Bestenu

Zo maak je het Rooster van je BBQ Schoon: 8 Tips!

Voor een perfect rokerige smaak

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Zo maak je het Rooster van je BBQ Schoon: 8 Tips!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Barbecueën is best vermoeiend en als je klaar bent, wil je het liefste lekker op de bank of ergens in de tuin uitbuiken. Het laatste waar je zin in hebt is het uitgebreid schoonmaken van de barbecue en het rooster, toch?!

Je bent niet de enige die eerst het rooster schoon moet maken voordat de BBQ weer gebruikt kan worden. Hoe langer je ermee wacht, hoe hardnekkiger het vuil is en hoe moeilijker je het rooster weer schoon krijgt. Idealiter doe je dit daarom meteen en niet drie weken later. 🙈

In de realiteit gebeurt dit bijna nooit en daarom heb ik voor jou een lijst met tips samengesteld over hoe je het rooster van een goede barbecue het beste snel weer schoon krijgt, waardoor je zonder vertraging weer gezellig kunt gaan barbecueën.

1 Meteen schoonmaken

Vanzelfsprekend maak je het rooster sneller en eenvoudiger schoon als je dit meteen doet. Laat het rooster wel iets afkoelen, want je wilt je niet verbranden. Als het vet op het rooster nog warm (maar niet gloeiend) is, veeg je het er zo af met wat keukenpapier of een oude doek.

2 Schrobben met een prop aluminiumfolie

Maak een prop van aluminiumfolie en schrob daarmee je rooster schoon. Je merkt al snel dat je niet veel kracht hoeft te zetten en dat het rooster eenvoudig schoon wordt. Spoel het rooster even goed na met heet water en verwijder de laatste restjes vuil met een sponsje. Droog het rooster ook af.

3 Met citroen(sap) insmeren

Of je nu een goede gasbarbecue gebruikt of een traditionele kolenbarbecue, een citroen werkt altijd! Halveer een citroen en smeer je rooster er mee in. Laat dit een paar uur weken en je veegt zo al het vuil van het rooster af. Gebruik keukenpapier of een oude doek en spoel het rooster na met schoon water. Droog het daarna goed af.

4 Nat krantenpapier gebruiken

Heb je nog oude kranten in huis liggen? Gebruik dan een stapeltje oude kranten. Maak ze nat en wikkel ze om het rooster heen. Laat het pakket de hele nacht weken en de volgende ochtend maak je je rooster eenvoudig schoon. Wederom spoel je ook hier even na en droog je af.

5 In Biotex laten weken

Vul je bad met een laag heet water en voeg een schep Biotex toe. Leg je rooster in het bad en laat de Biotex het harde werk doen. De volgende ochtend is je rooster stralend schoon zonder dat jij er iets voor hebt hoeven doen! Spoel het rooster goed af.

Heb je geen douche of bad, dan leg je je rooster in een vuilniszak. Je voegt wat heet water toe en een schep Biotex en laat het gedurende de nachtbuitenliggen. De volgende ochtend is je rooster brandschoon en het enige wat jij nog hoeft te doen, is het goed afspoelen waardoor er geen Biotex resten meer op je rooster zitten.

Info

Deze methode werkt overigens ook bij het rooster van een elektrische barbecue en bij het rooster van een oven. Maar hier geldt ook dat je het rooster goed moet naspoelen. Je wilt niet dat je eten de volgende keer naar zeep smaakt!

6 Een RVS pannenspons gebruiken

Heb je een rooster van RVS, dan is een RVS pannensponsideaal. Is je rooster van een ander materiaal gemaakt, gebruik dan geen RVS spons: hiermee beschadig je je rooster. Met een spons van RVS zet je geen kracht, maar het vuil laat toch gemakkelijk los. Gebruik eventueel een beetje water, maar dit is in de meeste gevallen niet eens nodig.

7 In wasmiddel laten weken

Dit is hetzelfde idee als je rooster in Biotex laten weken, maar nu doe je dit met wasmiddel. Heb je een bad of een douchecabine, vul deze dan met een laag warm water en voeg een schep wasmiddel toe. Leg je rooster erin en laat deze de hele nacht weken. De volgende ochtend ziet je rooster er uit als nieuw. Wel even afspoelen!

8 In het gras leggen

Heb je een gazon, leg je rooster dan nadat het is afgekoeld ‘s nachts in het gras. Door het vocht in het gras weekt het vuil er vanzelf af en kun je het de volgende ochtend met wat keukenpapier of een oude handdoek verwijderen.

Conclusie

Of je nu je rooster de hele nacht in het bad hebt laten liggen, of je een RVS pannenspons hebt gebruikt: met de bovenstaande tips heb je hopelijk je rooster weer stralend schoon gekregen. Bedankt voor het lezen!