Bestenu

Computerscherm Roteren: zo Doe je Dat

Leer hoe je je computerscherm eenvoudig kunt roteren om je werkruimte te optimaliseren en foutieve schermoriëntaties te corrigeren. Ontdek sneltoetsen, instellingenmenu's en browserextensies om dit te bereiken. Lees het artikel nu! #ComputerschermRoteren #Productiviteit

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Computerscherm Roteren: zo Doe je Dat

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

We zijn het er allemaal over eens: een computerscherm roteren kan het leven een stuk aangenamer maken! 👌Of je nu een verticaal scherm wilt gebruiken om lange documenten of code te lezen, of gewoon die irritante foutieve schermoriëntatie wilt corrigeren, dit artikel heeft de oplossing voor jou. 

Ik beloof je niet alleen eenvoudige methodes, maar ook handige sneltoetsen en stapsgewijze instructies die je helpen je computerscherm in een handomdraai te roteren. Laten we beginnen!

Belangrijkste punten samengevat:

 • Computerscherm roteren kan je werkruimte optimaliseren en foutieve schermoriëntaties corrigeren.
 • Gebruik sneltoetsen of het instellingenmenu om je scherm eenvoudig te roteren op zowel Windows- als Mac-computers.
 • Er zijn extensies beschikbaar om je browserscherm in Google Chrome en Mozilla Firefox te roteren.

Waarom zou je je computerscherm willen roteren?

Er zijn verschillende redenen waarom je je computerscherm zou willen roteren. Een daarvan is het optimaliseren van je werkruimte. Een verticaal scherm kan bijvoorbeeld handig zijn voor het lezen van lange documenten, coderen of het gebruik van een monitor met USB-C in een beperkte ruimte.  

Een andere reden om je scherm te roteren is om een foutieve schermoriëntatie te corrigeren. Soms kan je scherm per ongeluk gedraaid zijn, en dan wil je het natuurlijk zo snel mogelijk terugzetten naar de normale stand.

Verticaal gebruik van je scherm optimaliseren

Verticale schermen zijn bijzonder handig als je veel met tekst werkt. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van lange documenten of het werken met code. Ook voor grafisch ontwerp of fotobewerking kan een verticaal scherm soms handig zijn. Met een 24 inch monitor in de verticale stand heb je bijvoorbeeld veel meer ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. 😁

Foutieve schermoriëntatie corrigeren

Een verkeerde schermoriëntatie kan ontstaan door een onbedoelde toetscombinatie of door een probleem met je grafische kaart. 

Gelukkig is het meestal eenvoudig op te lossen door je scherm te roteren met behulp van sneltoetsen of via het instellingenmenu van je computer. Een IPS monitor biedt bijvoorbeeld vaak handige instellingen om de schermoriëntatie aan te passen.

 1. Sneltoetsen gebruiken om je computerscherm te draaien

Sneltoetsen zijn toetscombinaties op je toetsenbord die je kunt gebruiken om snel bepaalde acties uit te voeren, zoals het roteren van je computerscherm. Dit kan handig zijn als je regelmatig je schermstand moet aanpassen, bijvoorbeeld als je een gaming monitor hebt die je zowel horizontaal als verticaal wilt gebruiken.

Windows-sneltoetsen voor schermrotatie

Op een Windows-computer kun je de volgende sneltoetsen gebruiken om je scherm te roteren: 

 • Ctrl + Alt + Pijl Rechts: scherm 90 graden draaien - Ctrl + Alt + Pijl Links: scherm 270 graden draaien 
 • Ctrl + Alt + Pijl Omlaag: scherm 180 graden draaien 
 • Ctrl + Alt + Pijl Omhoog: scherm terugzetten naar normale stand

Mac-sneltoetsen voor schermrotatie

Voor Mac-computers zijn er helaas geen standaard sneltoetsen voor schermrotatie. Je zult dus gebruik moeten maken van het instellingenmenu om je scherm te roteren. Dit kan via Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > Rotatie.

 1. Computerscherm roteren via instellingenmenu

Soms wil je je scherm roteren zonder sneltoetsen te gebruiken, of misschien werken ze gewoon niet. Geen paniek! Je kunt je computerscherm ook roteren via het instellingenmenu. Het is een beetje omslachtiger, maar het werkt. 

In dit gedeelte leer ik je stap voor stap hoe je de schermrotatie kunt aanpassen met behulp van het instellingenmenu. En vergeet niet, als je je afvraagt hoeveel PPI je monitor heeft, dit kan ook invloed hebben op hoe je scherm eruitziet na het roteren.

Schermoriëntatie aanpassen in Windows

In Windows is het aanpassen van de schermoriëntatie vrij eenvoudig. Volg deze stappen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad en kies 'Beeldscherminstellingen'.
 2. Scroll naar beneden en zoek het gedeelte 'Oriëntatie'.
 3. Klik op het dropdown-menu naast 'Oriëntatie' en kies de gewenste rotatie (Liggend, Staand, Liggend (omgekeerd) of Staand (omgekeerd)).
 4. Klik op 'Toepassen' en vervolgens op 'Behouden' om de wijzigingen op te slaan.

Als je niet tevreden bent met de nieuwe schermoriëntatie, kun je deze stappen altijd opnieuw volgen om terug te gaan naar de oorspronkelijke stand.

Schermoriëntatie aanpassen op een Mac

Ook op een Mac kun je de schermoriëntatie aanpassen, al is het proces iets anders dan bij Windows. Hier zijn de stappen:

 1. Klik op het Apple-menu () in de linkerbovenhoek van je scherm en kies 'Systeemvoorkeuren'.
 2. Klik op 'Beeldschermen'.
 3. Houd de 'Option'-toets ingedrukt om het dropdown-menu 'Rotatie' zichtbaar te maken.
 4. Kies de gewenste rotatie (0°, 90°, 180° of 270°) uit het dropdown-menu.
 5. Klik op 'Bevestig' om de wijzigingen op te slaan.

Als je een G-Sync monitor gebruikt, kunnen sommige stappen in dit proces enigszins afwijken, maar de basisprincipes blijven hetzelfde.

 1. Je webbrowser scherm roteren

Wist je dat je ook je browserscherm kunt roteren? Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een webpagina wilt bekijken die niet goed is geformatteerd voor je huidige schermoriëntatie. Hieronder leg ik uit hoe je de schermrotatie in verschillende webbrowsers kunt aanpassen.

Schermrotatie in Google Chrome

In Google Chrome kun je helaas niet standaard je scherm roteren. Maar geen zorgen, er zijn extensies die je kunnen helpen! Een populaire extensie is "Rotate Screen" die je kunt toevoegen aan je Chrome-browser.

 1. Open de Chrome Web Store en zoek naar "Rotate Screen".
 2. Klik op 'Toevoegen aan Chrome' om de extensie te installeren.
 3. Na installatie verschijnt er een nieuw pictogram in de rechterbovenhoek van je browser.
 4. Klik op het pictogram en kies de gewenste rotatie (0°, 90°, 180° of 270°) uit het dropdown-menu.

Nu kun je eenvoudig je browserscherm roteren met een enkele klik!

Schermrotatie in Mozilla Firefox

Ook in Mozilla Firefox is er geen ingebouwde optie om je scherm te roteren. Maar ook hier zijn er extensies die je kunnen helpen, zoals "Rotate Page". Volg deze stappen om de extensie te installeren en je scherm te roteren:

 1. Open de Firefox Add-ons Manager en zoek naar "Rotate Page".
 2. Klik op 'Toevoegen aan Firefox' om de extensie te installeren.
 3. Na installatie verschijnt er een nieuw pictogram in de rechterbovenhoek van je browser.
 4. Klik op het pictogram en kies de gewenste rotatie (0°, 90°, 180° of 270°) uit het dropdown-menu.

Voilà! Je kunt nu ook je browserscherm in Firefox roteren. 😄

 1. Terugdraaien naar de oorspronkelijke schermstand

Soms wil je gewoon terug naar de oude vertrouwde schermstand, toch? Geen zorgen! Hier leg ik uit hoe je de schermrotatie ongedaan kunt maken en je beeldscherm weer in de oorspronkelijke positie krijgt. Makkelijk en snel!

Sneltoetsen gebruiken om terug te draaien

De snelste manier om je schermrotatie ongedaan te maken, is door dezelfde sneltoetsen te gebruiken die je eerder hebt ingedrukt. 

Voor Windows druk je op Ctrl + Alt + Pijltoets omhoog en voor Mac op Option + Command + F1 (afhankelijk van je systeeminstellingen). Voilà, je scherm is weer in de oorspronkelijke stand!

Terugdraaien via het instellingenmenu

Geen fan van sneltoetsen? Geen probleem! Je kunt de schermrotatie ook ongedaan maken via het instellingenmenu. Volg gewoon de stappen die je eerder hebt genomen om je scherm te roteren, maar kies deze keer voor de oorspronkelijke schermoriëntatie (meestal "Landschap" of "0 graden"). Zo gepiept! 🙌

Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij computerscherm roteren

Natuurlijk kan het voorkomen dat je tegen wat problemen aanloopt bij het roteren van je computerscherm. Geen paniek! Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hun oplossingen. 

En mocht je toch op zoek zijn naar een nieuwe monitor, overweeg dan eens een ultrawide monitor voor een nog betere kijkervaring!

Scherm is ondersteboven of zijwaarts gedraaid

Oops! Is je scherm per ongeluk ondersteboven of zijwaarts gedraaid? Geen zorgen, dit is eenvoudig te herstellen. Probeer eerst de sneltoetsen die ik eerder noemde om je scherm terug te draaien. 

Lukt dat niet? Ga dan naar het instellingenmenu en kies de juiste schermoriëntatie. In no-time is je scherm weer normaal!

Rotatie-optie ontbreekt in instellingenmenu

Heb je het instellingenmenu geopend, maar zie je geen optie om je scherm te roteren? Dat kan gebeuren als je grafische stuurprogramma niet up-to-date is. 

Probeer eerst je stuurprogramma bij te werken en start je computer opnieuw op. Is de optie nog steeds niet zichtbaar? Dan kan het zijn dat je hardware de rotatiefunctie niet ondersteunt. Raadpleeg de documentatie van je monitor of grafische kaart voor meer informatie.

Schermrotatie werkt niet in bepaalde programma's

Soms werkt schermrotatie niet in bepaalde programma's, zoals games of videospelers. Dit kan te maken hebben met de compatibiliteit van het programma met je grafische stuurprogramma. 

Probeer je stuurprogramma bij te werken of controleer of er updates zijn voor het betreffende programma. Mocht het probleem aanhouden, dan is het misschien tijd om te kijken naar alternatieve programma's die wél goed samenwerken met je schermrotatie. 😊

Conclusie

Het roteren van je computerscherm hoeft geen rocket science te zijn!Met behulp van de handige sneltoetsen, instellingenmenu's en zelfs browserextensies die ik je in dit artikel heb laten zien, heb je je scherm in no-time op de gewenste manier gedraaid. 

En mocht je toch tegen problemen aanlopen, onthoud dan de veelvoorkomende oplossingen die ik heb besproken. Nu ben je klaar om het meeste uit je computerscherm te halen en je werkruimte te optimaliseren. Succes! En vergeet niet om nog meer behulpzame artikelen op onze website te lezen.