Bestenu

Leer Nu Wat te Doen Tegen Fruitvliegjes

Last van fruitvliegjes? Niet lang meer, als je de stappen in dit artikel volgt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Leer Nu Wat te Doen Tegen Fruitvliegjes

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Het zonnetje schijnt, de deur staat open en ineens zijn ze er weer: fruitvliegjes!Die kleine rotvliegjes zijn het laatste wat je in je gezicht wilt hebben, vooral wanneer je net aan je ontbijt zit of aan het koken bent. In dit artikel vertel ik je meer hierover – en belangrijker nog: wat te doen tegen fruitvliegjes! 🪰

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Om fruitvliegjes tegen te gaan, is het belangrijk om te begrijpen waar ze vandaan komen. Fruitvliegjes worden aangetrokken door rijp en bedorven fruit. Als het fruit begint te gisten, komen de fruitvliegjes hier massaal op af.

Hierdoor komen ze ook af op gegiste waren zoals bier, likeur en wijn. Ook bedorven etenswaren zijn favoriet. Je ziet ze hierdoor ook vaak in of rondom de vuilnisbak.

Vrouwelijke fruitvliegjes leggen maar liefst 500 eitjes per keer. Deze eitjes komen vervolgens na 24 uur alweer uit. Misschien begrijp je nu waarom het lastig is om fruitvliegjes te bestrijden!

Zoals met alles, is voorkomen beter dan genezen. Daarom heb ik hieronder preventieve maatregelen voor je op een rijtje gezet:

 • Eet (over)rijpeproducten op of gooi ze weg.
 • Bewaar groenten en fruit zoveel mogelijk in de koelkast.
 • Was producten die je net hebt gekocht. Hierdoor verwijder je eventuele eitjes of larven.
 • Zet het vuilnis regelmatig buiten.
 • Mors je vruchtensap of alcohol? Ruim het meteen op.

Als je al honderden fruitvliegjes in huis hebt, dan moet je de cirkel doorbreken en zijn bovenstaande maatregelen een stuk minder effectief. Geen nood, hieronder leg ik je uit hoe je van fruitvliegjes afkomt. 

info

Gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen die pyrethroïden bevatten. Deze zijn niet goed voor het milieu. Kies daarom voor een milieuvriendelijke manier, zoals ik hieronder beschrijf.

 1. Maak een val met azijn, papier en oud fruit

Doe een rijp stuk fruit in een oude jampot en giet er een klein beetje azijn bij. Maak een trechter met papier en steek deze in de pot. De smalle opening moet naar beneden wijzen.

De geur van het rottende fruit en het azijn lokt de fruitvliegjes naar de pot. De fruitvliegjes kruipen via de trechter in de pot en kunnen dankzij diezelfde trechter niet meer ontsnappen.

 1. Maak een val met appelazijn 🍏

Giet een klein beetje appelciderazijn in een schaaltje, glas of mok. Een klein laagje is al voldoende. De opening bedek je met huishoudfolie wat je vast zet met een elastiekje of een beetje plakband. Fruitvliegjes zullen de geur van azijn niet kunnen weerstaan en kruipen door de gaatjes naar binnen.

Vervolgens kunnen ze er niet meer uit en binnen een paar uur heb je succes! Maak twee of drie van deze vallen en zet deze op strategische plaatsen. 

 1. Een schaaltje met azijn en afwasmiddel

Lijken de fruitvliegjes weinig interesse te hebben in je lokvallen? Doe dan wat azijn in een kom en voeg drie druppels afwasmiddel toe. Laat de kom vervolgens onafgedekt staan. Het afwasmiddel vermindert de oppervlaktespanning van de azijn, waardoor de fruitvliegjes zinken en verdrinken. 

 1. Een fles bier of wijn

Fruitvliegjes kunnen de geur van wijn niet weerstaan! Zet een open fles met een beetje overgebleven wijn in de keuken. De fruitvliegjes kruipen door de hals van de fles naar binnen, maar kunnen vervolgens niet ontsnappen. 

Een flesje bier werkt ook prima. Kruipen de vliegjes er toch uit, voeg dan wat afwasmiddel toe om hetzelfde effect als bij #3 te bereiken.

 1. Gebruik een professionele lokval

Heb je geen zin of geen tijd om zelf een val te maken, dan zijn er genoeg kant-en-klare lokvallen te koop. Dit zijn vallen die speciaal ontworpen zijn om fruitvliegjes mee te vangen. 

Ze bevatten al lokstof, waardoor je de val alleen ergens hoeft te plaatsen. Vaak zien ze er ook nog leuk uit. Gemak dient de mens, toch?

Er zijn ook speciale stickersverkrijgbaar. Deze zijn vaak van dik papier en hebben een opvallend kleurtje dat fruitvliegjes aantrekt. Je hangt deze op of plakt ze op een strategische plaats tegen een plat oppervlak. 

De fruitvliegjes worden aangetrokken door deze stickers, landen erop en kunnen er vervolgens niet meer af.

 1. Frisse lucht

Zet alle ramen en deuren open, want fruitvliegjes houden niet van tocht. Ook een goede ventilator helpt. Doe dit vooral wanneer je net hebt schoongemaakt, waardoor resterende fruitvliegjes liever naar buiten gaan dan zich nestelen op je fruit.

 1. Zet een kruidenplantje neer

Ze zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook functioneel. Fruitvliegjes en andere insecten houden namelijk niet van sterke geuren. Een basilicumplantje, dille of wat knoflook houden fruitvliegjes op afstand. Bovendien heb jij meteen toegang verse kruiden die je gebruikt tijdens het koken! 🪴

Heb je niet zoveel succes met planten? Dan zijn kruidnagels of takjes lavendel ook effectief. Etherische oliën zijn ook effectief. Heb je geen brander? Geen nood: gebruik de beste waterkoker om water te koken, schenk wat in een schaaltje en voeg wat olie toe. De dampen verspreiden de geur. 

 1. Bewaar fruit in de koelkast

Zo'n fruitmand staat natuurlijk enorm leuk op je keukentafel, maar al dat fruit trekt fruitvliegjes aan. 

Bewaar daarom je fruit liever in de koelkast. Een ander bijkomend voordeel is dat het ook langer vers blijft! Fruit bewaar je idealiter in de fruitlades van je koelkast.

 1. Laat die vieze vaat niet staan

Laat geen vieze vaat staan en was meteen af. Nog veel sneller gaat het wanneer je alleen de vaatwasser in hoeft te ruimen, maar helaas heeft niet iedereen een vaatwasser. Hoe je ook besluit af te wassen, wacht er niet te lang mee. 🧼

Fruitvliegjes komen op etensresten af. Wanneer je meteen afwast (of de vaatwasser inruimt!), krijgen ze geen kans. Dit geldt ook voor gebruikte glazen met restjes drinken.

 1. Schoonmaken!

Behalve de vieze vaat afwassen of in de vaatwasser zetten, is het belangrijk de oppervlakken in je keuken schoon te houden. Dit geldt ook voor de eettafel en andere plaatsen waar gegeten word. Fruitvliegjes komen op alle etensresten af, ook kruimels en achtergebleven druppels sap.

 1. Stofzuig de ramen

Fruitvliegjes zie je vaak op het raam. Gebruik een goede stofzuiger, het liefste eentje met verschillende opzetstukken. Gebruik het ronde borsteltje en stofzuig je raam. Eventueel stofzuig je ook rondom de fruitmand. 

Zie je spinnenwebben in de hoeken van je raam? Laat deze dan met rust. Ze zien er misschien niet zo netjes uit, maar spinnen en hun webben zijn erg goed in het vangen van fruitvliegjes. Laat ze daarom vooral lekker zitten.

 1. Dettol gebruiken

Zoals je hierboven al hebt gelezen, houden fruitvliegjes en andere insecten niet van sterke geuren. Het is daarom een goed idee om je muren regelmatig schoon te maken met bijvoorbeeld Dettol. Spray het op de muur en maak vervolgens de muren schoon met een spons of een oude doek. 

Het is overigens wel een goed idee om eerst even te kijken hoe je muur reageert op middelen als Dettol. Deze methode werkt vooral goed op gladde, betegelde muren en niet zo voor grof gestuukte muren.

Conclusie

Welke methode je ook besluit te gebruiken, ik hoop dat je dankzij dit artikel goede ideeën hebt opgedaan en dat je snel van die vervelende fruitvliegjes af bent. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons vooral even weten. Bedankt voor het lezen!