Bestenu

Wat is het Verschil Tussen een Gps-Tracker en een Bluetooth-Tracker?

Ontdek het verschil tussen gps- en Bluetooth-trackers en kies de beste oplossing voor jouw behoeften. Leer over bereik, nauwkeurigheid en toepassingen in dit artikel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Wat is het Verschil Tussen een Gps-Tracker en een Bluetooth-Tracker?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zit je te twijfelen tussen een gps-tracker en een Bluetooth-tracker, maar wat is het verschil tussen een gps-tracker en een Bluetooth-tracker? Je bent niet de enige die zich afvraagt! 🙋‍️ 

In dit artikel duiken we in de wereld van locatietrackers en leggen we uit hoe gps- en Bluetooth-trackers werken, wat de belangrijkste verschillen zijn en in welke situaties ze van pas komen. 

Belangrijkste punten samengevat:

 • Gps-trackers gebruiken satellieten voor locatiebepaling, terwijl Bluetooth-trackers verbinding maken met apparaten, zoals smartphones.
 • Gps-trackers hebben een wereldwijd bereik en zijn nauwkeuriger, maar Bluetooth-trackers hebben een langere batterijduur en zijngoedkoper.
 • Beide soorten trackers zijn geschikt voor verschillende toepassingen, zoals het vinden van huisdieren, het terugvinden van sleutels en het volgen van voertuigen.

De basis van gps en Bluetooth 

Laten we eerst even kijken naar wat gps- en Bluetooth-trackers zijn en wat de grootste verschillen zijn tussen deze twee soorten trackers. 

Gps-trackers maken gebruik van het Global Positioning System om locatiegegevens te verkrijgen. Dit systeem bestaat uit een netwerk van satellieten die via radiogolven informatie zoals locatie en beweging doorgeven. 

Wil je weten hoe je gps-coördinaten op je Android-foto's krijgt? Lees dan dit artikel.

Bluetooth-trackers, daarentegen, werken via de Bluetooth-technologie en maken verbinding met andere apparaten, zoals je smartphone. De locatiegegevens worden verkregen via Bluetooth-signalen.

Hoe werkt een gps-tracker?

Een gps-tracker ontvangt signalen van satellieten die om de aarde draaien. Door de signalen van meerdere satellieten te combineren, bepaalt de tracker nauwkeurig de locatie op aarde. 

Dit wordt mogelijk gemaakt door radiogolven die de satellieten uitzenden.️ Het is belangrijk te weten dat gps-trackers een constante verbinding met satellieten nodig hebben om locatiegegevens te verkrijgen. 

Lees hier waarom je misschien een gps zou gebruiken in plaats van een telefoon. Wil je weten of je je gps apple watch zonder wi-fi kunt gebruiken? Lees het hier!

Hoe werkt een Bluetooth-tracker?

Een Bluetooth-tracker werkt op een andere manier dan een gps-tracker. In plaats van signalen van satellieten te gebruiken, maakt een Bluetooth-tracker verbinding met andere apparaten, zoals je smartphone, via Bluetooth-technologie. 

Wanneer de verbinding tussen de tracker en het apparaat tot stand is gebracht, kan de locatie van de tracker worden bepaald op basis van de sterkte van het Bluetooth-signaal. 

Bereik en nauwkeurigheid: gps vs. Bluetooth

Nu we weten hoe beide soorten trackers werken, is het tijd om het bereik en de nauwkeurigheid van gps- en Bluetooth-trackers met elkaar te vergelijken.

Het bereik van gps-trackers

Gps-trackers hebben een onbeperkt bereik, aangezien ze gebruikmaken van satellieten die de hele aarde bestrijken. Hierdoor verkrijgen ze locatiegegevens, ongeacht waar je je bevindt. 

Omgevingsfactoren, zoals hoge gebouwen of dichte bebossing, kunnen echter invloed hebben op de verbinding tussen de tracker en de satellieten, waardoor het bereik en de nauwkeurigheid kunnen afnemen. 

Het bereik van Bluetooth-trackers

Bluetooth-trackers hebben een beperkter bereik in vergelijking met gps-trackers. Het bereik van een Bluetooth-tracker ligt meestal tussen de 10 en 120 meter.

Net als bij gps-trackers kunnen omgevingsfactoren, zoals muren of andere obstakels, de verbinding tussen de tracker en het apparaat verzwakken, waardoor het bereik afneemt.

Nauwkeurigheid van locatiegegevens

Wat betreft de nauwkeurigheid van locatiegegevens zijn gps-trackers over het algemeen nauwkeuriger dan Bluetooth-trackers. 

GPS-trackers bepalen je locatie tot op enkele meters nauwkeurig, terwijl Bluetooth-trackers vaak minder nauwkeurig zijn. 🎯 

Factoren zoals omgevingsfactoren, het aantal beschikbare satellieten (voor gps-trackers) en de sterkte van het Bluetooth-signaal (voor Bluetooth-trackers) beïnvloeden de nauwkeurigheid van locatiegegevens. 

Problemen met gps op Android? Lees hier meer!

6 veelvoorkomende toepassingen voor gps en Bluetooth-trackers

Gps- en Bluetooth-trackers worden in verschillende situaties  gebruikt, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen voor beide soorten trackers.

 1. Het vinden van je huisdieren met een tracker

Het overkomt iedereen weleens: je hond of kat glipt naar buiten en is plotseling spoorloos. Geen paniek! Zowel GPS- als Bluetooth-trackers helpen je om je geliefde huisdier terug te vinden. 

Mijn ervaring leert dat voor huisdieren die graag op avontuur gaan, een gps-tracker waarschijnlijk de beste optie is. Voor dieren die zich meestal dichter bij huis bevinden, kan een Bluetooth-tracker voldoende zijn.

Daarnaast is het volgens experts goed mogelijk dat je hond of kat de kleine Bluetooth-tracker kan afslikken. Zorg ervoor dat het apparaat stevig bevestigd is.

 1. Je sleutels en portemonnee terugvinden

Wie heeft er niet eens met een ochtendhumeur naar zijn sleutels of portemonnee gezocht? Bluetooth-trackers zijn hiervoor een perfecte oplossing. Bevestig bijvoorbeeld een Bluetooth-tracker aan je sleutelbos of stop deze in je portemonnee. 

Raak je ze kwijt, dan kun je met je smartphone de tracker laten piepen, zodat je je spullen snel terugvindt. Bovendien kan je met locatie op je smartphone de laatst bekende locatie van je verloren items zien.

 1. Het volgen van je fiets of auto

Een gps-tracker is ideaal om je fiets of auto te volgen, zeker als deze gestolen wordt.‍ Plaats de tracker ergens in je voertuig en je achterhaalt altijd de locatie. 

Handig bij diefstal, maar ook als je je geparkeerde auto niet meer kunt vinden in een drukke stad. Wil je weten hoe je gps offline gebruikt op je Android-toestel? Lees dan dit artikel!

 1. Het bijhouden van je bagage tijdens het reizen

Reis je vaak en ben je bang dat je bagage zoekraakt op het vliegveld? Dan kunnen zowel gps- als Bluetooth-trackers uitkomst bieden. Een gps-tracker geeft je de exacte locatie van je koffer.

Een Bluetooth-tracker helpt je bagage snel terug te vinden op de bagageband. Geen stress meer tijdens je vakantie!️

 1. Het in de gaten houden van je kinderen

Wil je weten waar je kinderen zijn als ze buiten spelen of naar school gaan? Zowel gps- als Bluetooth-trackers kunnen je hierbij helpen. Bevestig een tracker aan hun tas of jas en je volgt hun locatie eenvoudig. 

Let wel op de beperkte afstand van Bluetooth-trackers. Wil je weten hoe je live locatie aanzet op WhatsApp? Ook dit kan handig zijn in het volgen van je kinderen. Check dan deze uitleg.


 1. Het lokaliseren van verloren of gestolen voorwerpen

Trackers helpen ook bij het terugvinden van verloren of gestolen voorwerpen, zoals laptops, tablets of camera's. GPS-trackers zijn hierbij vaak nauwkeuriger dan Bluetooth-trackers. 

Hoe kies je de juiste tracker voor jouw behoeften?

Om de beste tracker voor je situatie te kiezen, is het belangrijk om na te denken over wat je precies wilt volgen en welke functies belangrijk voor je zijn.

Belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een tracker

Bij het kiezen van een tracker zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 • Bereik: Gps-trackers hebben een wereldwijd bereik, terwijl Bluetooth-trackers een beperkt bereik hebben (tot 120 meter).
 • Nauwkeurigheid: Gps-trackers bieden nauwkeurige locatiegegevens, maar kunnen worden beïnvloed door obstakels. Bluetooth-trackers zijn nauwkeurig op korte afstanden.
 • Batterijduur: Bluetooth-trackers hebben over het algemeen een langere batterijduur dan gps-trackers.
 • Kosten: Gps-trackers kunnen maandelijkse kosten met zich meebrengen, terwijl Bluetooth-trackers meestal geen extra kosten hebben.

Gps of Bluetooth: welke is beter voor jou?

Om te beslissen welk type tracker het beste bij je behoeften past, is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wil je wereldwijde dekking of is een beperkt bereik voldoende?
 • Zijnreal-time locatiegegevens belangrijk voor jou?
 • Is batterijduur een belangrijke overweging?
 • Ben je bereid om maandelijkse kosten te betalen voor een tracker?

Veelgestelde vragen over gps- en Bluetooth-trackers

Laten we enkele veelgestelde vragen over gps- en Bluetooth-trackers beantwoorden.

Is een gps-tracker geschikt voor alle soorten huisdieren?

Gps-trackers zijn geschikt voor de meeste huisdieren, zoals honden en katten. Echter, voor zeer kleine huisdieren zoals vogels of knaagdieren, zijn de meeste gps-trackerste groot en zwaar

In dat geval is het belangrijk om een lichtgewicht en kleinere tracker te zoeken.

Hoe lang gaat de batterij van een tracker mee?

De gemiddelde batterijduur van een tracker varieert, afhankelijk van het type tracker en het gebruik. Bluetooth-trackers hebben over het algemeen een langere batterijduur, variërend van enkele maanden tot een jaar

Gps-trackers hebben een kortere batterijduur, meestal tussen deenkele dagen en enkele weken, afhankelijk van hoe vaak de locatie wordt bijgewerkt.

Zijn er maandelijkse kosten verbonden aan het gebruik van een gps-tracker?

Ja, er kunnen maandelijkse kosten zijn voor het gebruik van gps-trackers. De kosten kunnen variëren, afhankelijk van het merk en het type gps-tracker. 

Bluetooth-trackers hebben geen maandelijkse kosten, omdat ze direct verbinding maken met je smartphone. 

Conclusie

Ik heb een behoorlijke reis gemaakt door de wereld van gps- en Bluetooth-trackers, waarbij ik de belangrijkste verschillen, functionaliteiten en toepassingen heb besproken. 

Als ik de vergelijking samenvat, zijn gps-trackers beter voor wereldwijde locatiebepaling met een hogere nauwkeurigheid, maar vereisen meestal een maandelijks abonnement en hebben een kortere batterijduur. 

Aan de andere kant zijn Bluetooth-trackers ideaal voor het terugvinden van verloren spullen in de directe omgeving, zonder maandelijkse kosten en met een langere batterijduur.

Bedankt voor het lezen. Lees ook vooral onze andere artikelen!