Bestenu

MAC-adres van je PC achterhalen: Zo doe je dat!

In een paar stappen.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
MAC-adres van je PC achterhalen: Zo doe je dat!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

MAC-adressen zijn een onmisbaar onderdeel van het netwerk. Net als IP-adressen kunnen MAC-adressen een verwarrend concept zijn voor iemand zonder technische achtergrond.

In dit artikel geven we je voldoende informatie over MAC-adressen om te begrijpen wat ze zijn, waarom je ze nodig hebt, hoe ze gebruikt worden en hoe je deze vindt.

Hoe vind ik mijn MAC-adres op mijn computer?

Stap 1:

Klik op het Startmenu in de linkerbenedenhoek van je computer. Selecteer Uitvoeren of typ cmd in de zoekbalk onderaan het Startmenu om de opdrachtprompt naar boven te halen.

Stap 2:

Typ ipconfig /all (let op de ruimte tussen de g en /).

Het MAC-adres wordt vermeld als een reeks van 12 cijfers, bijvoorbeeld het fysieke adres (00:1A:C2:7B:00:47). Elke netwerkadapter (WiFi-router, ethernet, enz.) heeft een apart MAC-adres.

Hoe vind ik mijn MAC-adres op mijn MAC?

Stap 1

Kies Systeemvoorkeuren in het Apple-menu en selecteer netwerk.

Stap 2:

Kies AirPort voor de draadloze adapter MAC en klik op Geavanceerd (het MAC-adres wordt vermeld als AirPort-ID).

Stap 3:

Kies Ingebouwd Ethernet en klik op Geavanceerd en Ethernet (vermeld als Ethernet-ID) voor de netwerkkabel-adapter MAC.

De basiscomponenten van een netwerk

Het eerste wat je moet begrijpen over netwerken is dat het twee hoofdcomponenten heeft: een softwarecomponent en een hardwarecomponent. 

Het softwarecomponent is gebaseerd op de IP-adressen die, eenvoudig gezegd, de software-adressen zijn van de apparaten binnen een netwerk.

Communicatie

Aangezien de IP-adressen gebaseerd zijn op een netwerkprotocol (TCP/IP), zijn ze één van de meest belangrijke onderdelen van het softwarecomponent. 

Om onze computers en apparaten correct met elkaar te laten communiceren, is er echter ook een hardwarecomponent die met de software moet samenwerken.

Hier komt het MAC-adres in beeld. De hardware netwerkcomponent vind je in een apparaat en wordt een netwerkadapter of een netwerkinterfacekaart (NIC) genoemd. Het is een elektronische circuitkaart die ervoor zorgt dat je verbinding maakt met een netwerk.

Vervolgens communiceer je met andere netwerkapparaten zoals bijvoorbeeld wifi-versterkers.

Identificatie

Voordat een IP-adres aan een netwerkadapter kan worden toegewezen, heeft de adapter een manier nodig om zich op het netwerk te identificeren. Dit gebeurt via het MAC-adres. 

Dit type adres wordt ook wel een fysiek adres genoemd. Een MAC-adres wordt aan elke netwerkadapter gegeven en is uniek voor elk netwerkapparaat.

Wanneer computers (of andere apparaten zoals bijvoorbeeld een WiFi-printer) gegevens verzenden binnen het lokale netwerk, bevatten die gegevens twee essentiële details: het MAC-adres van de computer van waaruit de gegevens zijn vertrokken en het MAC-adres van de computer waar het moet gaan.


 

Wanneer een netwerkkaart gegevens ontvangt, leest deze het MAC-adres van de plaats van bestemming en als het MAC-adres overeenkomt met het MAC-adres van de computer, ontvangt deze de gegevens. Komt het niet overeen, dan wordt het geweigerd.

MAC-adressen zijn een reeks van zes groepen van twee cijfers of tekens die worden gescheiden door dubbele punten of streepjes. Een gewoon MAC-adres ziet er zo uit: 10-C0-A3-29-FB-C7 of 94-DE-80-0B-94-31.

Het is handig je MAC-adres te weten om zo bijvoorbeeld je router extra te beveiligen.

 

Conclusie

Hopelijk ben je nu een beetje wijzer in de wereld van de MAC-adressen. Het klinkt erg technisch en ingewikkeld, maar is het eigenlijk niet. In het kort is een MAC-adres een identificatie code waarmee je computer het bijbehorende apparaat identificeert.

Bedankt voor het lezen!