Bestenu

Hoe werkt een stoomreiniger?

Stoom is veelzijdiger dan je denkt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Hoe werkt een stoomreiniger?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een stoomreiniger weekt vuil los en verwijdert het vuil door het gebruik van hete, droge stoom. Doordat de stoom heet is, dood het ook verschillende micro-organismen zoals bacteriën.

Bovendien kom je met een stoomreiniger op plaatsen die je voorheen met een doekje of een mop niet kon bereiken. 

Denk bijvoorbeeld aan de voegen van je tegels in de badkamer: die krijg je niet schoon met een sponsje, mits je veel kracht zet. Met een stoomreiniger is dit klusje zo gepiept. Ook je vloerkleed schoonmaken is zo gebeurd met een stoomreiniger. 

Waarom heb ik een stoomreiniger nodig?

Dit apparaat reinigt, zoals het woord al zegt, met stoom. Het water wordt verhit totdat het kookpunt wordt bereikt en vervolgens wordt het stoom hiervan gebruikt om vuil los te weken en te verwijderen.

Schoonmaken met een goede stoomreiniger is hygiënischer en grondiger dan reinigen met water en chemische reinigingsmiddelen. De hoge temperatuur van stoom doodt bijna alle aanwezige bacteriën en andere ongewenste micro-organismen.

Je bespaart op deze manier niet alleen geld doordat je bespaart op schoonmaakmiddelen, maar het is ook nog eens vriendelijk voor het milieu

Daarnaast bespaar je ook een hoop tijd: schoonmaken met een stoomreiniger gaat veel sneller en het vergt minder lichamelijke inspanning dan met een ouderwetse emmer en dweil.

Tip: Voordat je aan de slag gaat met de stoomreiniger, haal je de stofzuiger uit de kast er zorg je ervoor dat er geen los vuil meer ligt. Hierdoor behaal je het beste resultaat met je stoomreiniger.

Voordelen van een stoomreiniger

Plus
  • Je maakt grondiger en hygiënischer schoon
  • Je gebruikt geen chemicaliën
  • Het is milieuvriendelijk
  • Het is tijdsbesparend
  • Je gebruikt minder water
Minus
  • Een stoomreiniger is relatief duur in aanschaf
  • Je kunt geen grote hoeveelheden vloeistoffen op dweilen zoals je dat met een mop zou doen
  • Voorzichtigheid is geboden: stoom is heet

Soorten stoomreinigers

Er zijn een verschillende soorten stoomreinigers verkrijgbaar, namelijk:

Stoommop

Deze vervangt je emmer en dweil. Je vult het waterreservoir met water, wacht een paar minuten totdat het apparaat opgewarmd is en je gaat aan de slag. 

Je duwt het apparaat als het ware heen en weer. Sommige stoomreinigers gebruik je ook als handstoomreiniger met de bijgeleverde hulpstukken, maar niet allemaal.

Slede-stoomreinigers:

Deze apparaten sleep je achter je aan net als een (traditionele) stofzuiger. Slede-stoomreinigers hebben vaak een groter waterreservoir en meer kracht dan een stoommop. 

Tevens hebben ze meestal meerdere opzetstukken. Ze hebben ook een hogere stoomdruk en zijn ideaal om hardnekkig vuil mee te verwijderen.

Slede-stoomreinigers zijn ideaal om je tapijt mee te reinigen.

Handstoomreiniger:

Met dit apparaat bereik je gemakkelijk kleine hoekjes waar je normaal gesproken niet zo gemakkelijk bij komt. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsen om en achter je kraan, of het toilet. Geen fijne klus, maar je bent verzekerd van een schoon toilet na het schoonmaken met een handstoomreiniger.

Deze stoomreinigers worden altijd geleverd met verschillende hulpstukken, zoals borsteltjes, smalle en wijdere mondstukken en soms zelfs met een extra slang. Deze zijn dan ook ideaal om je bank mee te reinigen.

Stoomdruk, waarom is dat belangrijk?

Een stoommop heeft geen hoge druk nodig, want deze maakt alleen de oppervlakte schoon.

Handstoomreinigers en slede-stoomreinigers daarentegen zijn ontworpen om hardnekkig vuil te verwijderen waarbij de stoomdruk wel belangrijk is.

Het vuil laat makkelijker los bij een hogere stoomdruk. Kijk hier dus naar als je een stoomreiniger koopt.

Onderhoud van stoomreinigers

Waar water aanwezig is, ontstaat kalkaanslag. Hoe harder je water is, hoe sneller kalkaanslag zich vormt in je apparaten. 

Als er teveel kalkaanslag ontstaat, beïnvloed dit je apparaat op een negatieve manier. Het water wordt langzamer opgewarmd en uiteindelijk stopt je stoomreiniger met werken.

Er zijn verschillende manieren om kalkaanslag te verwijderen en je leest in de instructies van je apparaat hoe vaak je moet ontkalken. Dit zal opnieuw afhangen van de hardheid van je water.

Waar gebruik ik een stoomreiniger voor?

Je gebruikt je stoomreiniger in het hele huis. Hieronder wat voorbeelden.

In de keuken

Je gebruikt een stoommop om je keukenvloer mee te reinigen. Heb je een handstoomreiniger dan kun je in alle kleine hoekjes komen waar je normaal niet zo goed bijkomt. Denk bijvoorbeeld aan de randjes van je inductiekookplaat. De rand is de uitstekende plaats voor ophopingen van etensresten.

Met een sponsje en een sopje ben je lang bezig. Doe je dit met de handstoomreiniger, dan ben je binnen 10 minuten klaar.

In de badkamer

In de badkamer maak je wederom je vloer schoon, maar denk ook aan de voegen waar zeep en andere viezigheid zich kan ophopen. Dit krijg je zo schoon met een stoomreiniger. Hetzelfde geldt voor tegels en glazen douchewanden. Denk ook aan de wasbak en zelfs het toilet.

In de huiskamer

Denk in de huiskamer weer aan de vloer, maar ook aan deuren, deurklinken en zelfs plinten. Overigens reinig je de meeste tapijten en vloerkleden ook met stoom. De meeste stoommoppen worden geleverd met een “tapijtglijder” waarmee, je raadt het al, zo over het tapijt heen glijdt.

In de slaapkamer

Je reinigt je gordijnen met stoom, de vloer en zelfs je matras. Sommige stoomreinigers worden geleverd met een matrasborstel. Het is de perfecte manier om je matras op te frissen.

Op je gestoffeerde meubels

Heb je vlekken op je eetstoelen? Ik wel, ik heb namelijk drie kinderen die er elke avond tijdens het avondeten een feestje van maken! Geen probleem. Zodra het zonnetje schijnt, reinig ik mijn stoelen met stoom en zet ze daarna buiten om te drogen. Ze zien er weer zo goed als nieuw uit (voor een week!).

Tip: schijnt de zon niet en heb je een luchtontvochtiger in huis? Zet deze dan vlak bij je gestoomde meubels om het droogproces te versnellen.

Op je vloeren

Dit spreekt vanzelf en de meeste stoomreinigers worden aangeschaft om vloeren mee te reinigen. Let wel op: je reinigt niet alle soorten vloeren met een stoomreiniger. Het apparaat gebruikt immers hoge temperaturen en niet elke type vloer is hier tegen bestand.

Zilvervisjes bestrijden

Heb je last van zilvervisjes? Dan reinig je je vloeren met een stoomreiniger. Door de hoge temperatuur dood je de eitjes.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de stoomreinigers! Stoomreinigers maken het schoonmaken karwei misschien niet veel leuker, maar wel een stuk eenvoudiger. Daarnaast ben je ervan verzekerd dat wat je ook schoonmaakt, ook écht schoon wordt.

Bedankt voor het lezen!