Bestenu

Help, mijn Wasmachine Stinkt!

Deur dicht, alsjeblieft! Wanneer jouw wasmachine zo enorm stinkt dat je de deur niet open wilt doen, dan is het tijd om het onderstaande stappenplan te volgen! Lees hier hoe je de stank uit je wasmachine krijgt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Help, mijn Wasmachine Stinkt!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Oh nee, je wasmachine stinkt. Bijna iedereen heeft een wasmachine in huis. Hij is nog net niet onmisbaar. Na verloop van tijd kan je wasmachine gaan stinken. Dit heeft verschillende oorzaken. Hoe je deze stank voorkomt en hoe je er vanaf komt, lees je hier.

Waarom stinkt mijn wasmachine?

Zelfs de beste wasmachine stinkt soms. Dit kan verschillende redenen hebben. Om te beginnen is wasmiddel gemaakt om op hoge temperaturen mee te wassen. Tegenwoordig zijn de meeste wasmiddelen echter ook geschikt om mee op lage temperaturen te wassen, maar het feit is dat wasmiddel beter oplost bij hoge temperaturen.

Op lage temperaturen wassen is beter voor het milieu en voor je energierekening, maar niet voor je wasmachine. Door altijd op lage temperaturen te wassen, blijft er wasmiddel achter op de onderdelen van je wasmachine.

Dit geldt vooral als het gaat om waspoeders. Vergeleken met vloeibaar wasmiddel, lost dit langzamer op. Hierdoor kan het zich vasthechten op de onderdelen van je wasmachine. Uiteindelijk stinkt dit. Om al dit onopgeloste wasmiddel op te laten lossen, is het een goed idee om elke paar weken een was op 90 °C te draaien.

info

Wat je ook veel ziet, is dat het filter vol met viezigheid zit. Controleer daarom je filter regelmatig. Je vindt dit filter vaak aan de onderkant van de wasmachine, in de rechterhoek. Vaak vind je hier haarspeldjes, elastiekjes, haren en zelfs een verdwaalde sok. Vergeet geen handdoek onder het filter te leggen; er kan wat water uit komen.

Ook de rubberen ring rondom de ingang van de wasmachine kan gaan stinken. Hierin vind je vaak een laag water met wederom de welbekende elastiekjes, speldjes en de verdwaalde sok, maar ook huidschilfers, haren, stofjes en ander materiaal wat bijdraagt aan de groei van bacteriën. Deze bacteriën leiden tot onaangename geurtjes.

Als je je wasmachine goed schoon houdt en daarnaast goed onderhoudt, heb je minder last van geurtjes en gaat je wasmachine langer mee. Het is bovendien een goed idee om je wasmachine zo nu en dan eens te ontkalken om problemen te voorkomen.

Hieronder vind je een lijst met tips over hoe je je een stinkende wasmachine voorkomt, maar ook een lijst met tips over hoe je van deze geur af komt!

Hoe voorkom ik een stinkende wasmachine?

  1. Wasmiddel afwisselen

Zoals ik hierboven als beschreven heb, duurt het langer voordat poeder oplost. Om een ophoping van waspoeder te voorkomen, is het een goed idee om zo nu en dan ook vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Gebruik vloeibaar wasmiddel als je op lagere temperaturen wast, en waspoeder als je op hogere temperaturen wast.

  1. Gebruik de juiste dosering

Behalve het afwisselen tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder, is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert. Als je teveel wasmiddel gebruikt, blijft er ook meer achter op de onderdelen in je wasmachine. Als je te weinig gebruikt, wordt je was niet schoon. Lees daarom de instructies op je wasmiddel. 

info

Woon je in een hard-watergebied? Dan gebruik je meestal meer wasmiddel. Je kunt op deze website kijken of je in een gebied met hard water woont.

  1. Laat de deur open staan

Doe je de deur van je wasmachine dicht, dan kan er geen zuurstof in de wasmachine. Hierdoor krijg je de welbekende muffe geur. Bovendien bevorder je de groei van niet alleen bacteriën, maar ook de groei van schimmels. Schimmels stinken en zijn bovendien schadelijk voor je gezondheid.

  1. Draai een hete was

Draai elke twee of drie weken een was op 90 °C. Hierdoor lossen niet alleen wasmiddelresten op, maar hiermee verwijder je ook bacteriën en schimmels die nare geurtjes veroorzaken.

Hoe krijg ik de stank uit mijn wasmachine?

  1. Draai een hete was met schoonmaakazijn

Draai een hete was met schoonmaakazijn. Door een hete was te draaien met schoonmaakazijn, los je eventuele wasmiddelresten op. De schoonmaakazijn neutraliseert daarnaast de geur. Wassen met schoonmaakazijn is echt niet zo’n gek idee als dat het misschien lijkt. Je leest er in deze blog meer over. Soda werkt ook als vervanger van azijn.

  1. Maak de rubberen ring schoon

Maak de rubberen ring van de wasmachinedeur schoon met warm water en wat afwasmiddel. Heeft de ring donkere vlekken, dan is dit misschien schimmel. In dit geval laat je dit een half uurtje weken in een beetje chloor. Daarna draai je een wasprogramma op 40 °C met een lege trommel; chloor kan vlekken in je kleding veroorzaken.

  1. Gebruik een vaatwastablet

Draai een wasbeurt met een vaatwastablet. Doe het vaatwastablet in de trommel, niet in het bakje. Kies een programma wat minimaal op 40 °C wast. De vaatwastablet verwijdert alle wasmiddelresten en zorgt voor een frisse geur.

  1. Maak het filter schoon

Je filter is de ideale plaats voor viezigheid. Je vindt hier niet alleen haarspeldjes, elastiekjes en een verdwaalde sok, maar vaak is de drab die je hier vindt slijmerig, vol met haar en gewoonweg vies. Het filter schoonmaken helpt met het bestrijden van vieze luchtjes.

 

Conclusie

Hopelijk hebben mijn tips je geholpen en heb je nu weer een heerlijk fris ruikende wasmachine, en blijft deze ook fris! Bedankt voor het lezen.