Zelf Yoghurt Maken Doe Je Zo
Niets is lekkerder dan zelfgemaakte yoghurt! Lees hier hoe je zelf yoghurt maakt.
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Zelf yoghurt maken levert niet alleen een lekkerder eindproduct op, maar het is ook een leuk tijdverdrijf. Er is in Nederland natuurlijk genoeg lekkere yoghurt te koop, maar als je het zelf maakt, weet je precies wat voor ingrediënten er in de yoghurt gaan en kun je bovendien experimenteren met je favoriete smaken.
Dit heb je nodig
Zorg dat je de volgende benodigdheden in huis hebt:
- een goede yoghurtmachine;
- een thermometer;
- 40 gram biologische yoghurt (naturel);
- 1 liter halfvolle melk;
- 1 theelepel suiker;
- potjes (deze krijg je vaak bij de yoghurtmachine).
Het stappenplan
Hieronder lees je hoe je stap voor stap zelf yoghurt maakt.
Stap 1: Melk opwarmen
Begin met het opwarmen van de melk. Deze moet 80 °C zijn. Gebruik regelmatig je thermometer om de temperatuur te checken, want het mag niet koken. Mocht er een velletje op de melk komen, haal deze dan weg. Houd er bovendien rekening mee dat het opwarmen op een goede inductiekookplaat erg snel kan gaan, dus laat de pan niet alleen!
Stap 2: Melk af laten koelen
Nu laat je de melk afkoelen tot 40 °C. Giet de melk eerst over in een kannetje, en gebruik een thermometer om de temperatuur hierna in de gaten te houden. Dit proces gaat vrij langzaam, dus je kunt de kan met melk ook in een pannetje met ijswater zetten om het proces wat te versnellen. Blijf wel letten op die temperatuur!
Stap 3: Mengen
Als de melk 40 °C is, kan de startyoghurt erbij. Ik kies zelf voor volle, biologische yoghurt met levende bacteriën. Door volle yoghurt te kiezen, wordt je yoghurt wat steviger. Kies je voor halfvolle of magere yoghurt, dan krijg je een wat dunnere yoghurt. Dit is ook prima; het is maar net waar je van houdt.
Nadat je de yoghurt hebt toegevoegd, voeg je ook een theelepel suiker toe. De suiker dient als extra ‘voedsel’ voor de bacteriën die zich straks vermenigvuldigen. Het maakt je yoghurt natuurlijk ook iets zoeter.
Stap 4: Fermenteren
Nu is het tijd om je mengsel in de potjes te doen. Nadat je dit hebt gedaan, doe je de deksels erop en volg je de instructies van je yoghurtmaker. Meestal duurt hetfermenteren ergens tussen de acht en twaalf uur. Vaak is het een kwestie experimenteren. Lees ook de instructies van je yoghurtmaker.
Het belang van schone potjes
Het is erg belangrijk dat de bakjes (vaak zijn dit glazen potjes) superschoon zijn. Steriel is nog beter, al is dit bijna onmogelijk. Zijn de bakjes niet goed schoon, dan verstoort dit de fermentatie. Nadat je ze gewassen hebt, is het een goed idee om ze onder te dompelen in kokend water. Zijn de potjes van glas? Kook ze dan uit.
Stap 5: De koelkast in
Een goede yoghurtmaker geeft je een seintje door middel van een geluidssignaal als de tijd is afgelopen. Hierna zet je je potjes yoghurt nog even in de koelkast: een uurtje of twee is vaak voldoende. Hier dikt hij nog verder in.
Stap 6: Genieten!
Je yoghurt is klaar! Je zou nu dikke, romige en smaakvolle yoghurt moeten hebben – mits je volle yoghurt als starter hebt gebruikt. Heb je halfvolle of magere gebruikt, dan heb je juist een wat dunnere variant. Als je niet zo van naturel yoghurt houdt, voeg je wat vers fruit toe. Dit roer je er doorheen, of leg je er boven op.
Heb je de smaak te pakken? Overweeg dan om ook zelf ijs te maken!
Conclusie
Hopelijk heb je genoten van je zelfgemaakte yoghurt. Vergeet niet te experimenteren met verschillende recepten; alleen op die manier maak je je meest perfecte yoghurt. Eet smakelijk!
Over de auteur
"De keuken is als een speeltuin voor volwassenen, en het juiste keukengerei is als het speelgoed dat de ervaring compleet maakt.’’ Oftewel: de quote die Isa vertegenwoordigt. Isa is een keukenliefhebber en voedingsdeskundige uit Amsterdam. Op Bestenu schrijft ze artikelen over de beste keukenaccessoires, keukengerei en gadgets. Ze heeft een grote passie voor het ontdekken van nieuwe en innovatieve keukenspullen en hoopt haar lezers te inspireren om creatief te zijn in de keuken en te genieten van gezonde, zelfgemaakte maaltijden.