Zo maak je zelf ijs, met of zonder ijsmachine
Vers. Koud. Heerlijk. En het hoeft echt geen zomer te zijn voor een lekker ijsje! Lees hier hoe je zelf ijs maakt: mét of zonder ijsmachine!
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Een heerlijk ijsje, wie houdt er niet van?! Het hoeft er niet eens zomer voor te zijn, al werkt een ijsje wel verfrissend als het lekker warm is. Het lekkerste is hoe dan ook een zelfgemaakt ijsje. Je maakt je ijs precies zoals jij dit wilt: met chocolade en/of fruit, met suiker of zoetstof, met slagroom of niet, met een ijsmachine of zonder.
Met een ijsmachine
IJs maken met een goede ijsmachine is het simpelst. Deze roert het ijs om en klopt het totdat de juiste structuur is bereikt. Vervolgens bevriest de machine het ijs. Er zijn ook (vaak goedkopere) machines waarbij je het ijs zelf in de vriezer zet. Welke je ook kiest, je hebt na een paar uur een bak heerlijk zelfgemaakt ijs!
Zonder een ijsmachine
Heb je geen ijsmachine? Geen nood! Je maakt ook heerlijk ijs zonder een ijsmachine. In dit geval roer je zelf het ijs om, in de meest gevallen elke paar uur. Hieronder leg ik je uit hoe je zelf het beste vanille-ijs voor zes personen maakt, met en zonder ijsmachine.
Dit heb je nodig:
- 480 ml volle melk
- 480 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 2 theelepels vanille-essence
- 12 eierdooiers
- 200 gram fijne tafelsuiker
Het stappenplan
Hieronder volgt het stappenplan.
Stap 1: Melk, slagroom en vanille koken
Doe alle melk en slagroom in een pannetje. Snijd het vanillestokje open en haal de zaadjes eruit. Voeg het vanillestokje toe en verhit het mengsel tot het bijna kookt. Haal het pannetje van het vuur en laat het mengsel 30 minuten afkoelen.
Stap 2: De eierdooiers en het suiker kloppen
Weeg de suiker af met een goede keukenweegschaal. Voeg de twaalf eierdooiers en de 200 gram suiker toe aan een kom en klop dit tot een egale, lichtgele massa.
Stap 3: Melk en slagroom toevoegen
Haal het vanillestokje uit het mengsel van de melk en de slagroom. Voeg nu het mengsel van de melk en de slagroom al roerend toe aan de eierdooiers en suiker.
Stap 4: Het mengsel opnieuw verhitten
Het mengsel van de eierdooiers, suiker, melk en room moet nu opnieuw worden verhit, maar mag niet koken. Als het kookt, schift het ook. De beste manier om het mengsel te verhitten is door dit au bain marie te doen. Laat het zachtjes pruttelen op laag vuur terwijl je roert. Wanneer je mengsel aan de lepel blijft hangen, is het klaar.
Stap 5: In de ijsmachine (of niet!)
Heb je een ijsmachine, dan giet je het mengsel nu in de machine en zet je deze aan. Heb je geen ijsmachine, dan giet je het mengsel in een goede voorraadbus, zet deze in een de vriezer en roer je het ijs elk uur om. Hiermee voorkom je dat er ijskristallen ontstaan. Doe dit drie of vier keer.
Stap 6: Geniet!
Haal het ijs uit de vriezer en zet het voor ongeveer een half uurtje in een goede koelkast. Vervolgens schep je het ijs in een mooi ijsglas, je voegt wat vers fruit toe en geniet je van je zelfgemaakte ijs. Eet smakelijk!
Conclusie
Hopelijk heb je na het volgen van dit recept heerlijk genoten van je zelfgemaakte ijsje. Of je dit nu met behulp van een ijsmachine hebt gemaakt, of zelf hebt geroerd: je krijgt er een ingrediënt bij die je er in de winkel nooit bij krijgt: trots! Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
"De keuken is als een speeltuin voor volwassenen, en het juiste keukengerei is als het speelgoed dat de ervaring compleet maakt.’’ Oftewel: de quote die Isa vertegenwoordigt. Isa is een keukenliefhebber en voedingsdeskundige uit Amsterdam. Op Bestenu schrijft ze artikelen over de beste keukenaccessoires, keukengerei en gadgets. Ze heeft een grote passie voor het ontdekken van nieuwe en innovatieve keukenspullen en hoopt haar lezers te inspireren om creatief te zijn in de keuken en te genieten van gezonde, zelfgemaakte maaltijden.