Bestenu

Hoe filter wasmachine schoonmaken?

Is het filter van je wasmachine verstopt? Hier lees je hoe je het filter van je wasmachine schoonmaakt of zelfs helemaal vervangt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Hoe filter wasmachine schoonmaken?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Heb jij het filter van je wasmachine al een tijdje niet meer schoongemaakt? Misschien verraad een vieze geur in de wasmachine het al; het is tijd om het filter eens goed schoon te maken! Ja, dat filter dat je waarschijnlijk nog nooit echt aandacht hebt gegeven.

In dit artikel laten we je zien hoe je in een handomdraai je filter weer helemaal schoon krijgt en hoe dit bijdraagt aan een betere werking van je wasmachine.

Waarom filter wasmachine schoonmaken? 

Waarom zou je je filter van je wasmachine schoonmaken? Nou, een vies filter zorgt ervoor dat je wasmachine minder efficiënt werkt. Daarnaast kan het zorgen voor een vies geurtje in je wasgoed. 

Maar het belangrijkste is dat het onderhouden van je filter ervoor zorgt dat je wasmachine langer meegaat. Dus waarom zou je dat niet doen? Het kost niet veel tijd en moeite en het is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft lopen.

Zo maak je het filter van je wasmachine schoon

Met dit handige stappenplan is je filter binnen de kortste keren weer als nieuw. 

Dit heb je nodig

 • Oude handdoek
 • Laag teiltje of emmer
 • Schoonmaak handschoenen

Om de filter van een wasmachine schoon te maken, volg je de volgende stappen :

 1. Haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact.
 2. Zoek naar het filter, meestal aan de onderkant van de machine, en open het. Er kan water vrijkomen, dus leg een oude handdoek of teiltje neer. 
 3. Verwijder eventuele haren, stof, en andere verontreinigingen die zich in het filter bevinden. 
 4. Spoel het filter grondig af onder stromend water.
 5. Plaats het filter terug in de machine en sluit het.
 6. Steek de stekker weer in het stopcontact.

Let op: Sommige modellen kunnen anders zijn, raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je specifieke wasmachine voor meer informatie.

info

Waar zit het filter van de wasmachine? Het filter zit soms goed verstopt. Meestal vind je het aan de onderkant van de machine. Vaak is het een dekseltje of een knop die je open moet draaien of trekken om bij het filter te komen. 

Hoe vaak moet je het filter van je wasmachine schoonmaken? 

Het is aanbevolen om het filter van je beste wasmachine minstenseens per maand schoon te maken. Dit is afhankelijk van hoe vaak je de wasmachine gebruikt en de hoeveelheid was die je per keer wast. Als je bijvoorbeeld veel wast of veel haren of pluisjes in huis hebt, is het aan te raden om het filter vaker schoon te maken.

Filter wasmachine vervangen

Waarom zou je het filter van je wasmachine vervangen? Nou, soms kan het filter zo vies worden dat het gewoon niet meer schoon te krijgen is. Het raakt dan verstopt met haren, stof, en andere verontreinigingen waardoor het niet meer goed filtert. 

Ook kan het filter beschadigd raken en daarom niet meer goed werken. In dat geval is vervanging de enige oplossing om ervoor te zorgen dat je wasmachine weer optimaal functioneert. En het goede nieuws is, het vervangen van een filter is vaak snel en eenvoudig te doen.

Zo ga je te werk

Vervangen van het filter van je wasmachine is eigenlijk heel simpel. Hier is hoe je het doet:

 1. Haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact.
 2. Zoek het filter, meestal aan de onderkant van de machine, en open het.
 3. Neem het oude filter eruit en gooi het weg.
 4. Pak het nieuwe filter en plaats het in de machine.
 5. Sluit het filter weer en steek de stekker in het stopcontact.

Dat is het! Je wasmachine filter is nu vervangen. Een tip: raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van je specifieke wasmachine voor meer informatie over de locatie van het filter en de juiste vervangingsprocedure.

Hoe verleng ik de levensduur van mijn wasmachine?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van je wasmachine te verlengen:

 1. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter: te veel wasmiddel kan de wasmachine beschadigen en te weinig kan ervoor zorgen dat de was niet goed schoon wordt. Een slimme wasmachine maakt het je makkelijk, want hij doseert automatisch wasmiddel.
 2. Maak het filter regelmatig schoon: een verstopt filter kan leiden tot een slechte prestatie van de wasmachine en zelfs tot een storing.
 3. Gebruik de juiste wasprogramma's: gebruik het juiste programma voor de stof van de kleding die je wast. Het gebruik van te hoge temperaturen voor bepaalde stoffen kan deze beschadigen.
 4. Laad de wasmachine niet te vol: een te volle wasmachine kan leiden tot onevenwichtige was en kan de trommel beschadigen.
 5. Gebruik geen harde voorwerpen: zorg ervoor dat je geen harde voorwerpen, zoals pennen of sleutels, in de wasmachine laat zitten. Dit kan de trommel beschadigen.
 6. Laat de deur van de wasmachineopen staan na gebruik: Dit helpt om te voorkomen dat er vocht en geurtjes in de wasmachine blijven zitten. Bij een topladerwasmachine kan dit ook. 
 7. Laat de wasmachine regelmatig onderhouden door een professionele technicus, vooral als je merkt dat de machine minder efficiënt begint te werken.

Door deze stappen te volgen, kan je helpen de levensduur van je wasmachine te verlengen en zorgen voor een efficiënte werking.

Conclusie 

Zo, we hebben het gehad over hoe je het filter van je wasmachine schoonmaakt. Zoals je kunt zien, is het een eenvoudige taak die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je wasmachine efficiënt werkt en dat je minder energie verbruikt. 

Het is aanbevolen om het filter minstens eens per maand schoon te maken, afhankelijk van hoe vaak je de wasmachine gebruikt. Door het filter regelmatig schoon te maken, kun je ook bijdragen aan de verlenging van de levensduur van de wasmachine. Dus, volg deze stappen en je beste stille wasmachine zal zo goed als nieuw werken!