Bestenu

De Ideale Hoogte voor het Ophangen van je Airco: een Praktische Gids

Ontdek het belang van de juiste hoogte voor je airco en hoe je deze op de perfecte hoogte ophangt voor optimale prestaties en comfort. Lees het artikel voor tips en richtlijnen! #AircoHoogte #Energiebesparing

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
De Ideale Hoogte voor het Ophangen van je Airco: een Praktische Gids

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Stel je voor: je hebt eindelijk die geweldige airco gekocht en kunt niet wachten om hem te installeren, zodat je kunt genieten van een perfect gekoelde ruimte. 😍 Maar wacht even... "hoe hoog moet je een airco ophangen?" schiet door je hoofd. 

Geen paniek! In dit artikel ontdek je de ideale hoogte en plaatsing voor je airconditioning, zodat je verzekerd bent van optimale luchtstroming, efficiëntie en comfort. 

We bespreken ook veelvoorkomende fouten bij het ophangen van airco's en hoe je ze kunt voorkomen. Dus pak een kop koffie, ga zitten en laten we aan de slag gaan!

Belangrijkste punten samengevat:

 • De juiste hoogte van je airco draagt bij aan efficiëntie, optimale luchtcirculatie en verkoeling, en een comfortabel geluidsniveau.
 • Over het algemeen wordt aangeraden om de binnenunit op minimaal 2 meter hoogte op te hangen, met voldoende ruimte rondom de unit.
 • Vloerairco, wandairco en plafondairco hebben elk hun eigen ideale hoogtes en plaatsingsrichtlijnen.

Waarom is de juiste hoogte voor je airco zo belangrijk?

De juiste hoogte voor je airco is belangrijk om verschillende redenen. 

Efficiëntie en energiebesparing

Een airco op de juiste hoogte ophangen draagt bij aan een energiezuinige werking. Dit komt doordat de lucht op de juiste manier door de ruimte kan circuleren en de airco minder hard hoeft te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. 

Een verkeerde hoogte kan daarentegen leiden tot energieverspilling en hogere energiekosten. Daarnaast kan het bijvullen van een mobiele airco de efficiëntie verbeteren, dus vergeet dit niet!

Optimale luchtcirculatie en verkoeling

De juiste hoogte zorgt ervoor dat de luchtstroming en luchtverdeling in de ruimte optimaal zijn. Dit resulteert in een gelijkmatige verkoeling, waardoor iedereen in de ruimte kan genieten van een aangename temperatuur.️ Bovendien kan het kiezen van de beste mobiele airco bijdragen aan een optimale luchtcirculatie en verkoeling.️

Geluidsniveau en comfort

De hoogte van de airco heeft ook invloed op het geluidsniveau. Een te laag opgehangen airco kan bijvoorbeeld meer geluid produceren, wat storend kan zijn voor de mensen in de ruimte. 

Door de airco op de juiste hoogte op te hangen, draag je bij aan een comfortabel binnenklimaat en een lager geluidsniveau. 🤫 Verder is het handig om te weten waar je een airco buitenunit mag plaatsen, zodat je geluidsoverlast voor de omgeving kunt minimaliseren.

Hoe hoog moet je een airco ophangen? De basisprincipes

Bij het ophangen van je airco zijn er enkele basisprincipes waarmee je rekening moet houden. Denk hierbij aan de afstand tot de vloer en het plafond, de invloed van vloer- en plafondhoogte, en het belang van ruimte rondom de binnenunit. Daarnaast kan mobiele airco onderhoud bijdragen aan een langere levensduur en betere prestaties van je airco.

 1. Afstand tot vloer en plafond

De afstand tot de vloer en het plafond beïnvloedt de prestaties van je airco. 


Over het algemeen wordt aangeraden om de binnenunit op minimaal 2 meter hoogte op te hangen. Zo kan de lucht ongehinderd de ruimte instromen. De afstand tot het plafond mag echter ook niet te klein zijn; houd hierbij minimaal 15 cm ruimte aan. Verder is het belangrijk om te weten of een airco overal geplaatst kan worden, zodat je rekening houdt met eventuele beperkingen bij het kiezen van de juiste locatie.

 1. Ruimte rondom de binnenunit: zijmuren en obstakels

Een belangrijk aspect bij het ophangen van je airco is het zorgen voor voldoende ruimte rondom de binnenunit. Dit bevordert de luchtcirculatie en voorkomt dat de unit oververhit raakt. Bovendien zorgt het voor een betere efficiëntie en een langere levensduur van je airco. 

De aanbevolen afstand tot zijmuren en obstakels varieert per model, maar een algemene richtlijn is om minimaal 30 cm vrije ruimte aan beide zijden van de unit te houden. 

Controleer de handleiding van je airco voor specifieke aanbevelingen. En vergeet niet: zorg ervoor dat er geen meubels of andere objecten in de buurt staan die de luchtstroom kunnen blokkeren!

 1. De grootte en het type airco: vloerairco, wandairco en plafondairco

Er zijn verschillende soorten airco's, elk met hun eigen ideale hoogtes en plaatsingsrichtlijnen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende types: 

Vloerairco: Deze units staan op de vloer en zijn ideaal voor ruimtes met een beperkte muuroppervlakte of lage plafonds. Ze zijn doorgaans compacter en kunnen gemakkelijk onder een raam of in een hoek worden geplaatst.️ 

Wandairco: De populairste keuze voor woningen, wandairco's worden meestal op een hoogte van 2 tot 3 meter opgehangen. Dit zorgt voor een optimale luchtverdeling en minimaliseert het geluidsniveau. Let op de locatie van ramen en deuren bij het kiezen van de perfecte plek voor je wandairco. 🚪 

Plafondairco: Ideaal voor grote ruimtes of commerciële toepassingen, plafondairco's worden direct aan het plafond gemonteerd of in een verlaagd plafond geïntegreerd. Ze hebben meestal een groter koelvermogen en zijn zeer efficiënt in het verspreiden van koele lucht. Kies het type airco dat het beste past bij jouw ruimte en behoeften. Als je twijfelt, vraag dan advies aan een professional!️

Stap-voor-stap gids voor het ophangen van je airco op de juiste hoogte

Het ophangen van je airco kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste aanpak en wat handige tips kom je er wel! 


Volg deze stappen om je airco op de perfecte hoogte te installeren:

 1. Kies de juiste locatie in de ruimte

De locatie van je airco in de ruimte heeft invloed op de prestaties en het uiterlijk. Zoek een plek waar de luchtstroom ongehinderd door de kamer kan circuleren, bij voorkeur tegenover ramen of deuren. Denk ook aan esthetiek: probeer de unit zo onopvallend mogelijk te plaatsen, zodat hij niet de aandacht trekt.

 1. Controleer de muurconstructie en steunbalken

Een stevige muur en voldoende steun zijn essentieel voor het veilig ophangen van je airco. Controleer de muur op scheuren of zwakke plekken en gebruik een balkzoeker om de steunbalken te vinden. Bevestig de muurbeugels op de steunbalken om ervoor te zorgen dat de airco stevig en veilig hangt.

 1. Houd rekening met de lengte van de stroomkabel en leidingen

De lengte van de stroomkabel en leidingen kan invloed hebben op de installatie en de plaatsing van je airco. Zorg ervoor dat de kabels en leidingen lang genoeg zijn om de binnen- en buitenunits met elkaar te verbinden, zonder dat ze strak gespannen staan. Als de kabels te kort zijn, overweeg dan om een verlengkabel of extra leidingen aan te schaffen.

 1. Gebruik geschikte muurbeugels en bevestigingsmaterialen

Het gebruik van de juiste muurbeugels en bevestigingsmaterialen is cruciaal voor een veilige en stabiele installatie. Controleer de handleiding van je airco voor aanbevelingen over welke materialen je moet gebruiken. Zorg ervoor dat de beugels en schroeven geschikt zijn voor zowel het gewicht van de unit als het type muur waarop je de airco bevestigt.

Veelvoorkomende fouten bij het ophangen van airco's en hoe je ze kunt voorkomen

Niemand is perfect, maar als het gaat om het ophangen van je airco, kunnen fouten kostbaar zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten en hoe je ze kunt voorkomen: 

 1. Te hoge of te lage plaatsing: Zorg ervoor dat je de aanbevolen hoogte voor jouw specifieke airco volgt. Te hoog of te laag ophangen kan leiden tot verminderde efficiëntie en onvoldoende koeling.️ 
 2. Onjuiste locatie: Plaats je airco niet in de buurt van warmtebronnen, zoals zonlicht of elektrische apparaten, en vermijd tochtige gebieden. Dit kan de prestaties van de airco negatief beïnvloeden en leiden tot onnodig energieverbruik. 
 3. Nalatig onderhoud: Vergeet niet om regelmatig je airco te onderhouden, inclusief het schoonmaken van filters en het controleren van leidingen. Een goed onderhouden airco werkt efficiënter en gaat langer mee. 🧹 Door deze fouten te vermijden, zorg je ervoor dat je airco optimaal werkt en je ruimte perfect gekoeld blijft. Veel succes met het ophangen van je airco!

Te dicht bij het plafond of de vloer

Wanneer je airco te dicht bij het plafond of de vloer hangt, kan dit problemen veroorzaken met de luchtcirculatie en de efficiëntie van het apparaat. Het kan ook zorgen voor onaangename koude of warme zones in de kamer. 

Om de juiste afstand tot het plafond en de vloer te vinden, kun je de aanbevolen minimumhoogte van 2 meter aanhouden. Houd ook rekening met het type airco (vloerairco, wandairco of plafondairco) en de specifieke installatievereisten van het model.

Onvoldoende ventilatieruimte rondom de unit

Voldoende ventilatieruimte rondom je airco is essentieel voor een goede werking. Een gebrek aan ruimte kan leiden tot oververhitting, verminderde efficiëntie en zelfs schade aan het apparaat. 

Zorg ervoor dat er minstens 15 centimeter ruimte is tussen de airco en zijmuren of andere obstakels. Raadpleeg de handleiding van je airco voor specifieke aanbevelingen. Houd ook rekening met de luchtinlaat en -uitlaat van het apparaat en zorg ervoor dat deze niet geblokkeerd zijn.️

Verkeerde muurbevestiging en onvoldoende steun

Een verkeerde muurbevestiging of onvoldoende steun kan leiden tot instabiliteit en zelfs het vallen van de airco, met schade aan het apparaat en je woning als gevolg. Kies de juiste muurbeugels en bevestigingsmaterialen voor jouw specifieke airco en muurtype. 

Controleer de muurconstructie en zorg ervoor dat je de airco aan stevige steunbalken (studs) bevestigt. Schakel zo nodig een professional in om de installatie uit te voeren.

Extra tips voor het ophangen van je airco voor optimale prestaties

Houd rekening met de luchtstroomrichting

De luchtstroomrichting beïnvloedt de prestaties van je airco en het comfort in de kamer. Een goede luchtstroom zorgt voor een gelijkmatige verdeling van koele of warme lucht. 😌 

Tijdens de installatie kun je de luchtstroomrichting optimaliseren door de airco zo te plaatsen dat de lucht vrijelijk door de kamer kan circuleren. Vermijd het richten van de luchtstroom direct op mensen, meubels of apparaten.

Zorg voor regelmatig onderhoud en reiniging

Regelmatig onderhoud en reiniging zijn essentieel voor de levensduur van je airco en het behouden van optimale prestaties. Bovendien helpt het om gezondheidsrisico's door airco te minimaliseren. 

Reinig en vervang regelmatig de filters, controleer de leidingen op lekkages en houd de buitenunit vrij van vuil en bladeren. Overweeg een onderhoudscontract met een professional voor periodieke controles en onderhoud.

Overweeg een professionele installatie voor de beste resultaten

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf je airco te installeren, kan een professionele installatie betere resultaten opleveren en eventuele problemen voorkomen. Een expert zorgt voor een correcte installatie en afstelling van het apparaat.️ 

Zoek een betrouwbare installateur met goede referenties en weeg de kosten af tegen de voordelen van een correct geïnstalleerde en optimaal presterende airco.

Conclusie

Het installeren van een airco op de juiste hoogte is van cruciaal belang voor een optimale werking en comfort. Volg de richtlijnen in dit artikel om ervoor te zorgen dat jouw airco zo efficiënt mogelijk werkt en je kunt genieten van een aangename, gekoelde ruimte.️ 

Onthoud de belangrijkste aspecten: de afstand tot de vloer en het plafond, voldoende ruimte rondom de unit en het kiezen van het juiste type airco. Vergeet niet om regelmatig onderhoud en reiniging uit te voeren voor een lange levensduur en top prestaties van je airco! En als je twijfelt, aarzel dan niet om een professional in te schakelen voor de installatie. Veel succes en geniet van je heerlijk gekoelde ruimte!