Bestenu

Gordijnen wassen

Dat doe je zo!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Gordijnen wassen

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Het hoort een beetje bij de Grote Schoonmaak: je gordijnen wassen. Je doet dit niet regelmatig, want je gordijnen worden niet snel vies en ze gaan bovendien langer mee als je ze niet vaak wast. 

Daarentegen trekken ze wel stof aan en daarom is het een goed idee om je gordijnen één keer per jaar te wassen. Hoe je dit doet, ga ik je in deze blog stap voor stap uitleggen.

Dit heb je nodig

Een kussensloop heb je alléén nodig als je gordijnen haakjes heeft die je er niet af kunt halen.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan vloeibaar wasmiddel. Poeder moet oplossen voordat het effectief wordt, en als je net als ik je gordijnen op lage temperaturen wast, komt het soms voor dat poeder niet helemaal wordt opgenomen door het water waardoor er poeder kan achterblijven op je gordijnen.

Dit voorkom je met vloeibaar wasmiddel: dit hoeft niet meer op te lossen. Bovendien is het beter voor je wasmachine, omdat het niet ophoopt zoals poeder dit soms doet.

Stap 1: Gordijnen van de rails halen

Gebruik hiervoor een stevige en stabiele ladder. Gebruik geen stoelen, krukjes of tafels. Geloof me, ik heb het geprobeerd en viel met gordijn en al van de tafel af. 

Alleen een flinke blauwe plek en een hoop gelach als resultaat. Alle gekheid op een stokje: wees voorzichtig als je je gordijnen van de rails haalt!🤦‍♀️

Stap 2: Haakjes eraf halen

Indien mogelijk haal je de haakjes van de gordijnen af. Meestal schuif je ze zo uit de lusjes in de plooien.

Stap 3: gordijnen uitkloppen

Ga nu naar buiten en klop de gordijnen voorzichtig uit. Hiermee komt er al een hoop stof uit je gordijnen. Let wel op dat je in de juiste windrichting staat: een stofwolk in je gezicht is niet prettig!

Stap 4: De wasmachine in

Zoek het label van je gordijnen en volg de wasvoorschriften. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je gordijnen daadwerkelijk in de wasmachine kan wassen. Sommige stoffen kunnen alleen gestoomd worden.

Tip: Zitten er haakjes aan de gordijnen? Gebruik dan een kussensloop. Stop de bovenkant met haakjes en al in de kussensloop, bind de kussensloop vast en het kan zo de wasmachine in.

Stap 5: Het wasprogramma kiezen

Kies het programma voor delicate stoffen, een wolprogramma of een ander soortgelijk programma. Centrifugeer niet op hoge toeren, anders loop je het risico op zeer gekreukte gordijnen. We willen de gewassen gordijnen ophangen zonder ze te hoeven strijken.

Temperatuur

Om het zekere voor het onzekere te nemen, was ik mijn gordijnen altijd op lage temperaturen: zelfs als het label anders zegt. 

Het zou voor mij niet de eerste keer zijn dat mijn gordijnen er kleiner uitkomen dan dat ze erin zijn gegaan. Ik loop liever geen risico en was op een erg lage temperatuur. Ook beter voor het milieu!

Weet je waarvan je gordijnen zijn gemaakt? Dan heb ik hieronder een handig gidsje voor je gemaakt.

Stap 6: Drogen

Je gordijnen laat je het beste drogen door ze zo snel mogelijk nadat het wasprogramma klaar is, op te hangen

Stop de haakjes terug in de lusjes, gebruik die stabiele ladder weer en hang ze op. Aarzel niet om hulp te vragen: natte gordijnen kunnen best zwaar zijn.

Je gordijnen zijn binnen een paar uur droog. Dit hangt natuurlijk wel af van de stof waarvan ze zijn gemaakt, maar ook van de temperatuur in je huis. 

Heb je toevallig een luchtontvochtiger in huis, dan helpt deze ook zeker bij het droogproces.

Je gordijnen kunnen niet in de droger.

Hoe was ik gordijnen die zijn gemaakt van:

Viscose

Viscose heeft de neiging te krimpen. Gordijnen van viscose laat je bij voorkeur professioneel reinigen.

Katoen

Katoen krimpt snel en was je daarom op maximaal 30c graden. Het kreukt snel: hang katoenen gordijnen zo snel mogelijk na afloop van het wasprogramma op. Niet op een hoog toerental laten centrifugeren.

Corduroy

Gordijnen van corduroy zie je niet veel en waren meer een trend in de jaren zestig. Corduroy was je eveneens op maximaal 30c graden: het is krimpgevoelig.

Linnen

Linnen krimpt ook erg snel. Je wast linnen op lage temperatuur: bij voorkeur koud. Linnen kreukt snel: centrifugeer op een laag toerental.

Polyester

Polyester is synthetisch en kan daarom wel tegen een stootje. Polyester gordijnen krimpen minder snel en was je daarom op 40c graden. Het kreukt niet zo snel en is bovendien sneldrogend.

Satijn

Satijn is erg delicaat en was je het beste met de hand of laat je professioneel reinigen door de stomerij.

Zijde

Zijde behandel je hetzelfde als satijn: je wast het met de hand of je laat het reinigen door de stomerij.

Velours

Gordijnen van velours kun je niet in de wasmachine wassen. Ondanks veel mensen het toch proberen zijn de resultaten sterk wisselend. Soms komen de gordijnen goed uit de wasmachine. Ze zien er als nieuw uit zodra ze weer ophangen en droog zijn.

Aan de andere kant, soms drogen ze op met harde plekken in de stof. Weer een andere keer komen ze zo gekreukt uit de was dat zelfs strijken niet helpt. 

Kortom: neem geen risico en laten gordijnen van velours reinigen door de stomerij.