Bestenu

9 Geweldige Tips om Zelf Je Tapijt te Reinigen!

Je tapijt reinigen? Doe het gewoon zelf. Lees hier hoe!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
9 Geweldige Tips om Zelf Je Tapijt te Reinigen!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Vlekken in het tapijt kunnen hardnekkig zijn, en helaas is het tapijt ook niet iets wat je even in de wasmachine gooit en het er perfect uitkomt. Het tapijt reinigen is een ander verhaal. Geen zorgen, want met deze super tips verwijder je gemakkelijk vlekken en wordt je tapijt weer als nieuw.

Wat je moet weten voor je het tapijt reinigt

Je wilt die vlek waarschijnlijk zo snel mogelijk uit het tapijt hebben, maar let wel op dat je een methode en schoonmaakmiddel kiest dat geen schade toebrengt. 

Vooral wollen en Perzische tapijten zijn wat kwetsbaarder als het om reinigen gaat. Houd dus rekening met de volgende punten.

 • Wrijf de vlek niet uit! Schoonmaken door te deppen is beter.
 • Neem de tijd: haastige spoed is zelden goed en ook in het geval van je tapijt wil je genoeg tijd hebben.
 • Test het schoonmaakmiddel naar keuze van te voren op een onopvallend plekje.
 • Wollen en Perzische kleden maak je nooit schoon met een hoge temperatuur of veel water; dit beschadigt je tapijt! In deze blog vind je dan ook speciale tips die geschikt zijn voor een wollen of Perzisch tapijt.

 1. Stofzuigen

Je tapijt stofzuigen ligt voor de hand, maar dan zijn er nog wel wat aanwijzingen die je helpen om het goed te doen. 

Let bijvoorbeeld op je een geschikt mondstuk op je stofzuiger zet. Er zijn namelijk speciale mondstukken voor stoffen vloeren waarmee je efficiënt vuil verwijdert en het tapijt intact blijft.

Stofzuig niet alleen op de goede manier, maar doe het ook regelmatig. Een beter onderhouden kleed gaat langer mee, je geniet er meer van én het is ook nog eens gezonder. Twee keer per week is een goede richtlijn.

 1. Bakpoeder

Je gebruikt het in lekkere baksels, maar bakpoeder gebruik je ook om het tapijt te reinigen! Is er op het tapijt gemorst? Strooi dan zo snel mogelijk bakpoeder over de vlek en giet er wat water overheen. Laat dit een paar uur intrekken. Veeg het mengsel niet uit, maar dep daarna het bakpoeder op. Als de vlek nog niet helemaal weg is, pas deze methode dan nog een keer toe.

 1. Zout bij wijnvlekken

Wijnvlekken vallen helaas binnen de categorie hardnekkige vlekken, maar als je er snel bij bent kun je de schade goed beperken en de vlek zelfs eenvoudig verwijderen. Iedereen heeft meestal wel zout in huis, toch?

Strooi zo snel mogelijk zou over de vlek, liever iets te veel dan iets te weinig. De wijn hecht zich namelijk aan het zout. 

Naarmate dit intrekt, wordt het zout rood; dep dit op met een vochtige doek. Blijf dit herhalen tot de wijnvlek helemaal weg is. Omdat dit een droge schoonmaakmethode is, kun je dit ook toepassen op een wollen of Perzisch tapijt.

 1. Citroen, water en waspoeder

Deze tip is alleen geschikt voor een wit tapijt, omdat citroensap door de zuurtegraad een blekend effect kan hebben. Verzamel citroen, water en waspoeder rondom je witte tapijt en gebruik gelijke delen. Meng dit en doe het op de vlek. Dep het geheel aan met een doek om de vlek te verwijderen.

 1. Wasverzachter

Hier komt een zachte spons bij kijken! Het is heel simpel: leng de wasverzachter aan met wat water. Breng dit mengsel deppend met de spons aan op de vlek in het tapijt en ga zo door tot de vlek weg is. Makkelijker kan het bijna niet.

 1. Stoomreiniger

We zeggen het er maar even bij: een stoomreiniger is niet geschikt voor een wollen of Perzisch tapijt. De combinatie van de temperatuur en hoeveelheid water kan het kleed namelijk beschadigen, en dat zou zonde zijn.

Heb je een geschikt tapijt? Dan is een stoomreiniger een goede investering. Het schoonmaken van je tapijt wordt zo een stuk makkelijker! Je hebt geen alternatieve reinigingsmethoden meer nodig en houdt je tapijt langer mooi.

 1. Azijn

Deze tip is ook geschikt voor een Perzisch of wollen tapijt! Maak een mengsel dat voor de helft uit azijnen voor de andere helft uit water bestaat. Je kan hier eventueel een beetje milde zeep aan toevoegen.

Je raadt het waarschijnlijk al: dep dit met een doek op de vlek. Blijf dit herhalen tot de vlek eruit is. Is de vlek weg? Dep dan nog even na met een schone doek en alleen wat water om de azijn resten te verwijderen.

Ten slotte dep je met een droge doek na zodat er zo min mogelijk vocht in het tapijt blijft hangen. Deze methode kost je dus een paar doeken, maar die worden in de wasmachine wel weer schoon. Laat het kleed drogen en het tapijt is als nieuw!

 1. Scheerschuim

Heb je scheerschuim staan? Check dan eerst of er geen kleur toevoeging of menthol in zit. Is jouw scheerschuim geschikt? Spuit dan een laagje op de vlek en laat het een half uur intrekken.

Deze schoonmaakmethode is de enige uitzondering waarbij je mag vegen in plaats van deppen, maar doe het wel voorzichtig en rustig! Veeg het schuim in de vlek en dep het daarna weer op met een droge doek. Door het vegen komt het schuim in dit geval beter in contact met de vlek.

 1. Tapijtreiniger

Vooral bij kwetsbare kleden zoals wollen of Perzische tapijten is tapijtreiniger of tapijtshampoo een veilige keuze. Deze reinigers zijn namelijk speciaal ontworpen om het tapijt schadevrij schoon te krijgen, zonder last van bijwerkingen.

Het kost wat meer dan een huishoudelijk middeltje dat al in je kast staat, maar om jouw favoriete tapijt weer schoon te krijgen zou dat nog wel eens goed de moeite waard kunnen zijn.