De Bestenu Fietsendrager Koopgids

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 08/11/2020


Je gaat op vakantie en neemt mee... je fiets! Om je fiets ergens mee naar toe te nemen is het hebben van een fietsendrager erg handig. Hieronder lees je waar je op let bij aankoop van een fietsendrager.

Hoeveel fietsen kunnen er op een fietsendrager?

hide product content

Hoeveel fietsen er op een fietsendrager kunnen, hangt af van het type fietsendrager. Er zijn fietsendragers geschikt voor twee fietsen tot vijf fietsen. De fietsendragers die geschikt zijn voor meer dan drie fietsen zijn vaak trekhaak-fietsendragers. Deze kunnen meer gewicht dragen dan de andere soorten fietsendragers.

Hoe hard mag ik rijden met een fietsendrager?

hide product content

Een fietsendrager wordt niet gezien als een externe aanhanger. Hierdoor geldt er geen speciale maximale snelheid voor auto's met fietsendragers en hou je de normale maximum snelheid aan. Soms wordt er door de fabrikant van de fietsendrager wel een maximale snelheid aangeraden, maar dit hangt van de fietsendrager af.

Wat mag ik vervoeren met een fietsendrager?

hide product content

Je mag alleen fietsen en rolstoelen vervoeren met een fietsendrager. Bagage zoals koffers of andere grote spullen moeten in je kofferbak, of in een dakkoffer als je deze hebt. Bovendien haal je alle accessoires van je fietsen af, zodat deze geen losse onderdelen meer bevatten. Denk bijvoorbeeld aan drinkflessen en fietstassen.

Hoe zwaar is een fietsendrager?

hide product content

Er zijn al fietsendragers beschikbaar vanaf 10 kilo. Deze zijn gemakkelijk te monteren en mee te nemen. De meeste fietsendragers wegen echter tussen de 15 en 25 kilo. Over het algemeen geldt dat een zwaardere fietsendrager meer gewicht aan kan dan een lichtere fietsendrager.

Wat voor types fietsendragers zijn er?

hide product content

Er zijn verschillende soorten fietsendragers verkrijgbaar en welke het beste voor jou is, hangt af van jouw omstandigheden. Heb je een auto met een trekhaak, dan is vaak een fietsendrager die je op de trekhaak vast zet, de beste keuze. Deze fietsendrager wordt ook wel een trekhaakdrager genoemd.

Je bevestigt deze fietsendrager heel simpel en het plaatsen en afnemen van de fietsen is erg eenvoudig. Het voordeel van een trekhaakdrager is dat je meerdere fietsen tegelijk mee kunt nemen. Bovendien vouw je de drager gemakkelijk op waardoor hij niet teveel ruimte in beslag neemt.

Het nadeel van een trekhaakdrager is dat de kofferbak geblokkeerd word en hierdoor niet meer open kan. Tegenwoordig zijn er wel kantelbare fietsendragers verkrijgbaar: die lossen dit probleem op door de gehele fietsendrager te kantelen. Deze zijn wel duurder dan de niet kantelbare fietsendragers.

Heb je geen trekhaak, dan kies je voor een dakdrager of een achterklepdrager. Een achterklepdrager wordt met behulp van haken of klemmen aan de achterklep vastgemaakt. Deze haken of klemmen hebben een rubberen beschermlaag waardoor ze je auto niet beschadigen.

Deze fietsendragers zijn iets lastiger te monteren, maar zodra je het een keer hebt gedaan, is het de volgende keer eenvoudiger. Oefening baart kunst! Houd er wel rekening mee dat het laadvermogen van een achterklepdrager lager ligt dan die van een trekhaakdrager en dat niet elke achterklepdrager op elke auto past.

Naast de trekhaakdrager en de achterklepdrager, is er ook de dakdrager. Zoals het woord al doet vermoeden, plaats je deze op het dak van je auto. Sommige auto's zijn uitgerust met dakrails waarop je de dakdrager bevestigt. Heb je geen dakrails, dan zijn er dakdragers die je vastmaakt aan de dakrand.

Het is belangrijk om te kijken welk systeem het beste is voor jouw auto. Een dakdrager is lastiger in gebruik dan een trekhaak- of achterbakdrager. Het is moeilijk om je fietsen erop te plaatsen en om deze er weer af te halen. Elke fiets heeft daarnaast een eigen dakdrager nodig: voor twee fietsen heb je twee dakdragers nodig. Een voordeel is dat je wel toegang houdt tot je kofferbak.

Wat is een kantelbare fietsendrager?

hide product content

Een kantelbare fietsendrager kun je, je raadt het al, kantelen. Hierdoor heb je vrije toegang tot de kofferbak, terwijl je fietsen nog op de fietsendrager staan. Een kantelbare fietsendrager bevestig je via de trekhaak en kantel je met een simpele druk op de knop. Deze zijn wel iets duurder dan een niet-kantelbare fietsendrager.

Fietsendragers in het buitenland

hide product content

Volgens het verdrag van Wenen houd je je met je Nederlandse auto aan de Nederlandse wet, ook als je in het buitenland rijdt met je fietsendrager. Helaas werkt dit verdrag niet altijd in de praktijk. Krijg je een bekeuring in het buitenland, dan is er grote kans dat je een eventueel hoger beroep wint, maar of je daar zin in hebt tijdens je vakantie is natuurlijk een ander verhaal.

Beter is het om je voor te bereiden en de regels van het desbetreffende land even erop na te lezen. Ik geef je hieronder enkele aandachtspunten voor internationaal reizen, maar zoek zelf de regels van het te bezoeken land even op.

  • Overschrijdt nooit de maximaal snelheid
  • Flessen, fietscomputers en andere loszittende onderdelen moeten verwijderd worden
  • Gebruik spanbanden om de fietsen vast te zetten
  • Plak een landensticker op de fietsendrager
  • Is er een breedte- of lengtebeperking op de weg? Dan telt de breedte van je fietsendrager ook mee. Dit komt vooral voor bij kleine bruggetjes of wegwerkzaamheden
  • Je mag alleen fietsen en rolstoelen vervoeren met een fietsendrager
  • In veel landen moet de verlichting volledig zichtbaar zijn. Is dit niet het geval, dan gebruik je een aparte lichtbak
  • In de meeste landen heb je een 13-polige stekker nodig, zodat alle lichten zichtbaar zijn

Hoe komt deze leuke Fietsendrager lijst tot stand..?

De wereld veranderd snel.. en dus de speurtocht naar de beste Fietsendrager ook!

In het verleden ging je naar een winkel om advies te krijgen over Fietsendragers, maar nu helpt een robot jou!

Vergelijken

Onze kunstmatige intelligentie scant alle Fietsendragers die te bestellen zijn in Nederland. Hij checkt de prijzen, aanbiedingen, leest de reviews van gebruikers en kijkt welke Fietsendragers het best worden verkocht.

Al deze data wordt onderzocht door middel van de nieuwste algoritmes. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van Fietsendragers stelt hij deze lijst samen!

Vind je dit net zo cool als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen op social media!

Beste getest

Producten gerelateerd aan Fietsendragers

De beste Fietsendragers in een makkelijke lijst

Product informatiePlus or Show more

Pro User Diamant is de beoordeeld door de Consumentenbond als beste koop in 2012, 2014, 2015 en 2016! De Pro User Diamant is een stevige fietsendrager van staal en aluminium, hierdoor heeft de drager een maximaal draaggewicht van 60 kg en dus uitermate geschikt voor elektrische fietsen. Uiteraard is deze drager ook geschikt voor de stadsfiets, kinderfiets, racefiets en mountainbike. Draaggewicht van 60 kg Door frame klemmen blijven alle fietsen zeer stevig op de drager staan Uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle trekhaken Beschikt over een inklapsysteem waardoor de drager makkelijk op te tillen is. Inclusief gratis opberghoes Eenvoudig te monteren op de trekhaak door de snel sluiting met hefboom. Door de kantelfunctie van deze fietsendrager blijft de kofferbak toegankelijk (ook wanneer de fietsen al op de drager zijn gemonteerd). Geschikt voor fietsbanden met een maximale breedte van 5 cm en voor framematen van 0 tot 80 mm Geschikt om te gebruiken met een oprijgoot (zijn optioneel te verkrijgen). Tijdelijk geleverd in een limited editie met zwarte accenten.

1. Pro-User Diamant Fietsendrager - 2 Fietsen - Trekhaak


Product informatiePlus or Show more

De Thule EasyFold 932 is een volledig opvouwbare, compacte en gemakkelijke te gebruiken fietsendrager geschikt voor het vervoeren van 2 fietsen. De Thule EasyFold 932 is zeer geschikt voor e-bikes gezien zijn laadvermogen van 60kg. Echter passen ook alle overige soorten fietsen perfect. De fietsendrager en de fietsen zijn alle af te sluiten. De fietsen worden vastgezet met de afneembare frameadapters welke zijn voorzien van een koppelbegrenzer zodat u weet dat de fietsen vast staan. De pompgespen vergemakkelijken het vastzetten van de wielen. De Thule EasyFold 932 is kantelbaar door middel van het voetpedaal wat de toegang tot de kofferruimte vergemakkelijkt. In opgevouwen staat is de Thule EasyFold 932 handig te vervoeren door de geïntegreerde handgrepen.

2. Thule EasyFold 932 Fietsendrager - 2 fietsen - Kantelbaar - 7 polig


Product informatiePlus or Show more

De Thule EuroRide 941 is een functionele fietsendrager die voldoet aan alle basisbehoeften en 2 fietsen kan vervoeren. Het laadvermogen bedraagt 36kg. Door de handbediende kantelfunctie kan men makkelijk bij de kofferruimte. De Thule EuroRide heeft een snelle bevestiging op de trekhaak dankzij de slimme bevestigingshandgreep. De fietsen worden bevestigd via stabiele framehouders en de wielen met zachte riemen. De Thule EuroRide 941 is voorzien van een 7 polige elektriciteitsaansluiting (verloop naar 13 polig als accessoire leverbaar).

3. Thule EuroRide 941 Fietsendrager - 2 fietsen - Kantelbaar


Product informatiePlus or Show more

Pro User Diamant SG2 is zeer geschikt voor elektrische fietsen Geschikt voor 2 fietsen Maximaal draaggewicht van 60 kg Beschikt over een voetpedaal Uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle trekhaken Door de kantelfunctie van deze fietsendrager blijft de kofferbak toegankelijk (ook wanneer de fietsen al op de drager zijn gemonteerd). Makkelijk te ontgrendelen met het voetpedaal en op te bergen door ingenieus inklapsysteem De fietsen staan in brede uitschuifbare wielgoten, welke voorzien zijn van een wielbevestiging. Daarnaast is de fietsendrager voorzien van frameklemmen als extra bevestiging. Na gebruik is deze fietsendrager zeer compact in te klappen en op te bergen in de meegeleverde opberghoes. Beschikt over Europese typegoedkeuring verleend door de RDW.

4. Pro-User Fietsendrager - Diamant Sg2 - 2 Fietsen - Trekhaak - Inklapbaar


Product informatiePlus or Show more

De Pro-User oprijgoot zorgt ervoor dat je de fietsen eenvoudig op een fietsendrager kan rijden en dus niet meer hoeft te tillen. De oprijgoot is uitschuifbaar en deelbaar, waardoor je de goot ook nog eens gemakkelijk op kan bergen.

5. Pro-User Diamant oprijgoot


Product informatiePlus or Show more

Oprijgoot om de fietsen makkelijk te laden en lossen van de fietsendrager. Geschikt voor de Thule EasyFold 932, Thule VeloCompact, Thule EuroRide, Thule EuroPower.

6. Thule oprijgoot 9152


Product informatiePlus or Show more

Thule Adapter 9907 vormt het 13-polige elektrische stopcontact van de auto om naar 7-polig van de fietsendrager.

7. Thule Adapter 9907 - verloopstekker van 13 naar 7 polig


Product informatiePlus or Show more

De Thule FreeWay is een gemakkelijk te gebruiken fietsendrager met hangende lading voor op de achterklep. Ontworpen voor stationcars en hatchbacks en geschikt om 3 fietsen te vervoeren. Het laadvermogen bedraagt 45kg (max. 15kg per fiets). Alle onderdelen die de auto en fietsen raken, zijn bekleed met een rubberen laag voor extra bescherming. Na gebruik is de Thule FreeWay snel opvouwbaar om gemakkelijk op te bergen. Voor dames fietsen en fietsen met afwijkende frames is het aan te raden de accessoire Thule Bike Frame 982 mee te bestellen. Dit product heeft geen universele pasvorm. Raadpleeg de Thule Koopgids voor informatie over specifieke automodellen

8. Thule FreeWay Fietsendrager 968 - 3 fietsen


Product informatiePlus or Show more

Pro User Diamant 1 is speciaal ontworpen voor het vervoeren van 1 (elektrische) fiets en zeer lichtgewicht! Uiteraard is deze drager ook geschikt voor de stadsfiets, kinderfiets, racefiets en mountainbike. Draaggewicht van 30 kg (ideaal voor een elektrische fiets). Eenvoudig te monteren op de trekhaak Geschikt voor stadsfietsen en E-Bikes Difstalbestendig door de snelkoppeling is het afsluitbaar waardoor hij beveiligd is Stevige fietsendrager van staal en aluminium Door frame klemmen blijven alle fietsen zeer stevig op de drager staan. Door de gepatenteerde snelkoppeling wordt de fietsendrager eenvoudig op de trekhaak gemonteerd Uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle auto's Geschikt voor fietsbanden met een maximale breedte van 6 cm en voor framematen van 0 tot 80 mm Optioneel is er voor deze fietsendrager een oprijgoot beschikbaar.

9. Pro-User Diamant Fietsendrager - 1 Fiets - Trekhaak


Product informatiePlus or Show more

De Thule bike frame adapter vergemakkelijkt de montage van fietsen die geen standaard frame hebben bijvoorbeeld damesfietsen, BMX'en en mountainbikes of fietsen met kwetsbare frames zoals carbon. De Thule bike frame adapter wordt tussen de zadelpen en balhoofd van de fiets gemonteerd. Geschikt voor fietsen met een afstand van 580 tot 670 mm tussen zadelpen en balhoofd.

10. Thule Bike Frame Adapter 982


Producten gerelateerd aan Fietsendragers


Bedankt voor het lezen, hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze gids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Fietsendragers. Er zijn immers 352 verschillende te bestellen...

Hopelijk heeft deze lijst je opweg geholpen en ga je straks de beste Fietsendrager kopen.