Bestenu

Computerscherm Uitzetten: Zo Doe je Dat

Leer je computerscherm uitzetten met sneltoetsen, instellingen en handige tools voor zowel Windows als Mac. Bespaar energie, verleng de levensduur van je scherm en los veelvoorkomende problemen op. Ontdek meer in dit artikel. #ComputerschermUitzetten #TechTips

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Computerscherm Uitzetten: Zo Doe je Dat

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

We kennen het allemaal wel: je zit achter je computer en plotseling heb je even geen beeld meer nodig. Of je wilt simpelweg energie besparen of een externe monitor exclusief gebruiken. Hoe zet je dan snel en gemakkelijk je computerscherm uit? Zoek niet verder! 

In dit artikel leer je de verschillende methoden voor het uitzetten van je computerscherm, zowel voor Windows als Mac. Bovendien geven we je tips om de slaapstand-instellingen aan te passen, zodat je scherm automatisch uitgaat als je het niet gebruikt. Zo haal je het beste uit je scherm én bespaar je energie. 💻

Belangrijkste punten samengevat:

 • Sneltoetsen en instellingen voor het uitzetten van je computerscherm op zowel Windows als Mac.
 • PowerShell-script en aanpassen van slaapstand en energiebesparing instellingen voor efficiënt schermgebruik.
 • Extern hulpprogramma's, veelvoorkomende problemen en oplossingen, en tips voor het verlengen van de levensduur van je computerscherm.

 1. Sneltoetsen voor het uitzetten van je scherm

Sneltoetsen zijn een geweldige manier om tijd te besparen en je workflow te versnellen. Ze stellen je in staat om snel bepaalde functies uit te voeren zonder dat je door menu's hoeft te navigeren. Laten we eens kijken naar enkele sneltoetsen die je kunt gebruiken om je computerscherm uit te zetten, zowel voor Windows als Mac.

Windows sneltoetsen

De meest handige sneltoets voor Windows-gebruikers is de Windows-toets + P combinatie. Hiermee open je het projectiepaneel, waar je kunt kiezen voor de optie "Alleen extern scherm" om je computerscherm uit te schakelen en uitsluitend een extern scherm te gebruiken. Handig, toch? 

Er zijn ook andere sneltoetsen die je kunt gebruiken om je schermbeheer te regelen, zoals Alt + F4 om het actieve venster te sluiten en Ctrl + Alt + Delete om het taakbeheer te openen.

Mac sneltoetsen

Voor Mac-gebruikers is de sneltoets Control + Shift + Eject/Power dé manier om je scherm uit te zetten. Houd er rekening mee dat de Eject-toets alleen aanwezig is op oudere Mac-toetsenborden; op nieuwere modellen gebruik je de Power-toets. Andere handige sneltoetsen voor schermbeheer op Mac zijn Command + Shift + Q om uit te loggen en Command + Option + Power om je Mac in sluimerstand te zetten.

 1. Scherm uitzetten via instellingen

Als je liever geen sneltoetsen gebruikt, kun je ook je scherm uitzetten via de instellingen op zowel Windows als Mac. Hier is hoe je dat doet:

Instellingen voor Windows

Om je scherm uit te zetten via de instellingen in Windows, klik je met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies je "Beeldscherminstellingen". Scroll naar beneden en klik op "Geavanceerde beeldscherminstellingen". Vervolgens kies je het gewenste scherm en selecteer je "Schermadaptereigenschappen". 

In het tabblad "Energiebeheer" kun je nu de optie kiezen om je computerscherm uit te zetten na een bepaalde periode van inactiviteit. 🖥️ Daarnaast kun je ook de energie- en schermbeveiligingsinstellingen aanpassen door naar "Configuratiescherm" > "Energiebeheer" > "Energie-instellingen wijzigen" te navigeren.

Instellingen voor Mac

Op een Mac ga je naar "Systeemvoorkeuren" > "Energiestand" (voor laptops) of "Systeemvoorkeuren" > "Beeldschermen" (voor desktops) om je scherm uit te zetten. 

Hier kun je de "Sluimerstand voor beeldscherm" aanpassen, zodat je scherm na een bepaalde periode van inactiviteit automatisch uitschakelt. Je kunt ook de energiebeheer- en schermbeveiligingsinstellingen aanpassen door naar "Systeemvoorkeuren" > "Energiebeheer" > "Schema" te navigeren. 

Nu weet je hoe je je computerscherm kunt uitzetten met behulp van sneltoetsen en instellingen op zowel Windows als Mac. Vergeet niet om af en toe een pauze te nemen en je ogen rust te gunnen!

 1. Gebruik van PowerShell voor computerscherm uitzetten

PowerShell is een handig hulpmiddel voor Windows-gebruikers, omdat het een krachtige opdrachtregelomgeving biedt om taken te automatiseren en systeembeheer te vereenvoudigen. 

Met PowerShell kun je ook je computerscherm uitzetten met een simpel script! Om je scherm uit te zetten met PowerShell, volg je deze stappen:

 1. Open PowerShell door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken en "Windows PowerShell" te selecteren.
 2. Type het volgende commando in en druk op Enter: (Add-Type -TypeDefinition "using System; using System.Runtime.InteropServices; public class P { [DllImport("user32.dll")] public static extern int SendMessage(int hWnd, int hMsg, int wParam, int lParam); }") -PassThru
 3. Voer nu dit commando uit om je scherm uit te zetten: [P]::SendMessage(-1, 0x112, 0xF170, 2)

Je scherm zou nu uit moeten gaan! 🖥️ Maar let op, je scherm gaat weer aan zodra je een toets indrukt of je muis beweegt.

 1. Het aanpassen van de slaapstand en energiebesparing instellingen

De slaapstand- en energiebesparing-instellingen van je computer zijn nauw verbonden met het uitzetten van je scherm. Door deze instellingen te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je scherm automatisch uitgaat wanneer je het niet gebruikt, waardoor je energie bespaart en de levensduur van je scherm verlengt.

Slaapstand aanpassen in Windows

Om de slaapstand-instellingen in Windows aan te passen, volg je deze stappen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het batterij-icoontje in de taakbalk en kies "Energiebeheer".
 2. Kies het energieplan dat je wilt aanpassen en klik op "Plan-instellingen wijzigen".
 3. Stel de gewenste tijd in voor "Scherm uitschakelen" en "De computer in slaapstand zetten".
 4. Klik op "Wijzigingen opslaan" om je nieuwe instellingen op te slaan.

Voor optimale energiebesparing kun je je scherm laten uitschakelen na 5 tot 10 minuten inactiviteit en je computer in slaapstand zetten na 15 tot 30 minuten.

Slaapstand aanpassen op Mac

Om de slaapstand-instellingen op een Mac aan te passen, doe je het volgende:

 1. Klik op het Apple-icoontje in de menubalk en kies "Systeemvoorkeuren".
 2. Klik op "Energiebeheer" om de energie-instellingen te openen.
 3. Stel de gewenste tijd in voor "Beeldscherm in sluimerstand" en "Computer in sluimerstand".

Net als bij Windows is het aan te raden om je scherm na 5 tot 10 minuten inactiviteit in sluimerstand te zetten en je computer na 15 tot 30 minuten.

 1. Extern hulpprogramma's om je computerscherm uit te zetten

Externe hulpprogramma's zijn kleine softwaretoepassingen die specifieke taken uitvoeren, zoals het uitzetten van je computerscherm. Ze kunnen nuttig zijn als je op zoek bent naar extra functionaliteit of een alternatieve methode om je scherm uit te zetten. 🛠️

Populaire tools voor Windows

Voor Windows zijn er verschillende handige tools beschikbaar, zoals:

 • Monitor Off Utility: Een lichtgewicht programma waarmee je je scherm kunt uitzetten met een sneltoets of door te dubbelklikken op het systeemvakpictogram.
 • Dark: Een eenvoudige tool waarmee je je scherm kunt dimmen of uitzetten met een sneltoetscombinatie.

Deze tools zijn over het algemeen gebruiksvriendelijk en bieden extra opties, zoals het instellen van aangepaste sneltoetsen. Let wel op dat je betrouwbare bronnen gebruikt bij het downloaden van externe hulpprogramma's, om mogelijke beveiligingsrisico's te vermijden.

Populaire tools voor Mac

Ook voor Mac zijn er handige tools om je scherm uit te zetten:

 • Amphetamine: Een veelzijdige app die niet alleen je scherm kan uitzetten, maar ook voorkomt dat je Mac in slaapstand gaat, wat handig kan zijn bij bepaalde taken.
 • Shades: Een eenvoudig programma waarmee je de helderheid van je scherm kunt aanpassen en het scherm volledig kunt dimmen tot het uitstaat.

Net als bij Windows-tools is het belangrijk om betrouwbare bronnen te gebruiken bij het downloaden van Mac-apps. Hoewel de Mac App Store een goede plek is om te beginnen, zijn sommige van deze tools mogelijk alleen beschikbaar via de websites van de ontwikkelaars.

 1. Veelvoorkomende problemen met computerscherm uitzetten en oplossingen

Soms kom je problemen tegen bij het uitzetten van je scherm, maar geen zorgen! 😄 Ik heb enkele veelvoorkomende problemen en praktische oplossingen voor je op een rijtje gezet. Als je problemen hebt met je scherm, is het ook handig om te weten hoe je je computerscherm kunt vergrendelen.

Scherm gaat niet uit

Het kan gebeuren dat je scherm niet uitgaat, zelfs als je de juiste stappen hebt gevolgd. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals problemen met de videokaart, verouderde drivers of een defect scherm. Probeer eerst je videokaartdrivers bij te werken. 

Als dat niet helpt, kun je overwegen om een andere monitor aan te sluiten om te zien of het probleem zich blijft voordoen. Een monitor met USB-C is bijvoorbeeld een goede optie.

Scherm blijft uit na het uitzetten

Als je scherm niet meer aangaat nadat je het hebt uitgezet, kan het zijn dat je monitor niet correct is aangesloten op je computer. Controleer de kabels en zorg ervoor dat ze stevig zijn aangesloten. 

Als dat niet werkt, probeer dan een andere kabel of sluit je scherm aan op een andere poort van je computer. Een monitor met HDMI kan je helpen bij het oplossen van dit probleem.

 1. Tips voor het verlengen van de levensduur van je computerscherm

Om het meeste uit je scherm te halen, zijn hier enkele praktische tips om de levensduur te verlengen. En als je op zoek bent naar een nieuw scherm, bekijk dan eens deze full HD monitor.

Schermhelderheid aanpassen

Wist je dat het aanpassen van de schermhelderheid niet alleen goed is voor je ogen, maar ook voor de levensduur van je scherm? Door de helderheid te verlagen, verbruikt je scherm minder energie en genereert het minder warmte, wat de levensduur kan verlengen. Een ultrawide monitor heeft vaak instellingen om de helderheid eenvoudig aan te passen.

Regelmatig onderhoud en schoonmaken

Net als elk ander apparaat, heeft je scherm regelmatig onderhoud en schoonmaak nodig. Zorg ervoor dat je scherm stofvrij is en maak het regelmatig schoon met een zachte doek en een speciale schermreiniger. 

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen je scherm beschadigen. Lees ook eens over het gebruik van een monitor als tv voor meer veelzijdigheid.

Computerscherm casten

In plaats van je scherm altijd aan te hebben staan, kun je overwegen om het te casten naar een ander apparaat, zoals een tv of een andere monitor. Dit kan helpen om je scherm te beschermen tegen overmatig gebruik en slijtage. Leer hoe je je computerscherm kunt casten met Chromecast voor een eenvoudige en draadloze oplossing.

Conclusie

Nu weet je alles over het uitzetten van je computerscherm, of je nu een Windows-gebruiker bent of trouw zweren bij Mac. Met behulp van sneltoetsen, instellingen, PowerShell-scripts of externe hulpprogramma's heb je alle controle over wanneer je scherm uitgaat. 

Vergeet ook niet je slaapstand- en energiebesparing-instellingen te optimaliseren om energie te besparen en je scherm langer mee te laten gaan. Heb je nog meer vragen over computers of andere technische zaken? 

Neem gerust een kijkje op onze website voor nog meer handige artikelen. En onthoud: soms is even je computerscherm uitzetten en een pauze nemen het beste wat je kunt doen voor je ogen en je energieverbruik!