Bestenu

Help, mijn Boorhamer Draait niet! Wat nu?

Is je boorhamer gestopt met draaien? Controleer de stroomtoevoer, schakelaar, boorkop en boor. Regelmatig onderhoud kan dit soort problemen voorkomen. Lees in dit artikel hoe je dit aanpakt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Help, mijn Boorhamer Draait niet! Wat nu?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

We kennen allemaal het probleem wel. Daar sta je dan, klaar om dat lastige klusje te klaren, maar je betrouwbare boorhamer laat het afweten. "Help, mijn boorhamer draait niet meer!", hoor ik je zeggen. Een boorhamer die niet draait, is een uitdaging waar velen van ons vroeg of laat tegenaan lopen. 🚧 

Geen zorgen, want je bent op de juiste plek beland. In dit artikel bieden we handige tips en stappen die je kunt nemen om je probleem op te lossen. Of je nu zelf je boorhamer wilt repareren of dat je erover nadenkt om professionele hulp in te schakelen, we hebben het antwoord voor je. Laten we beginnen! 💪

Belangrijke punten:

 • Controleer de stroomtoevoer, de schakelaar en de accu als je boorhamer niet draait.
 • Inspecteer de boorkop en de boor bij problemen met de boorhamer.
 • Regelmatig onderhoud van je boorhamer kan problemen voorkomen en de levensduur verlengen.

Even terug naar de basis: wat is een boorhamer?

Een boorhamer, ook wel bekend als een hamerboor, is een krachtig gereedschap dat voornamelijk wordt gebruikt om in harde materialen zoals beton en steen te boren. 


In tegenstelling tot een reguliere boormachine of een klopboormachine, combineert een boorhamer twee bewegingen: een roterende beweging en een hamerende beweging. Dit maakt het mogelijk om efficiënter en sneller te werken bij zware klussen. Zoek je iets lichters? Dan is een handboor misschien iets voor jou.

Hoe werkt de boorhamer precies?

Bij het bedienen van een boorhamer wordt de roterende beweging van de motor omgezet in een hamerende beweging. Dit gebeurt door een systeem van tandwielen en zuigers in de boorhamer. Wanneer je boort, duwt de hamer de boor met kracht naar voren terwijl deze draait. 

Dit zorgt voor de krachtige hamerende en draaiende actie die nodig is om door harde materialen te boren. Maar kan je met een accuboor in de muur boren? Ja, dat kan ook, maar voor zwaardere klussen is een boorhamer vaak effectiever.

Waarom draait mijn boorhamer niet meer?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je boorhamer niet meer draait. Mogelijk is er een probleem met de motor, de schakelaar of de voeding. 

Ook een versleten boorkop of een defect in het hamermechanisme kan ervoor zorgen dat de boorhamer niet meer draait. Voor het boren in verschillende materialen, heb je verschillende boren nodig. Een complete borenset is dan ook geen overbodige luxe.

De meest voorkomende oorzaken op een rijtje

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je boorhamer niet meer draait. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen:

 • Problemen met de voeding: Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit en of de accu volledig is opgeladen.
 • Problemen met de schakelaar: Als de schakelaar defect is, kan de boorhamer niet draaien. Dit kan je controleren door de weerstand van de schakelaar te meten met een multimeter.
 • Versleten of beschadigde boorkop: Als de boorkop versleten of beschadigd is, kan de boor niet goed vastzitten en zal de boorhamer niet draaien.

Merk je dat je boormachine rookt? Dan is het tijd om direct te stoppen en professionele hulp in te schakelen.

Specifieke problemen met de DeWalt boorhamer

DeWalt is een populair merk voor boorhamers en andere gereedschappen. Maar ook deze boorhamers kunnen problemen ondervinden. Zo kunnen de koolborstels versleten zijn, waardoor de boorhamer niet meer draait. 

Ook kan de boorkop vastzitten of kan de hamerfunctie defect zijn. Het is belangrijk om bij het boren in steen altijd een steenboor te gebruiken.

Eerste hulp bij een boorhamer die niet draait

Als je boorhamer niet meer draait, zijn er enkele dingen die je zelf kunt proberen voordat je professionele hulp inschakelt. Begin met het controleren van de voeding en de schakelaar. Als dat het probleem niet oplost, controleer dan de boorkop en de boor. 

Als je boorhamer nog steeds niet draait, kan het zijn dat er een ernstiger probleem is. In dat geval kan het nodig zijn om een professional in te schakelen. Maar wat als je niet door beton heen komt? Hier lees je waarom je soms niet door beton heen komt en hoe je dat kunt oplossen. 

 1. Controleer de stroomtoevoer en de accu

Zorg ervoor dat de stroomtoevoer naar je boorhamer correct functioneert. 
Bij een elektrische boorhamer, controleer je of het snoer intact is en goed aangesloten. Bij een accuboormachine, controleer je de accu. Is deze volledig opgeladen? Zo niet, laad de accu dan op en probeer het opnieuw. 

Als je boorhamer nog steeds niet draait, kan er iets mis zijn met de accu. Het kan zijn dat deze aan vervanging toe is. Je kunt ook problemen ondervinden zoals een boormachine die door draait. In dat geval kan het probleem liggen bij de schakelaar of de motor van de machine.

 1. Inspecteer de boorkop en de boor

Kijk goed naar de boorkop en de boor. Zijn ze intact? Is de boor goed bevestigd in de boorkop? Als je boor los zit, kan dit ervoor zorgen dat je boorhamer niet draait. 

Zorg ervoor dat de boor stevig in de boorkop zit vastgedraaid. Als je boorkop beschadigd is, kan dit ook de oorzaak zijn van het probleem. In dat geval is het wellicht nodig om de boorkop te vervangen.

 1. Controleer de hamerfunctie en de boorsnelheid

De hamerfunctie en de boorsnelheid van je boorhamer kunnen ook een rol spelen. Werken deze functies correct? Als je boorhamer niet draait, kan het zijn dat de hamerfunctie vastzit of dat de boorsnelheid niet goed is ingesteld. Probeer de instellingen aan te passen om te kijken of dit het probleem oplost.

Stap-voor-stap gids: zo los je het probleem zelf op

Als je boorhamer nog steeds niet draait na het uitvoeren van deze controles, volg dan deze stapsgewijze handleiding om het probleem zelf op te lossen.

 1. Start met de basiscontroles

Begin altijd met de basis: controleer de stroomtoevoer, de accu, de boorkop en de boor. Als deze controles geen problemen aan het licht brengen, ga dan verder met de volgende stappen.

 1. Ga verder met het inspecteren van de boorkop

Als de boorkop beschadigd is of niet goed functioneert, kan dit ervoor zorgen dat je boorhamer niet draait. Inspecteer de boorkop grondig en vervang deze indien nodig.

 1. Onderzoek de hamerfunctie en de boorsnelheid

Controleer de hamerfunctie en de boorsnelheid van je boorhamer. Zijn deze goed ingesteld? Probeer de instellingen aan te passen om te kijken of dit het probleem oplost. Als dit niet werkt, kan het zijn dat er een technisch probleem is met je boorhamer. In dat geval kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen.

 1. Probeer de boorhamer opnieuw te starten

Laten we beginnen met een eenvoudige stap: de boorhamer opnieuw starten. Haal eerst de stekker uit het stopcontact of verwijder de accu. Wacht een paar minuten en sluit vervolgens de boorhamer weer aan. 

Herstarten kan soms helpen om kleine storingen te verhelpen. Maar wat als de boorhamer nog steeds niet draait? Geen paniek, het kan zijn dat je professionele hulp nodig hebt.

Wanneer is het tijd om professionele hulp in te schakelen?

Er zijn momenten waarop je mogelijk de hulp van een professional nodig hebt. Als je bijvoorbeeld merkt dat je boorhamer geluiden maakt die het niet zou moeten maken, of als de machine oververhit raakt, dan is het tijd om professionele hulp in te roepen. Gelukkig zijn er genoeg betrouwbare reparateurs die je kunnen helpen.

Tekenen dat je boorhamer professionele reparatie nodig heeft

Er zijn een paar tekenen dat je boorhamer professionele reparatie nodig heeft. Denk aan onregelmatig draaien, oververhitting of vreemde geluiden. Als je een van deze tekenen ziet, stop dan met het gebruik van de boorhamer en neem contact op met een professional. Veiligheid eerst! 👷‍️

Hoe vind je een betrouwbare reparateur voor je boorhamer?

Het vinden van een betrouwbare reparateur kan lastig zijn. Doe altijd onderzoek naar de reputatie van de reparateur. Check online reviews en vraag vrienden en familie om aanbevelingen. Overweeg ook de kosten en de tijd die het zal kosten om de reparatie te voltooien.

Hoe voorkom je dat je boorhamer niet meer draait?

Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatig onderhoud van je boorhamer kan helpen om problemen te voorkomen. En vergeet niet, een goed onderhouden boorhamer kan je veel tijd en moeite besparen op je projecten. 🛠️

Onderhoudstips voor je boorhamer

Onderhoud van je boorhamer is essentieel. Zorg ervoor dat je de boorkop regelmatig reinigt, de machine stofvrij houdt en de accu (indien van toepassing) goed onderhoudt. Dit kan helpen om de levensduur van je boorhamer te verlengen.

Het belang van een reserve boorhamer voor je project

Het hebben van een reserve boorhamer kan een redder in nood zijn, vooral bij grote projecten. Het kan je helpen om op schema te blijven als je primaire boorhamer faalt. 

Denk bij het kiezen van een reserve boorhamer aan je behoeften. Hoe krachtig moet het zijn? Wat is je budget? Het beantwoorden van deze vragen kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel ben je hopelijk beter uitgerust om het probleem 'boorhamer draait niet' aan te pakken. Of je probleem nu te maken heeft met de voeding, de boorkop of de boorsnelheid, er is altijd een oplossing. Het kan echter zo zijn dat, ondanks je beste pogingen, professionele hulp toch nodig blijkt. Daar is niets mis mee. 

Veiligheid en kwaliteit staan immers voorop! Denk ook aan het belang van preventief onderhoud om de levensduur van je boorhamer te verlengen en toekomstige problemen te voorkomen. En vergeet niet, een reserve boorhamer kan een leven redden, vooral bij grote klussen. Veel succes met je boorhameravonturen! 👷‍️