Bestenu

Kan een Airco echt Overal Geplaatst worden? Ontdek het Hier!

Ontdek de verschillende soorten airconditioners, waar je ze kunt plaatsen en hoe je rekening moet houden met bouwvoorschriften en vergunningen. Leer hoe je de perfecte locatie kiest voor optimaal comfort en efficiëntie. Lees het volledige artikel voor meer informatie. #Airco #Klimaatbeheersing

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Kan een Airco echt Overal Geplaatst worden? Ontdek het Hier!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Heb je het ooit warm en benauwd gehad in je huis, en vroeg je je af: "kan een airco overal geplaatst worden?" 🤔 Ik snap het, soms wil je gewoon lekker afkoelen en ontspannen in je eigen comfortabele oase. 

Maar wacht even, voordat je een willekeurige plek kiest voor die verkoelende airco, is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren en voorschriften. Geen zorgen, ik ben er om je te helpen! 

In dit artikel neem ik je mee door de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van een locatie voor je airco, en geef ik je tips en adviezen over hoe je het meeste uit je airconditioning kunt halen.️

Belangrijkste punten samengevat:

 • Er zijn verschillende soorten airconditioners met specifieke installatievereisten, zoals split-systemen, draagbare units en raamunits.
 • Bij het kiezen van een locatie voor je airco, houd rekening met luchtcirculatie, geluidsoverlast, toegankelijkheid voor onderhoud en esthetiek.
 • Het is belangrijk om rekening te houden met bouwvoorschriften, vergunningen en veiligheidsvoorschriften bij het plaatsen van een airco.

 1. Basisprincipes van airco-installatie: wat je moet weten

Een airco plaatsen is geen rocket science, maar er zijn wel een paar dingen die je in je achterhoofd moet houden. Laten we eerst eens kijken naar de soorten airco's en hun installatievereisten. 

Daarna duiken we in de belangrijke factoren bij het kiezen van een locatie en hoe de grootte en het type van de ruimte van invloed zijn op je keuze.

Soorten airconditioners en hun installatievereisten

Er zijn verschillende soorten airconditioners, zoals split-systemen, draagbare units en raamunits. Elk type airco heeft specifieke installatievereisten. 

Zo zijn er bijvoorbeeld voor en nadelen van split airco die je moet overwegen bij het kiezen van het juiste systeem voor jouw situatie. Split-systemen bestaan uit een binnen- en een buitenunit, terwijl draagbare units mobiel zijn en raamunits in een raamkozijn worden geplaatst.

Belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een locatie

Bij het kiezen van de perfecte locatie voor je airco zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden: 

 • Luchtcirculatie en ventilatie: Zorg ervoor dat de gekozen locatie voldoende luchtcirculatie en ventilatie heeft, zodat de airco efficiënt kan werken.
 • Geluidsoverlast en trillingen: Sommige airco's kunnen aardig wat lawaai maken. Kies een locatie waar geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt, zowel voor jou als voor je buren.
 • Toegankelijkheid voor onderhoud en reparatie: Zorg ervoor dat de airco goed bereikbaar is voor onderhoud en reparatie, zoals het bijvullen van een mobiele airco.
 • Esthetiek en ruimtebeperkingen: Houd rekening met het uiterlijk van de airco en de beschikbare ruimte. Niemand wil tenslotte een gigantische airco midden in de woonkamer hebben staan, toch?

 1. Waar kan je een airco plaatsen: populaire en ongebruikelijke locaties

De meest populaire locaties voor airco-installatie zijn slaapkamers, woonkamers en keukens. Maar wat dacht je van minder gebruikelijke locaties, zoals zolders, kelders en garages? Het is zeker mogelijk, maar je moet wel even goed nadenken over waar je een airco buitenunit mag plaatsen en rekening houden met de specifieke uitdagingen van deze ruimtes.

Creatieve oplossingen voor het plaatsen van een airco in ongebruikelijke ruimtes

Soms moet je een beetje creatief zijn om een airco in een ongebruikelijke ruimte te plaatsen. 

Slaapkamers, woonkamers en keukens: de meest voorkomende ruimtes

Slaapkamers, woonkamers en keukens zijn vaak de populairste plekken voor airco's.️ Dit komt doordat we hier de meeste tijd doorbrengen en het belangrijk is om een comfortabele temperatuur te hebben. 

Bij het kiezen van een airco voor deze ruimtes, houd rekening met de grootte van de ruimte en de gewenste temperatuur. Voor optimale prestaties is het belangrijk om te weten hoe hoog je een airco moet ophangen

Een goede vuistregel is om het binnendeel van de airco op ongeveer 2,5 meter hoogte te plaatsen, zodat de koele lucht gelijkmatig wordt verspreid.

Zolders, kelders en garages: zijn deze ruimtes geschikt?

Zolders, kelders en garages zijn niet altijd de meest ideale plekken voor airco's. Deze ruimtes hebben vaak beperkte ventilatiemogelijkheden en kunnen lastig te koelen zijn. Echter, met de juiste aanpak, zoals het gebruik van een split unit airco als verwarming, kan je deze ruimtes toch comfortabel maken. 

Een split unit airco is flexibel en kan zowel koelen als verwarmen, waardoor het geschikt is voor zowel zolders als kelders. Let op, bij het plaatsen van een airco in een garage is het belangrijk om rekening te houden met de luchtkwaliteit en de aanwezigheid van uitlaatgassen. 🚗

 1. Locaties waar je beter geen airco kunt plaatsen en waarom

Sommige locaties zijn minder geschikt voor het plaatsen van een airco. Denk hierbij aan plekken met beperkte luchtcirculatie, veel geluidsoverlast en locaties waar airco ongezond kan zijn. Het is belangrijk om goed na te denken over de locatie van je airco, zodat je geen problemen krijgt met de werking en het comfort van je airconditioning.

Plaatsen met beperkte luchtcirculatie

Locaties met slechte ventilatie, zoals kleine, afgesloten ruimtes, zijn niet geschikt voor airconditioning. Dit komt doordat een airco de lucht in de ruimte moet kunnen circuleren om goed te kunnen koelen. In een ruimte met beperkte luchtcirculatie kan de airco de lucht niet goed verspreiden, waardoor het effect verloren gaat.

Gebieden met veel geluidsoverlast

Geluidsoverlast kan de prestaties van een airco beïnvloeden en kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het beter om een airco niet te plaatsen in ruimtes met veel geluidsoverlast. 

Om dit probleem te minimaliseren, kan je overwegen om geluidsabsorberende materialen te gebruiken of te kiezen voor een airco met een laag geluidsniveau. Ook kan je rekening houden met de locatie van het buitendeel van de airco, zodat het geluid zo min mogelijk hinder oplevert voor jou en je buren.

 1. Regels en voorschriften voor het plaatsen van een airco

Bij het plaatsen van een airco moet je rekening houden met bouwvoorschriften en vergunningen.️ Dit verschilt per gemeente en situatie, dus het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen. 

Daarnaast zijn er veiligheidsvoorschriften en aanbevelingen van experts waar je rekening mee moet houden, zoals het begrijpen van hoe een split unit airco werkt. Het is essentieel om je airco op een veilige en verantwoorde manier te installeren om problemen te voorkomen en optimaal te genieten van je gekoelde leefruimte.

Bouwvoorschriften en vergunningen: wat je moet weten

Het plaatsen van een airco kan onderhevig zijn aan bouwvoorschriften en vergunningen. 😮 Dit verschilt per gemeente, dus het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen. In sommige gevallen is een omgevingsvergunning nodig, bijvoorbeeld als het buitendeel van de airco aan de voorgevel geplaatst wordt. 

Een tip om deze voorschriften te navigeren: neem contact op met je lokale gemeente! Zij kunnen je informeren over de specifieke regels in jouw omgeving. Zo voorkom je onaangename verrassingen en weet je zeker dat je de juiste vergunningen hebt.

Veiligheidsvoorschriften en aanbevelingen van experts

Naast de bouwvoorschriften zijn er ook veiligheidsvoorschriften waarmee je rekening moet houden bij het plaatsen van een airco. Zo is het belangrijk om voldoende ruimte te laten rondom het buitendeel van de airco voor een goede luchtcirculatie. 

Dit voorkomt oververhitting en zorgt voor een efficiënte werking. Experts raden aan om de airco-installatie over te laten aan een gekwalificeerde installateur. Zo ben je verzekerd van een veilige en correcte installatie volgens de geldende normen. Bovendien kan een professional je adviseren over de beste locatie voor jouw airco. Win-win!

 1. Veelgemaakte fouten bij het plaatsen van een airco en hoe ze te vermijden

Het plaatsen van een airco kan soms fout gaan, met als gevolg verkeerde locatiekeuze of onjuiste installatie. Geen zorgen, ik ben er om je te helpen deze fouten te voorkomen.

Verkeerde locatiekeuze en hoe dit te voorkomen

Een verkeerde locatiekeuze kanleiden tot minder efficiëntie en hogere energiekosten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van de airco in direct zonlicht of in een ruimte met slechte luchtcirculatie.️ Om dit te voorkomen, houd rekening met de volgende tips: 


 

 1. Kies een locatie uit direct zonlicht, zodat de airco minder hard hoeft te werken. 
 2. Zorg voor voldoende ventilatie en luchtcirculatie in de ruimte waar de airco geplaatst wordt. 
 3. Vermijd plaatsing in de buurt van warmtebronnen, zoals elektrische apparaten of verwarmingselementen.

Onjuiste installatie: tips om problemen te voorkomen

Een onjuiste installatie van je airco kan leiden tot problemen zoals lekkages, geluidsoverlast en zelfs kortsluiting. 😱 Om dit te voorkomen, volg deze aanbevelingen: 

 1. Schakel een gekwalificeerde installateur in voor de installatie van je airco. Zij kennen de ins en outs van het systeem en zorgen voor een correcte en veilige installatie. 
 2. Lees de handleiding van je airco aandachtig door en volg de instructies op. 
 3. Houd rekening met de aanbevolen afstanden en locaties voor de binnen- en buitenunit van je airco. Door deze tips te volgen, ben je op weg naar een zorgeloze en efficiënte airco-installatie. Veel succes!

Conclusie

Dus, kan een airco overal geplaatst worden? Het antwoord is ja, maar met enkele belangrijke kanttekeningen en aandachtspunten. Voordat je een airco installeert, is het belangrijk om rekening te houden met de locatie, luchtcirculatie, geluidsoverlast, en veiligheidsvoorschriften. 

Daarnaast is het essentieel om de juiste vergunningen en goedkeuringen te hebben en te werken met een gekwalificeerde installateur voor een correcte en veilige installatie. 

Door deze tips te volgen, ben je goed op weg om te genieten van een comfortabele en koele leefomgeving. Succes en vergeet niet te genieten van je nieuwe koele oase!