Bestenu

Gps-route Maken: een Stap-voor-stap Handleiding

Ontdek hoe je eenvoudig gps-routes kunt maken met GPX-bestanden en de juiste apps. Plan je route, voeg interessante locaties toe en deel je avonturen met anderen. Lees meer in dit artikel. #GPSroutes #GPXbestanden

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Gps-route Maken: een Stap-voor-stap Handleiding

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wie wil er nou niet zijn eigen gps-route maken voor avontuurlijke fietstochten, wandelingen of hardloopsessies? 🌲 Het creëren van een op maat gemaakte gps-route kan in het begin wat ingewikkeld lijken, maar maak je geen zorgen! 

Wij hebben een stap-voor-stap handleiding samengesteld waarmee je in een mum van tijd je eigen GPX-bestanden kunt maken en integreren met Google Maps. Zeg maar vaarwel tegen verdwalen en hallo tegen een wereld vol nieuwe ontdekkingen en persoonlijke uitdagingen!

Belangrijkste punten samengevat:

 • Gps-routes maken met GPX-bestanden helpt je bij het navigeren en ontdekken van nieuwe routes tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen.
 • Er zijn diverse apps en tools beschikbaar, zoals Strava, Komoot, MapMyRun en AllTrails, om je gps-route te maken en te beheren.
 • Plan je route met Google Maps, zet deze om naar een GPX-bestand en voeg interessante locaties en bezienswaardigheden toe voor een boeiende gebruikerservaring.

 1. Begin met de basis van het maken van een gps-route

Gps staat voor Global Positioning System en helpt je met navigeren. 🌍 Het maakt gebruik van satellieten om je locatie te bepalen. Voor het maken van routes zijn GPX-bestanden cruciaal. 

Het gebruik van gps bij het wandelen, fietsen of hardlopen heeft veel voordelen. Zo hoef je nooit meer te verdwalen, kun je je prestaties bijhouden en nieuwe routes ontdekken. 

 

Wat is een GPX-bestand en waarom heb je het nodig?

Een GPX-bestand is een bestandsformaat dat locatiegegevens bevat, zoals coördinaten, tijden en hoogtes. Het is een universeel bestandsformaat voor gps-apparaten, waardoor je eenvoudig routes kunt uitwisselen. 

Het hebben van een GPX-bestand is essentieel bij het maken van aangepaste routes. Het stelt je in staat om je eigen route te volgen en te delen met anderen.‍️

 1. Kies de juiste tools en apps voor het maken van je gps-route

Er zijn tal van apps en software beschikbaar om je gps-route te maken. Afhankelijk van je behoeften en voorkeuren, kun je kiezen uit verschillende opties. 

Sommige apps zijn specifiek gericht op wandelaars, terwijl anderen beter geschikt zijn voor fietsers.‍ ♀️‍️ Weeg de voor- en nadelen af om de beste keuze te maken.

Populaire apps voor het maken en beheren van GPX- bestanden

 • Strava: Deze app is populair onder hardlopers en fietsers. Je kunt er je prestaties mee bijhouden, GPX-bestanden importeren en je route delen met anderen.
 • Komoot: Komoot is ideaal voor wandelaars en fietsers die nieuwe routes willen ontdekken. De app biedt routeplanning en navigatie, en je kunt je GPX-bestanden eenvoudig importeren.
 • MapMyRun: Deze app is speciaal ontworpen voor hardlopers. Naast het bijhouden van je prestaties, kun je er ook routes mee plannen en GPX-bestanden importeren.
 • AllTrails: AllTrails is een uitgebreide app voor wandelaars en fietsers. Je kunt er routes plannen, GPX-bestanden importeren en routes van anderen ontdekken.

Deze apps helpen je om GPX-bestanden te maken, bewerken en beheren. Bovendien kun je met deze apps eenvoudig gps tracks gebruiken tijdens je activiteiten. Veel plezier met het maken van je eigen gps-route!

 1. Plan je route met Google Maps en zet deze om naar een GPX-bestand

Het plannen van een route met Google Maps is kinderspel. 🎮 Zoek eerst de locatie waar je naartoe wilt op Google Maps en klik op 'Routebeschrijving'. Kies vervolgens het startpunt en eindpunt van je route. Je kunt ook tussenstops toevoegen door op het '+'-symbool te klikken. Pas de route naar wens aan door punten op de kaart te slepen. 


Nu je route klaar is, moet je deze omzetten naar een GPX-bestand. Helaas biedt Google Maps geen ingebouwde optie om dit te doen, maar maak je geen zorgen, er zijn genoeg online tools die je hierbij kunnen helpen. Een van de populairste is MapsToGPX

Kopieer de URL van je route in Google Maps en plak deze in de converter op MapsToGPX. Klik op 'Let's Go' en voilà, je GPX-bestand is klaar om te downloaden!

Hoe zet je een GPX bestand op Google Maps?

Het plaatsen van je GPX-bestand op Google Maps is niet ingewikkeld, maar vereist wel een paar stappen. Volg deze eenvoudige stappen om aan de slag te gaan: 

 1. Ga naar Google My Maps en klik op 'Een nieuwe kaart maken'. 
 2. Geef je kaart een naam en een beschrijving (optioneel). 
 3. Klik op 'Laag toevoegen' om een nieuwe laag voor je GPX-bestand te maken. 
 4. Klik op het tandwielpictogram in de laag en selecteer 'Gegevens importeren'. 
 5. Upload je GPX-bestand en wacht tot het proces is voltooid. 
 6. Je GPX-bestand is nu zichtbaar op Google Maps!️ 

Tips voor efficiënt gebruik van Google Maps met GPX-bestanden: - Gebruik verschillende lagen om meerdere GPX-bestanden op één kaart te beheren. 

 • Verander de kleur en stijl van je route om deze beter zichtbaar te maken. 
 • Deel je aangepaste kaart met vrienden of download deze als KMZ-bestand voor offline gebruik. 

Met deze stappen kun je gemakkelijk je GPX-bestanden op Google Maps plaatsen en je avonturen nog beter plannen!

Tips voor het toevoegen van interessante locaties en bezienswaardigheden

Om je gps-route nog boeiender te maken, is het leuk om interessante locaties en bezienswaardigheden toe te voegen. Zo krijg je een veel betere gebruikerservaring! Allereerst, zoek naar lokale pareltjes die je wilt bezoeken. 

Denk aan historische monumenten, prachtige uitzichtpunten of gezellige eetgelegenheden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Maps of raadpleeg lokale blogs en websites. Vergeet niet om deze locaties op te slaan als waypoints in je GPX-bestand. 

Daarnaast kun je foto's toevoegen aan je routebeschrijving. Zo krijgen anderen die je route volgen een goed beeld van wat ze kunnen verwachten. 

Maak je foto's tijdens je tocht? Voeg deze dan toe aan de routebeschrijving. Vergeet niet om altijd toestemming te vragen als je foto's van anderen wilt gebruiken.

 1. Deel je aangepaste gps-route met anderen

Heb je een mooie route gemaakt en wil je deze delen met anderen? Dat kan eenvoudig via e-mail, sociale media of andere platforms. Zo inspireer je anderen om jouw route te volgen en ontdek je zelf ook weer nieuwe routes. 


Delen is immers vermenigvuldigen!

Populaire platforms voor het delen en ontdekken van nieuwe routes

Er zijn verschillende platforms waar je je routes kunt delen en nieuwe routes kunt ontdekken. Enkele populaire opties zijn:

 • Strava: Een sociale netwerk-app speciaal voor sporters. Je kunt hier je gps-routes delen met andere fietsers en hardlopers.
 • Komoot: Dit platform biedt uitgebreide routeplanning en navigatie, en je kunt je routes eenvoudig delen met andere gebruikers.
 • MapMyRide: Een app voor het plannen en delen van fietsroutes, met een grote community van fietsers wereldwijd.

Probeer eens verschillende platforms uit en kijk welke het beste bij jouw wensen en behoeften past. Zo verbeter je je route-ervaring en ontdek je steeds weer nieuwe, inspirerende routes.

 1. Veelgestelde vragen over het maken van gps-routes

Bij het maken van gps-routes komen vaak vragen naar boven. Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen en geven we extra tips en trucs voor het optimaliseren van je route-ervaring.

Kan je GPX-bestanden in Google Maps zetten?

Jazeker, je kunt GPX-bestanden in Google Maps zetten! Hoewel Google Maps standaard geen GPX-bestanden ondersteunt, zijn er handige tools waarmee je je GPX-bestand kunt converteren naar een formaat dat Google Maps wel herkent, zoals KML. 

Een eenvoudige manier om dit te doen is met de website GPSVisualizer. Upload je GPX-bestand, kies voor KML als uitvoerformaat en download het geconverteerde bestand. 

Vervolgens kun je dit KML-bestand importeren in Google Maps. Zo heb je je GPX-route geïntegreerd met Google Maps en kun je eenvoudig navigeren! 🗺️

Conclusie

Na het volgen van deze handige gids, ben je nu in staat om zelf je eigen gps-route te maken met behulp van GPX-bestanden en deze te integreren met Google Maps. Het ontdekken van nieuwe paden, interessante locaties en het delen van je avonturen met anderen is nog nooit zo eenvoudig geweest.️‍️ 

Dus trek die wandelschoenen of fietshelm maar aan, want er wacht een hele wereld op je om ontdekt te worden! En vergeet niet om je ervaringen en routes te delen met anderen, want wie weet inspireer je nog iemand anders om hetzelfde te doen!