Bestenu

Wat is beter: Oordopjes of koptelefoon?

Dat klinkt als muziek in de oren.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Wat is beter: Oordopjes of koptelefoon?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je wilt misschien muziek luisteren tijdens je dagelijkse hardloop-sessie, of je wilt een film kijken zonder daar je omgeving mee van te laten genieten.

Een koptelefoon of oordopjes bieden dan de ideale oplossing.

Welke van de twee zijn beter: oordopjes of een koptelefoon? Ik heb het voor je uitgezocht en hebben zowel de voor- als nadelen voor je op een rijtje gezet.

Eigenschappen van oordopjes

Oordopjes draag je in je gehoorgang: in je oren dus. De speakers bevinden zich heel dichtbij je trommelvlies waardoor je voorzichtig moet zijn met het volume. Niet alle oordopjes hebben high-res audio

Er zijn verschillende soorten oordopjes verkrijgbaar: draadloos en bluetooth, in ear oordopjes en oordopjes met draad.

Welke voor jou de beste optie is hangt af waarvoor je ze gebruikt. Zo zijn er oordopjes speciaal ontwikkelt om mee te sporten, voor op kantoor of in de buitenlucht en om muziek mee te luisteren.

Een goed voorbeeld van draadloze oordopjes zijn de Apple AirPods.

Plus
 • Je hoort nog steeds omgevingsgeluiden, al dan niet zachter. Oordopjes zijn dus veiliger in het verkeer.
 • Je beweegt je vrijer met oordopjes
 • Oordopjes bevinden zich in het gehoorkanaal: geen last van eventuele warmte
 • Ze zijn makkelijk op te bergen
Minus
 • De geluidskwaliteit verschilt per merk, maar zal altijd minder goed zijn dan die van een koptelefoon, omdat deze de gehele oorschelp omsluit
 • Elk oor is anders en het kan daarom voor sommige mensen lastig zijn om comfortabele oordopjes te vinden
 • Oordopjes zitten vlak bij het trommelvlies waardoor kans op schade aan het gehoor groter is
 • Je raakt oordopjes sneller kwijt

Draadloos of bedraad?

Er zijn draadloze en bedrade oordopjes verkrijgbaar.

Draadloze oordopjes

Draadloze oordopjes werken altijd op Bluetooth waardoor deze vaak aan een app in je smartphone te koppelen zijn. Via de app bedien je de oordopjes en stel je ze in. Zo kun je ervoor kiezen om lagere bastonen te hebben en de treble bijvoorbeeld iets helderder te laten klinken. Je stelt je voorkeur eenvoudig in.

Bovendien geven draadloze oordopjes je natuurlijk veel vrijheid: je hoeft immers geen rekening te houden met een snoer wat bovendien ook in de knoop kan raken. Je bergt ze tevens gemakkelijk op. Vind wel een vast plaats voor je draadloze oordopjes en raak ze niet net als mij, twee keer kwijt.🤦‍♀️

Draadloze oordopjes moeten worden opgeladen en als je dit vergeet, loop je de kans tijdens je rondje hardlopen het zonder beat te moeten doen.

Bedrade oordopjes

Bedrade oordopjes hebben vaak het voordeel dat ze goedkoper zijn. Ook zie je vaak dat er een microfoontje in de bedrading verwerkt is wat handig is als je veel belt. 

Zoals ik hierboven al heb genoemd: ik ben iemand die vaak dingen kwijt raakt. Als je oordopjes met een draad draagt, is de kans zeer klein deze te verliezen vergeleken bij draadloze oordopjes.

Eigenschappen van een koptelefoon

Een over ear koptelefoon omvat je gehele oor wat ervoor zorgt dat er betere geluidskwaliteit wordt geleverd. De klanken zijn dieper, warmer en helderder. Vooral bastonen komen beter tot hun recht in een koptelefoon.

Een goede koptelefoon filtert omgevingsgeluiden beter. Wind, auto’s en mensen om je heen zijn vaak bijna niet te horen. Wel is het zo dat hierdoor de veiligheid wordt beïnvloed: het is niet aan te raden om bijvoorbeeld met een koptelefoon op te gaan fietsen.

Vergeleken met oordopjes zijn koptelefoons vaak comfortabeler. Daarnaast zijn er koptelefoons verkrijgbaar in bijna alle prijsklassen. Er zijn bedrade en draadloze koptelefoons.

Helaas zijn koptelefoons minder makkelijk op te bergen en met warmer weer gaan ze vervelend zweten. Ze zijn daarom minder geschikt voor sporten.

Een goed voorbeeld van een geliefde koptelefoon is de Rolfstone Focus.

Plus
 • Betere geluidskwaliteit doordat het geluid wordt weerkaatst in de gehele oorschelp en niet alleen het kanaal
 • Je raakt ze niet snel kwijt
 • Minder kans op gehoorschade, omdat het geluid op veilige afstand wordt gehouden
 • Meer comfort
Minus
 • Kan warm aanvoelen bij hogere temperaturen
 • Zit minder stevig op je hoofd dus minder geschikt voor gebruik tijdens sporten
 • Minder gemakkelijk op te bergen

 

Draadloos of bedraad?

Besluit je voor een koptelefoon te gaan, dan kies je voor een Bluetooth koptelefoon of een bedrade koptelefoon.

Draadloze koptelefoon

Met een draadloze koptelefoon geniet je van meer bewegingsvrijheid: je zit niet aan een snoer vast. Net zoals draadloze oordopjes werken draadloze koptelefoons met Bluetooth. Vaak hoort er een app bij en met deze app stel je je geluidsvoorkeuren in.

Bedrade koptelefoon

Bedrade koptelefoons zijn over het algemeen voordeliger dan de draadloze versie. Net als bij de bedrade oordopjes vind je vaak de microfoon en een regelaar voor het volume in het snoer.

Noise canceling

Noise canceling vind je zowel bij koptelefoons als bij oordopjes. Een noise canceling koptelefoon filtert je omgevingsgeluiden weg en zijn daarmee dus zeer geschikt voor als je naar muziek wilt luisteren als je bijvoorbeeld op kantoor bent, of tijdens het reizen met de trein.

Vaak kun je deze functie ook weer uitschakelen, zodat je toch een gesprek met je collega kunt voeren zonder de koptelefoon af te zetten. 

Info

Let wel op: de noise cancellation moet niet gebruikt worden in het verkeer: dit kan gevaarlijke situaties opleveren doordat je je omgevingsgeluiden niet hoort.

Noise canceling is een bijzonder handige bijeenkomst. Hoe handig deze voor jou is hangt af wanneer jij je oordopjes of koptelefoon het meeste gebruikt. Op een druk kantoor komt het goed van pas, maar als je thuis werkt, is het overbodig.

Welk apparaat is ideaal voor welke activiteit?

Het antwoord op deze vraag hangt af van jouw omstandigheden en jouw voorkeuren. Hieronder vindt je wat goede richtlijnen.

Sporten

Tijdens het sporten ben je actief en je produceert meer lichaamswarmte. Een koptelefoon zou van je hoofd af kunnen vallen, en bovendien gaat deze ook zweten. Voor het sporten gebruik je dus oordopjes.

Film kijken

Een koptelefoon produceert betere kwaliteit audio dan oordopjes en hierdoor geeft een koptelefoon je de beste geluidservaring tijden het kijken van een film.

Muziek luisteren

Zoals hierboven al genoemd, de beste kwaliteit audio vindt je in koptelefoons, omdat deze de gehele oorschelp omvatten. Klanken komen beter tot hun recht, bastonen zijn lager en muziek is helderder. Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar je naar muziek luistert.

Ben je aan het reizen of zit je in een druk kantoor, dan is het aan te raden om een koptelefoon aan te schaffen met Noise Canceling. Luister je thuis via je je wifi-speaker naar muziek, dan is Noise Canceling niet nodig.

Gamen

Hier wint de koptelefoon opnieuw. De geluidskwaliteit ligt vaak hoger bij een koptelefoon en deze is belangrijk bij het gamen. Je wilt alle geluiden horen: niet alleen voor een betere ervaring, maar ook om beter te kunnen gamen. Vijanden hoor je beter aankomen waardoor je beter speelt in de game.

Bovendien zijn er speciale gaming-koptelefoons. Deze hebben vaak een microfoon, zodat je met je medespelers kunt communiceren.

Conclusie

Als je wilt genieten van geluid van hoge kwaliteit zijn koptelefoons de beste keuze. Als je op de sportschool bent of onderweg bent, zijn oordopjes waarschijnlijk beter, vanwege hun lichte gewicht en draagbaarheid.

De meeste mensen hebben zowel een koptelefoon als oordopjes, en gebruiken deze voor verschillende activiteiten.

Bedankt voor het lezen!