Zelf yoghurt maken doe je zo!

KEUKEN

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 10/13/2020


Zelfgemaakte yoghurt is niet alleen veel lekkerder, maar het is ook erg leuk om zelf te maken. Er is in Nederland natuurlijk genoeg lekkere yoghurt te koop, maar als je het zelf maakt, weet je precies wat voor ingrediënten er in de yoghurt gaan en kun je bovendien experimenteren met jouw favoriete smaken.

Yoghurt potjes met fruit

Dit heb je nodig

Zorg dat je de volgende benodigdheden in huis hebt:

  • Een goede yoghurtmachine
  • Een thermometer
  • 40 gram biologische yoghurt (naturel)
  • 1 liter halfvolle melk
  • 1 theelepel suiker
  • Potjes (deze krijg je vaak bij de yoghurtmachine)

Stap 1: Melk opwarmen

Ik begin met het opwarmen van de melk. Deze moet 80 °C zijn. Gebruik regelmatig je thermometer om de temperatuur te checken, want het mag niet koken. Mocht er een velletje op de melk komen, haal deze dan weg. Houd er bovendien rekening mee dat het opwarmen op een goede inductiekookplaat erg snel kan gaan.

Stap 2: Melk af laten koelen

Nu laat je de melk afkoelen tot 40 °C. Giet de melk over in een kannetje. Opnieuw gebruik je hier je thermometer voor. Dit proces gaat vrij langzaam, dus je kunt de kan met melk ook in een pannetje met ijswater zetten.

Glas melk wat buiten staat

Stap 3: Mengen

Als de melk 40 °C is, kan de startyoghurt erbij. Ik kies hiervoor volle, biologische yoghurt met levende bacteriën. Door volle yoghurt te kiezen, wordt je yoghurt wat steviger. Kies je voor halfvolle of magere yoghurt, dan krijg je een wat dunnere yoghurt. Dit is natuurlijk ook prima. Het is maar net waar je van houdt.

Nadat je de yoghurt hebt toegevoegd, voeg je ook een theelepel suiker toe. De suiker dient als extra ‘voedsel’ voor de bacteriën die zich straks vermenigvuldigen. Het maakt je yoghurt natuurlijk ook net iets zoeter.

Stap 4: Fermenteren

Nu is het tijd om je mengsel in de potjes te doen. Nadat je dit hebt gedaan, doe je de deksels erop en volg je de instructies van je yoghurtmaker. Meestal duurt het fermenteren ergens tussen de acht en twaalf uur. Vaak is het een kwestie experimenteren. Lees ook de instructies van je yoghurtmaker.

Het belang van schone potjes

Het is erg belangrijk dat de bakjes (vaak zijn dit glazen potjes) superschoon zijn. Steriel is nog beter. Zijn de bakjes niet goed schoon, dan kan dit de fermentatie verstoren. Nadat je ze gewassen hebt, is het een goed idee om ze onder te dompelen in kokend water. Zijn de potjes van glas? Kook ze dan uit.

Stap 5: De koelkast in

Een goede yoghurtmaker geeft je een seintje door middel van een geluidssignaal als de tijd is afgelopen. Hierna zet je je potjes yoghurt nog even in de koelkast: een uurtje of twee is vaak voldoende. Hier dikt hij nog verder in.

Stap 6: Genieten!

Je yoghurt is klaar! Je zou nu dikke, romige en smaakvolle yoghurt moeten hebben. Als je niet zo van naturel yoghurt houdt, voeg je wat vers fruit toe. Dit roer je er doorheen, of leg je er boven op.

yoghurt met fruit

Conclusie

Hopelijk heb je genoten van je zelfgemaakte yoghurt. Vergeet niet te experimenteren met verschillende recepten; alleen op die manier maak jij je meest perfecte yoghurt. Eet smakelijk!