Bestenu

Je Baby Inbakeren: Waarom, Wanneer en Hoe?

Een lekker knus pakketje baby! Lees hier over de voordelen van inbakeren.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je Baby Inbakeren: Waarom, Wanneer en Hoe?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zit je al enige tijd met je handen in het haar, omdat je baby onrustig is en veel huilt? Dan is je baby inbakeren zo'n gek idee nog niet.

Inbakeren is het inwikkelen van je baby in een doek, waardoor hij of zij zich geborgen en veilig voelt. Het heeft echter nog meer voordelen. Daarover lees je hieronder meer!

Waarom inbakeren?

Een jonge baby heeft nog geen controle over zijn armpjes en beentjes, waardoor ze zichzelf vaak wakker houden, oververmoeid worden en daardoor onrustig worden

Ook als je kindje onrustig is door bijvoorbeeld krampjes, helpt inbakeren rust te scheppen. Het is daarbij wel vanzelfsprekend dat je de huisarts bezoekt als je je zorgen maakt over je baby. Gebruik je gezonde verstand! 💭

Wanneer kan ik mijn baby inbakeren?

Je begint met inbakeren als je baby een paar weken oud is. Je doet dit nog niet in de kraamtijd

In de kraamtijd is het belangrijk dat je je baby leert kennen en dit doe je vooral door naar de lichaamstaal van je baby te kijken. Daarnaast is fysiek contact, zoals huid-op-huid, erg belangrijk in deze periode.

Tot welke leeftijd kan ik mijn baby inbakeren?

Je baby inbakeren doe je tot je baby zich zelfstandig omdraait. De meeste baby’s draaien zichzelf om als ze ongeveer vijf maanden oud zijn, maar elke baby is anders. Het kan dus ook iets eerder of juist later gebeuren.

Als een baby zichzelf om draait terwijl hij ingebakerd is, kan dit tot gevaarlijke situaties lijden. Je baby kan namelijk moeilijker terugrollen wanneer hij zijn armpjes en beentjes niet kan gebruiken. 

Hierdoor neemt het risico op wiegendood toe. Stop daarom meteen met het inbakeren wanneer je baby zich kan omrollen.

Vanaf een maand of vier krijgen baby’s ook meer controle over hun spieren, en daarmee controle over hun bewegingen. Hierdoor is je baby vaak al rustiger en is het inbakeren niet meer nodig.

Het veilig inbakeren van mijn baby: waar let ik op?

Voordat je gaat inbakeren, is het een goed idee om eerst te overleggen met een expert. Vraag bijvoorbeeld om een demonstratie bij het consultatiebureau. Hierdoor weet je zeker dat je voorbereid te werk gaat. 🧐

  1. Beentjes niet te strak inwikkelen

Net als tijdens het gebruik van een goede draagzak, is het belangrijk dat je baby zijn beentjes zelf in de zogenaamde kikkerpositie kan krijgen. 

Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de heupen en geeft je baby ook wat vrijheid. Wikkel ze daarom niet te strak in.

  1. Temperatuur

Jonge baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren, waardoor ze snel oververhit raken. Gebruik daarom (wederom) je gezonde verstand als je je baby inbakert. 

Is het warm buiten, wikkel je baby dan in een dunne doek en laat hem of haar alleen een rompertje dragen.

Is het erg koud, dan gebruik je een iets dikkere doek, maar probeer het gebruik van synthetische stoffen – zoals fleece – te voorkomen. Deze stoffen brengen het risico op oververhitting met zich mee.

Als je baby het koud heeft, maakt hij dit kenbaar door zich onrustig te gedragen.

  1. Strak inbakeren

Zorg ervoor dat je baby niet weg kan zakken in de wikkeldoek. Hierdoor ontstaat verstikkingsgevaar. Daarnaast mag de stof nooit het mondje van je baby raken, waardoor hij erop kan sabbelen. Ook dit is niet veilig.

Wanneer beter niet inbakeren?

Er zijn enkele situaties waarin men afraadt de baby in te bakeren:

  • als je baby koorts heeft (dus zorg ervoor dat je altijd een goede thermometer in huis hebt);
  • bij ernstige luchtweginfecties;
  • bij verschijnselen van heupdysplasie;
  • bij structurele zuigelingenscoliose;
  • als je baby om welke reden dan ook benauwd is;
  • na vaccinaties wacht je minstens 24 uur met inbakeren.

Overleggen met de huisarts?

In sommige gevallen is het verstandig om vooraf met je huisarts te overleggen. Dit geldt vooral als je baby:

  • eczeem heeft;
  • veel spuugt (voldoende spuugdoekjes maken je leven eenvoudiger!);
  • luchtwegproblemen heeft;
  • neurologische afwijkingen heeft;
  • te vroeg geboren is;
  • afhankelijk is van drugs door drugsgebruik van de moeder tijdens zwangerschap;
  • ren verhoogd risico heeft op dysplastische heupontwikkeling.

Hoe baker ik mijn baby in?

Helaas kan ik je hier niet uitleggen hoe je een baby veilig inbakert. De gevolgen van het verkeerd inbakeren van een baby brengen risico’s met zich mee en daarom raad ik je aan om advies in te winnen bij een specialist.

Jouw verloskundige of de specialisten op het consultatiebureau kunnen je een demonstratie geven, waardoor je leert je baby veilig in te bakeren op basis van de laatste inzichten.

Je verloskundige of specialist bespreekt alle voordelen en eventuele risico's, en je hoort over de do’s and don’ts van het inbakeren.

Bovendien zijn er verschillende manieren om je baby in te bakeren. Dit kan met verschillende doeken, waaronder een wikkeldoek, maar je kunt je baby ook inbakeren met een speciale inbakerdoek

De laatste zijn vaak het gemakkelijkst in gebruik. Je consultatiebureau vertelt je hier meer over.

Hoe stop ik met het inbakeren van mijn baby?

Wanneer je baby ongeveer vier maanden oud is, of wanneer je baby begint met rollen, bouw je het inbakeren van je baby af. Stop hier niet in één keer mee; geef je kleintje de tijd om even te wennen aan de verandering!

Vanaf deze leeftijd heeft je baby meer controle over zijn of haar armpjes en beentjes, waardoor hij of zij zichzelf minder snel wakker maakt.

Bovendien beginnen de meeste baby’s rond deze leeftijd zelfstandig te rollen, waardoor inbakeren niet veilig meer is. 

Als een ingebakerde baby op de buik terechtkomt, wordt terugdraaien moeilijk. Dit verhoogt zoals gezegd het risico op wiegendood.

Er zijn een paar manieren hoe je het inbakeren afbouwt. Je kunt dit langzaam doen door bijvoorbeeld eerst een armpje vrij te laten, en na een paar dagen het andere armpje vrij te laten.

Wat veel ouders doen is de inbakerdoek vervangen door een slaapzak. Dit doe je echter niet geleidelijk, maar juist in één keer

Het kan daarom gebeuren dat je baby de eerste paar nachten minder goed slaapt. Stel je baby gerust en wees geduldig: je baby went er snel aan.

Conclusie

Hopelijk heeft deze blog je geholpen en weet je nu wat inbakeren is en wat de voordelen hiervan zijn. 

Of je baby nu veel huilt omdat hij krampjes heeft, of hij zichzelf wakker maakt door wild om zich heen te slaan: door je baby in te bakeren voelt hij zich zekerder en veiliger. Bedankt voor het lezen!