Bestenu

Hoe Kan ik gps Offline Gebruiken op Android: een Complete Gids

Ontdek hoe je offline gps kunt gebruiken op je Android-telefoon met Google Maps en andere navigatie-apps! Bespaar kosten, navigeer onafhankelijk van mobiele netwerken en behoud je privacy. Lees meer in dit artikel. #OfflineGPS #AndroidNavigatie

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Hoe Kan ik gps Offline Gebruiken op Android: een Complete Gids

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Heb je je ooit afgevraagd "hoe kan ik gps offline gebruiken op Android?" 💭 In deze hypermoderne wereld vol snelle internetverbindingen, zijn er nog steeds momenten waarop we het zonder moeten stellen. Denk bijvoorbeeld aan een boswandeling zonder mobiele data of een verre vakantie met onbetaalbare roamingkosten. 

Vrees echter niet, want er is een oplossing: offline gps! In dit artikel ontdek je stap voor stap hoe je gps offline kunt gebruiken op je Android-apparaat, met behulp van populaire apps zoals Google Maps of andere offline navigatie-alternatieven. Klaar om zelfs zonder internetverbinding je weg te vinden? Laten we op ontdekkingsreis gaan!️

Belangrijkste punten samengevat:

 • Offline gps op Android stelt je in staat om te navigeren zonder internetverbinding, wat kostenbesparend en handig is in afgelegen gebieden.
 • Google Maps biedt offline navigatie door het downloaden van kaarten voor specifieke gebieden, zorg ervoor dat de app up-to-date is en je voldoende opslagruimte hebt.
 • Er zijn alternatieve offline navigatie-apps beschikbaar, zoals HERE WeGo, MAPS.ME en Sygic gps-navigatie, elk met hun eigen unieke functies en voordelen.

 1. Maak kennis met offline gps op je Android-telefoon

Offline gps is een geweldige uitvinding voor Android-gebruikers. Maar wat is het precies en waarom zou je het willen gebruiken? Laten we dat eens uitzoeken!

Wat is offline gps en waarom is het handig?

Offline gps betekent simpelweg dat je zonder internetverbinding kunt navigeren. De technologie maakt gebruik van satellieten om je locatie te bepalen, zodat je altijd weet waar je bent, zelfs als je gps werkt niet op android.️ 

Dit is superhandig voor situaties waarin je geen mobiele data of Wi-Fi hebt, bijvoorbeeld tijdens het wandelen in de natuur of op reis in het buitenland. Het kan ook helpen bij het vinden van de beste kattenhalsband met gps voor je avontuurlijke huisdier. 

Enkele voordelen van het gebruik van offline gps zijn: 

 • Kostenbesparing: geen zorgen over hoge datakosten tijdens het navigeren 
 • Onafhankelijkheid van mobiele netwerken: je bent niet afhankelijk van een goede netwerkdekking om te navigeren 
 • Privacy: je locatiegegevens worden niet gedeeld met derden

 1. Google Maps offline gebruiken: een stap-voor-stap handleiding

Eén van de meest populaire navigatie-apps is natuurlijk Google Maps. Wist je dat je het ook offline kunt gebruiken op je Android-telefoon? Volg deze stappen om te leren hoe je met Google Maps offline kunt navigeren, inclusief hoe je gps-coördinaten op je android-foto's krijgt.️

2.1. Update je Google Maps app

Het is belangrijk om je Google Maps-app up-to-date te houden, zodat je altijd toegang hebt tot de nieuwste functies en verbeteringen. Zo weet je zeker dat je offline navigatie soepel verloopt. 📱 

Om je Google Maps-app te updaten op Android: 

 1. Open de Google Play Store.  
 2. Tik op het menu (drie streepjes) in de linkerbovenhoek. 
 3. Selecteer 'Mijn apps en games'. 
 4. Zoek naar Google Maps en tik op 'Updaten' als er een update beschikbaar is.

2.2. Zoek en selecteer het gebied dat je offline wilt navigeren

Voordat je offline kunt navigeren, moet je eerst het gebied selecteren dat je wilt verkennen. 

Dit doe je als volgt: 

 1. Open de Google Maps-app op je Android-telefoon. 
 2. Zoek naar de gewenste locatie, bijvoorbeeld "Rotterdam". 
 3. Tik op de naam of het adres van de locatie onderaan het scherm. 

Het is belangrijk om een goed idee te hebben van het gebied waar je wilt navigeren. Zorg ervoor dat je het verschil begrijpt tussen bijvoorbeeld een gps tracker en een bluetooth tracker, zodat je de juiste keuze maakt.

2.3. Download de kaart voor offline gebruik

Nu je het gewenste gebied hebt geselecteerd, is het tijd om de kaart te downloaden voor offline gebruik. Let op: het downloaden van kaarten kan veel opslagruimte in beslag nemen, dus zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt op je telefoon of SD-kaart. 

Om een kaart te downloaden voor offline gebruik: 

 1. Tik in Google Maps op het menu (drie streepjes) in de linkerbovenhoek. 
 2. Selecteer "Offline kaarten". 
 3. Tik op "Aangepaste kaart" en versleep het geselecteerde gebied indien nodig. 
 4. Tik op "Downloaden" om de kaart op te slaan voor offline gebruik. Gefeliciteerd! Je bent nu klaar om offline te navigeren met Google Maps op je Android-telefoon. Veel plezier met verkennen!

2.4. Navigeer offline met Google Maps

Laten we nu offline navigeren met Google Maps op je Android-telefoon! Zodra je de kaart hebt gedownload, is het tijd om te navigeren zonder internetverbinding. Open Google Maps en zoek naar de bestemming waar je naartoe wilt. 

Google Maps gebruikt nu automatisch de offline kaart om je routebeschrijving te geven. Een soepele offline navigatie-ervaring is essentieel, dus denk eraan om ook je live locatie op WhatsApp in te schakelen. Zo blijf je in contact met vrienden en familie tijdens je reis.️

 1. Alternatieve offline navigatie-apps voor Android

Hoewel Google Maps een uitstekende keuze is, zijn er ook andere offline navigatie-apps voor Android-gebruikers. Laten we eens kijken naar de functionaliteit en voordelen van deze apps in vergelijking met Google Maps.

3.1. HERE WeGo: een andere populaire navigatieapp

HERE WeGo is een geweldig alternatief voor Google Maps, met uitgebreide offline navigatiemogelijkheden. 💡 Het unieke aan HERE WeGo is dat het zich richt op het stadsverkeer en openbaar vervoer, waardoor je gemakkelijker je weg kunt vinden in drukke steden.

3.2. MAPS.ME: een open-source optie voor offline navigatie

MAPS.ME is een open-source navigatie-app die veel voordelen biedt, zoals gedetailleerde kaarten en snelle routeplanning. De app maakt gebruik van OpenStreetMap-gegevens, wat betekent dat de kaarten voortdurend worden bijgewerkt door de community. Hierdoor is MAPS.ME een betrouwbare keuze voor offline navigatie.️

3.3. Sygic gps-navigatie: offline navigeren met TomTom-kaarten

Sygic gps-navigatie is een andere interessante optie, met een samenwerking met TomTom voor hoogwaardige kaarten. De app biedt veel handige functies, zoals gesproken routebeschrijving, snelheidslimietwaarschuwingen en offline navigatie met 3D-kaarten. Hierdoor is Sygic gps-navigatie een uitstekend alternatief voor Google Maps.️

 1. Tips en trucs voor het optimaal gebruiken van offline gps op Android

Om je offline gps-ervaring op Android te verbeteren, zijn er enkele praktische tips die je kunt volgen. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van opslagruimte, batterijduur en kaartupdates. 

Hieronder enkele suggesties: 

 1. Verwijder oude offline kaarten die je niet meer nodig hebt om opslagruimte vrij te maken.️ 
 2. Schakel energiebesparende modus in op je telefoon om de batterijduur te verlengen tijdens het offline navigeren. 🔋
 3. Controleer regelmatig op kaartupdates om altijd te navigeren met de meest recente informatie. Door deze tips te volgen, kun je optimaal gebruikmaken van offline gps op je Android-telefoon en genieten van een zorgeloze navigatie-ervaring.

4.1. Houd je offline kaarten up-to-date

Waarom is het belangrijk om je offline kaarten up-to-date te houden? Simpel: wegen en locaties veranderen voortdurend. Om ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt of in een verouderde situatie terechtkomt, is het essentieel om je kaarten regelmatig bij te werken. 

Enkele tips voor het up-to-date houden van je offline kaarten:

 • Stel herinneringen in je agenda in om je kaarten maandelijks of om de paar maanden bij te werken.
 • Maak gebruik van de automatische updatefunctie in je navigatieapp, als die beschikbaar is.
 • Controleer bij het plannen van een reis altijd of je de nieuwste kaartversie hebt gedownload.

4.2. Zorg voor voldoende opslagruimte op je telefoon of SD-kaart

Offline kaarten kunnen behoorlijk wat opslagruimte in beslag nemen. Om te voorkomen dat je telefoon vol raakt, is het belangrijk om voldoende opslagruimte vrij te houden. Enkele tips om opslagruimte vrij te maken op je Android-apparaat:

 • Verwijder ongebruikte apps en bestanden die je niet meer nodig hebt.
 • Maak gebruik van een SD-kaart om je opslagcapaciteit uit te breiden.
 • Download alleen de kaarten die je echt nodig hebt voor je reis, en verwijder ze weer als je ze niet meer gebruikt.

4.3. Verleng de batterijduur tijdens het offline navigeren

Offline gps-gebruik kan invloed hebben op de batterijduur van je telefoon. ⚡ Om langer te kunnen navigeren zonder je telefoon op te laden, zijn er enkele tips om je batterijvermogen te besparen. Tips voor het besparen van batterijvermogen tijdens offline navigatie:

 • Dim de helderheid van je scherm of maak gebruik van een donker thema.
 • Zet onnodige apps en functies uit, zoals Bluetooth en mobiele data.
 • Maak gebruik van de energiebesparingsmodus op je Android-telefoon.

 1. Veelgestelde vragen over offline gps op Android

Laten we enkele veelgestelde vragen over offline gps op Android beantwoorden en eventuele misverstanden of onduidelijkheden ophelderen.

5.1. Is offline gps echt gratis?

De kosten van offline gps-gebruik variëren per app. Sommige apps, zoals Google Maps, bieden gratis offline navigatie aan. Anderen, zoals Sygic gps-navigatie, kunnen extra kosten in rekening brengen voor het downloaden van kaarten of het gebruik van premiumfuncties. Kortom, het is belangrijk om de kosten van verschillende offline navigatie-apps te vergelijken voordat je er een kiest.

5.2. Hoe nauwkeurig is offline gps-navigatie?

Offline gps-navigatie is over het algemeen zeer nauwkeurig, maar er zijn enkele factoren die de nauwkeurigheid kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan satellietontvangst en de actualiteit van je kaartupdates. 

Het is belangrijk om je kaarten up-to-date te houden en te zorgen voor een goede satellietontvangst om de best mogelijke navigatie-ervaring te garanderen.

5.3. Wat gebeurt er als ik een internetverbinding nodig heb tijdens het offline navigeren?

Als je tijdens het offline navigeren online functies nodig hebt, zoals live verkeersinformatie of het zoeken naar locaties, zul je even moeten overschakelen naar een internetverbinding. Dit kan bijvoorbeeld door het inschakelen van mobiele data op je telefoon. 

In situaties waarin een internetverbinding vereist is, maar je geen toegang hebt tot mobiele data, kun je overwegen om een gps op een Apple Watch zonder wifi te gebruiken.

Conclusie

Je bent nu een expert in het offline gebruik van gps op je Android-toestel! In dit artikel heb je geleerd hoe je Google Maps en andere alternatieve offline navigatie-apps kunt gebruiken om zonder internetverbinding te navigeren. 

We hebben ook praktische tips besproken om je ervaring te optimaliseren en de batterijduur te verlengen tijdens je offline avonturen. Dus, waar wacht je nog op? Ga op pad en verken de wereld, zelfs op plekken zonder internet, met je nieuw verworven offline gps-vaardigheden. 

Veel plezier en vergeet niet: zelfs zonder internet zijn we nooit echt offline, want we blijven altijd verbonden met de wereld om ons heen. Happy navigating!