Bestenu

De Ultieme Gids: hoe Gebruik je gps-tracks?

Ontdek de wereld van gps-tracks en hoe ze je kunnen helpen navigeren en nieuwe plaatsen ontdekken. Leer hoe je GPX-bestanden kunt laden en volgen op je apparaat. Verrijk je outdoor avonturen met deze digitale gids. Lees meer in dit artikel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
De Ultieme Gids: hoe Gebruik je gps-tracks?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Stel je voor, je staat midden in een dichtbebost gebied, omringd door bomen zo ver het oog reikt. Spannend toch? 🌲 Maar er is één probleem: je hebt geen idee welke richting je op moet gaan. Binnen enkele momenten verandert je leuke wandeling in een nachtmerrie-achtige episode van een survivalprogramma. 

Gelukkig, in deze digitale tijden, hebben we zoiets genaamd gps-tracks, onze digitale helden in nood! Wat zijn gps-tracks precies, vraag je? Nou, ze zijn eigenlijk de 21e-eeuwse versie van een stel broodkruimels die je helpen je weg te vinden, waar je ook gaat. 

Klinkt dat als iets dat je wilt proberen? Geweldig! Want in dit artikel ga ik je laten zien 'hoe gebruik je gps-tracks?' om je op het juiste pad te houden, waar je avonturen je ook brengen.

Belangrijkste punten:

 • Gps-tracks zijn digitale broodkruimels die je helpen navigeren en nieuwe plaatsen ontdekken.
 • Je kunt gps-tracks laden en volgen op je apparaat met behulp van een GPX-bestand en een compatibele app zoals AllTrails, Gaia gps of Komoot.
 • Het gebruik van gps-tracks kan je outdoor avonturen verrijken, of je nu wandelt, fietst of gewoon nieuwe plaatsen ontdekt.

Wat zijn gps-tracks en waarom zou je ze moeten gebruiken?

Gps-tracks, zijn de digitale kruimels van Hans en Grietje. Ze leiden je door het bos en brengen je weer veilig thuis. Deze digitale broodkruimels zijn lijnen op een kaart die de route aangeven die je moet volgen. 


Ze zijn gemaakt door iemand (of iets) die eerder dezelfde route heeft afgelegd en zijn opgeslagen in een gpx-bestand. Het gebruik van gps-tracks voor navigatie heeft zo zijn voordelen. 

Ze zorgen ervoor dat je niet verdwaalt, maar ook dat je nieuwe plekken kunt ontdekken die je anders misschien niet zou vinden. Of je nu een fervent wandelaar, fietser of gewoon iemand bent die graag nieuwe plaatsen ontdekt, gps-tracks kunnen je helpen je weg te vinden.

De basis van gps-locatie en gpx-bestand

Dus, hoe werken deze gps-locaties en gpx-bestanden eigenlijk? Nou, gps-locatie is gewoon een manier om te zeggen waar je bent op de aarde. Je kent de coördinaten van breedte- en lengtegraad? Dat zijn ze! Een gpx-bestand, aan de andere kant, is een bestand dat deze locatiegegevens opslaat in een formaat dat kan worden gelezen door gps-apparaten en apps. 

Als je deze twee samenbrengt, krijg je gps-tracks. De gps-locatie bepaalt waar je bent, en het gpx-bestand registreert je route. Simpel toch? En als je je afvraagt hoe krijg ik een gpx-bestand op mijn telefoon?, hebben we daar een uitgebreide gids voor.

Stap voor stap: hoe laad en volg je gps-tracks op je toestel?

Het laden van een gps-track op je toestel is net zo eenvoudig als het downloaden van een bestand. Je moet gewoon het gpx-bestand vinden dat je wilt volgen, het downloaden en het vervolgens openen in je gps-apparaat of app. 

Het volgen van de gps-track is ook vrij eenvoudig. Open gewoon het gpx-bestand in je gps-apparaat of app en volg de lijn op de kaart. Het kan zijn dat je af en toe wat problemen tegenkomt, zoals een pad dat niet meer bestaat of een gebied dat is afgesloten, maar dat zijn de avonturen van het volgen van gps-tracks. 🚵‍️ En voor meer informatie over het beste navigatiesysteem, bekijk onze gedetailleerde gids.

 1. De juiste app voor gps-tracks kiezen

Er zijn tal van apps beschikbaar voor het gebruik van gps-tracks, en het kiezen van de juiste kan soms een beetje overweldigend zijn. Hier zijn een paar dingen waar je op kunt letten:

 • Compatibiliteit met je toestel: Zorg ervoor dat de app compatibel is met je toestel.
 • Gebruiksgemak: De app moet gemakkelijk te gebruiken zijn, vooral als je nieuw bent in de wereld van gps-tracks.
 • Extra functies: Sommige apps hebben extra functies zoals live tracking, delen van locaties, enz.

Enkele populaire en goed beoordeelde gps-track apps zijn AllTrails, Gaia GPS en Komoot. Deze apps worden door veel outdoorliefhebbers gebruikt en hebben goede recensies. Maar vergeet niet, de beste app is de app die het beste bij jouw behoeften past.

 1. Routegegevens downloaden en gebruiken in je app

Het downloaden van routegegevens, dat klinkt als een taak voor een NASA-ingenieur, toch? Maar geloof me, het is eenvoudiger dan je denkt! De eerste stap is het vinden van een betrouwbare bron voor je routegegevens. Websites zoals gpstracksnl bieden een schat aan routes voor verschillende activiteiten. 

Zodra je een route hebt gekozen, zal de website je een gpx-bestand laten downloaden. Dit bestand is als het ware de blauwdruk van je route, vol met locatiegegevens. Open nu je gps-tracks app en zoek naar de optie om een nieuw gpx-bestand te importeren. 

Dit kan meestal worden gevonden in het menu onder 'Bestand' of 'Importeren'. Selecteer het bestand dat je zojuist hebt gedownload en voilà, je route wordt weergegeven op de kaart! 🗺️

 1. Routebestanden openen op je gps-toestel

Nu je route in de app staat, is het tijd om deze op je gps-toestel te krijgen. Afhankelijk van je toestel, kan dit proces iets verschillen, maar over het algemeen volg je deze stappen: sluit je gps-toestel aan op je computer, open de map van je toestel, en sleep het gpx-bestand naar de juiste map (meestal 'GPX' of 'Tracks'). 

Kom je problemen tegen? Raak niet in paniek! Check eerst of je toestel compatibel is met gpx-bestanden. Niet alle toestellen ondersteunen deze bestanden, dus het kan zijn dat je een converter nodig hebt. Oh, en als je je ooit hebt afgevraagd of gps overal ter wereld werkt, check dan onze uitgebreide gids voor meer informatie.

 1. Locatiegegevens volgen met behulp van je gpsviewer

Het moment is daar! Tijd om je wandelschoenen aan te trekken, je fiets uit de schuur te halen of je auto te starten.‍️ Open de gps-tracks app op je toestel, selecteer de route die je wilt volgen en begin je avontuur! 


Mocht je problemen ondervinden met het volgen van je locatie, controleer dan of je gps goed is ingesteld en of er geen obstructies zijn die het gps-signaal kunnen blokkeren. Wil je meer te weten komen over hoe gps nauwkeurig is met hardlopen? Neem dan een kijkje in onze gedetailleerde gids.

Praktische tips voor het gebruik van gps-tracks

Gps-tracks zijn je nieuwe beste vriend voor avonturen in de buitenlucht! Ze kunnen je helpen om nieuwe gebieden te verkennen, je te oriënteren in onbekend terrein en zelfs je fitnessdoelen bij te houden. 

Het is belangrijk om je toestel goed op te laden voor je vertrekt, en om altijd een back-up kaart en kompas mee te nemen voor het geval je technologie je in de steek laat. En vergeet niet, het is niet de bestemming, maar de reis die telt! 🏞️ Voor meer informatie over de beste gps tracker, bekijk onze gedetailleerde gids.

Fietsroutes volgen met gps-tracks

Ben je een fervent fietser? Dan zijn gps-tracks een gamechanger voor jou! Door gps-tracks te gebruiken, kan je nieuwe routes ontdekken, je prestaties bijhouden en zelfs je eigen routes maken. Zorg ervoor dat je toestel goed is bevestigd aan je fiets en binnen handbereik is, zodat je je route gemakkelijk kunt volgen zonder te stoppen. En vergeet niet je helm op te zetten!‍️

Hoe je gps-tracks optimaal gebruikt tijdens het wandelen

Ah, wandelen! Niets maakt je hoofd leger dan het ruisen van de bladeren en de geur van frisse lucht, toch? Maar laten we eerlijk zijn, verdwalen is niet echt een topervaring. Daarom zijn gps-tracks je nieuwe beste vriend! 

Gps-tracks kunnen je helpen om wandelroutes te volgen, zonder dat je constant naar een kaart moet staren. Je kunt je concentreren op de natuur om je heen en de gpxbestand doet de rest. Het is net als een onzichtbare gids die met je meeloopt. Cool, hè? 😎 

Hier zijn enkele tips voor het volgen van wandelroutes met gps-tracks:

 • Download de routegegevens van tevoren en zorg ervoor dat je gps-toestel is opgeladen.
 • Open de routebestanden op je gps-toestel en volg de locatiegegevens met behulp van je gpsviewer.
 • Zorg ervoor dat je een back-up plan hebt, voor het geval je gps-toestel je in de steek laat. (Je weet maar nooit!)

Voor meer informatie over hoe je een gps-route kunt maken, bekijk onze gedetailleerde gids.

Veelgestelde vragen over het gebruik van gps-tracks

Als je nieuw bent in de wereld van gps-tracks, kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Daarom hebben we enkele van de meest gestelde vragen over het gebruik van gps tracks verzameld en beantwoord. We hopen dat dit je helpt om eventuele problemen die je kunt tegenkomen bij het gebruik van gps tracks op te lossen.

Wat als mijn gps-toestel de gpx-bestanden niet kan lezen?

Een nachtmerrie, toch? Je bent klaar voor je wandelavontuur, je opent je gps-toestel en... niets. Geen paniek! Er kunnen verschillende oorzaken zijn als een gps-toestel geen gpx-bestanden kan lezen. 

Misschien is het bestand beschadigd of ondersteunt je toestel het bestandsformaat niet. Probeer het bestand opnieuw te downloaden of controleer of je toestel gpx-bestanden kan lezen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn gps-route altijd up-to-date is?

Niemand wil een verouderde kaart volgen, toch? Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je gps-route altijd up-to-date is. Het is een goed idee om je routegegevens regelmatig te controleren en te updaten. 

Dit kan je helpen om nieuwe paden te ontdekken en onaangename verrassingen te vermijden. Bovendien, wie houdt er niet van een beetje avontuur? Voor meer informatie over de beste kattenhalsband met gps, bekijk onze gedetailleerde gids.

Conclusie

Nou, daar heb je het! Dat is je snelcursus in het gebruik van gps-tracks. En, wie had gedacht dat Hans en Grietje het bij het rechte eind hadden, maar ze hadden gewoon de technologie van de 21e eeuw nodig! Geen wonder dat ze verdwaald raakten in het bos - hun broodkruimels waren geen partij voor hongerige dieren en de wind. 

Maar met gps-tracks in je digitale arsenaal, kun je met vertrouwen elk pad volgen. Dus waar wacht je nog op? Ga naar buiten en ontdek de wereld om je heen! En vergeet niet, als je ooit verdwaald raakt, zijn je gps-tracks slechts een tikje op je scherm weg. 

Laten we dus geen tijd meer verspillen en eropuit trekken!️ En voor nog meer tips en trucs om je navigatievaardigheden te verbeteren, bekijk onze andere artikelen op onze website.