Bestenu

Gebruikt gps telefoon data: wat je moet weten

Ontdek hoe gps op je telefoon werkt zonder mobiele data te verbruiken en welke offline navigatie-apps je kunt gebruiken om je databundel te besparen. Lees meer in dit artikel. #Gps #Dataverbruik #OfflineNavigatie

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Gebruikt gps telefoon data: wat je moet weten

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Heb je je ooit afgevraagd of het gebruik van gps op je telefoon data verbruikt en invloed heeft op je internetgebruik? 🤔 We snappen dat je nieuwsgierig bent en het is tenslotte een veelvoorkomende vraag. Maak je geen zorgen, wij hebben alle antwoorden voor je! 

In dit artikel ontdek je of gps zonder internetverbinding werkt en welke offline navigatieopties er beschikbaar zijn om je databundel te besparen.Lees snel verder, want we duiken dieper in de wereld van 'gebruikt gps op telefoon data' en offline navigatieapps die jouw leven gemakkelijker maken.

Belangrijkste punten samengevat:

 • Gps op je telefoon verbruikt géén mobiele data, maar sommige locatiediensten kunnen je dataverbruik verhogen.
 • Er zijn diverse gps-apps die offline kunnen werken, zoals Google Maps, ViewRanger en Waze, waardoor je mobiele data bespaart.
 • Om je privacy te beschermen, beheer je app-machtigingen, gebruik je een gps-tracker en download je offline kaarten.

Hoe werkt gps op je telefoon en heeft het invloed op je dataverbruik?

Gps, oftewel het Global Positioning System, werkt met een netwerk van satellieten die rond de aarde draaien. Deze satellieten sturen signalen naar je telefoon, die vervolgens je locatie berekent op basis van de afstand tot de satellieten. Het mooie van gps is dat het géén mobiele data verbruikt! 


De verbruikt gps data pagina legt dit duidelijk uit. Echter, sommige locatiediensten op je telefoon gebruiken wél mobiele data. Deze diensten, zoals gps en cellular, combineren gps met informatie van mobiele netwerken en Wi-Fi om je locatie nauwkeuriger te bepalen. In dit geval kan je dataverbruik toenemen.

Gps zonder internet: is het mogelijk en welke apps zijn er beschikbaar?

Ja, het is mogelijk om gps te gebruiken zonder internetverbinding! Zoals eerder vermeld, werkt gps met satellietsignalen en heeft het geen internet nodig om te functioneren. De werkt gps ook zonder mobiele service? pagina gaat hier dieper op in. Er zijn tal van gps-apps die offline kunnen werken, zoals:

 • Google Maps: Je kunt kaarten vooraf downloaden en offline navigeren.
 • ViewRanger: Ideaal voor wandelaars en fietsers die offline kaarten en routes willen volgen.
 • Waze: Hoewel Waze realtime verkeersinformatie vereist, kun je ook offline kaarten downloaden.

Deze apps hebben verschillende kenmerken die ze geschikt maken voor offline navigatie, zoals het beste navigatiesysteem voor jouw behoeften.

Navigatieapps die offline werken en je mobiele data sparen

Offline navigatie is belangrijk om je dataverbruik te beperken, vooral als je een beperkte databundel hebt of in het buitenland bent. Bovendien kunnen offline navigatie-apps ook handig zijn in gebieden met een slechte netwerkdekking. Het gebruik van offline navigatie-apps heeft verschillende voordelen, zoals:

 • Het besparen van mobiele data.
 • Het vermijden van extra roamingkosten in het buitenland.
 • Het navigeren in gebieden met beperkte of geen netwerkdekking.

Lees hoe gebruik ik mijn smartphone als gps? voor meer informatie over het gebruik van je smartphone voor navigatie zonder je databundel te verbruiken.

 1. Google Maps: offline kaarten voor als je geen internet hebt

Wist je dat Google Maps ook offline kaarten biedt? 


😮 Dit is perfect voor die momenten waarop je geen internetverbinding hebt of je mobiele data wilt besparen. Om offline kaarten te downloaden, open je de Google Maps-app en zoek je naar het gebied dat je wilt opslaan. Tik vervolgens op het menu en kies 'Offline kaarten'. Hier kun je het gewenste gebied downloaden en opslaan. 

Google Maps offline gebruiken heeft enkele voordelen. Ten eerste bespaar je natuurlijk mobiele data, wat handig is als je een beperkte databundel hebt. Ten tweede blijft de gps-navigatie gewoon werken, zodat je nooit verdwaalt.

 1. ViewRanger: de perfecte app voor wandelaars en fietsers

ViewRanger is een geweldige app voor outdoor-activiteiten zoals wandelen en fietsen.‍️ Deze app biedt offline kaarten en routes, zodat je geen mobiele data hoeft te verbruiken. Om een kaart te downloaden, selecteer je het gewenste gebied en kies je 'Downloaden'. 

Je kunt vervolgens de gedownloade kaart gebruiken voor navigatie, zelfs zonder internetverbinding. Het gebruik van ViewRanger zonder internet heeft enkele voordelen. 

Zo kun je onbezorgd genieten van je outdoor-activiteiten zonder je zorgen te maken over je mobiele data. Bovendien krijg je toegang tot gedetailleerde kaarten en routes, speciaal ontworpen voor wandelaars en fietsers.

 1. Waze: realtime verkeersinformatie zonder je databundel te verbruiken

Waze is een populaire navigatieapp die realtime verkeersinformatie biedt. 🚦 Maar wist je dat Waze ook offline kan werken? Om dit te doen, download je eerst de kaart van het gebied waar je naartoe wilt. Vervolgens kun je Waze gebruiken zonder internetverbinding, en je krijgt nog steeds verkeersinformatie! 

Het gebruik van Waze zonder internet heeft enkele voordelen. Je bespaart mobiele data, wat vooral handig is als je een beperkte databundel hebt. Bovendien blijf je op de hoogte van verkeerssituaties, zodat je altijd de snelste route kunt kiezen.️

Privacy en locatiegegevens: hoe zit het met je gegevensbescherming?

Het is belangrijk om stil te staan bij de privacykwesties rond locatiegegevens en navigatie-apps.️‍️ Veel apps verzamelen en gebruiken je locatiegegevens, wat zorgen kan opleveren over je privacy. Gelukkig zijn er manieren om je locatiegegevens te beschermen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een beste gps tracker.

Wat apps met je locatiegegevens doen en hoe je dit kunt beheren

Apps kunnen je locatiegegevens verzamelen en gebruiken om je gepersonaliseerde advertenties en diensten aan te bieden. Maar je kunt zelf bepalen welke apps toegang hebben tot je locatiegegevens en hoe ze deze gebruiken. 

Hier zijn enkele tips om je privacy te beschermen: 

 1. Beheer de app-machtigingen: Ga naar de instellingen van je telefoon en controleer welke apps toegang hebben tot je locatie. Schakel de toegang uit voor apps die je locatie niet echt nodig hebben. 🔒 
 2. Gebruik een kattenhalsband met gps om je huisdier te volgen zonder je eigen locatiegegevens te delen.  
 3. Download offline kaarten: Door offline kaarten te gebruiken, kun je navigeren zonder dat je locatiegegevens voortdurend worden bijgewerkt en gedeeld.️ 

Met deze tips kun je genieten van gps-navigatie op je telefoon zonder je zorgen te maken over je privacy en mobiele data. Veel plezier en veilige reizen!

Tips om je dataverbruik te beperken tijdens het navigeren

Laten we eens kijken naar enkele handige tips om je mobiele data te besparen tijdens het gebruik van navigatie-apps. Zo kun je zorgeloos op pad gaan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je databundel.

 1. Schakel mobiele data uit voor navigatieapps die je niet gebruikt

Om te beginnen kun je mobiele data uitschakelen voor specifieke navigatieapps die je niet gebruikt. Dit voorkomt dat ze stiekem data verbruiken op de achtergrond. 

Op een iPhone ga je naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' en schakel je de schuifknop uit naast de app die je wilt beperken. Bij een Android telefoon ga je naar 'Instellingen' > 'Apps en meldingen' > 'App-info' > selecteer de app > 'Mobiele data en wifi' en schakel je de optie 'Achtergronddata' uit. 

Het beheren van je dataverbruik is belangrijk, zodat je onverwachte kosten kunt voorkomen en je databundel optimaal kunt benutten.

 1. Download kaarten vooraf om te navigeren zonder internet

Een andere slimme tip is om kaarten vooraf te downloaden voor offline gebruik. Hiermee kun je navigeren zonder internetverbinding en je databundel sparen. In Google Maps tik je bijvoorbeeld op je profielfoto, kies je 'Offline kaarten' en vervolgens 'Aangepaste kaart'. Nu kun je het gebied selecteren dat je wilt downloaden. 

Het voordeel van het downloaden van kaarten vooraf is dat je altijd over de meest recente kaartinformatie beschikt, zelfs als je geen internetverbinding hebt. Zo voorkom je onaangename verrassingen onderweg, zoals afgesloten wegen of omleidingen.️

 1. Gebruik wifi om kaartupdates te downloaden en je databundel te sparen

Tot slot kun je wifi gebruiken om kaartupdates te downloaden in plaats van je mobiele data. Dit bespaart niet alleen je databundel, maar zorgt er ook voor dat je altijd over de meest actuele kaarten en routes beschikt. 

Zorg er dus voor dat je regelmatig verbinding maakt met een wifi-netwerk om je navigatie-apps te updaten. Zo kun je optimaal navigeren zonder onnodig je databundel te verbruiken. 📶 Met deze tips kun je zorgeloos navigeren met je smartphone, zonder je zorgen te maken over je databundel. Veel plezier onderweg!

Conclusie

Nu je alle ins en outs van gps en dataverbruik op je telefoon kent, kun je vol vertrouwen op pad gaan zonder je zorgen te maken over je databundel. Met onze handige tips en suggesties voor offline navigatieapps ben je altijd op de hoogte van de beste routes en bespaar je tegelijkertijd data.

Dus waar wacht je nog op? Trek eropuit en ontdek de wereld, terwijl je gps op je telefoon gebruikt zonder een spoor van mobiele data achter te laten. Veel navigatieplezier!️