De voordelen van babymassage

BABY'S

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 11/07/2020


Dat massage de ultieme manier van ontspannen is weten we allemaal, maar wist je dat babymassage nog meer voordelen heeft? Het versterkt bijvoorbeeld de band tussen de ouder en de baby.

Bij babymassage gaat het niet alleen om de massage zelf. Denk ook aan het oogcontact, de emoties en interacties met de baby. In ons dagelijks leven zijn we druk en nemen we te weinig tijd voor elkaar. Dit is voor ons, als ouder naar ons kind toe, precies hetzelfde.

Lees in deze blog waarom babymassage zo’n goed idee is, wat je ervoor nodig hebt en waar je dit het beste kunt doen.

Handdoeken

Waarom babymassage?

Zoals hierboven al in het kort beschreven, heeft babymassage voordelen voor zowel de ouder als de baby. Hieronder vertel ik je over de belangrijkste voordelen van babymassage.

#1 Helpt bij het herstel van postnatale depressie

Babymassage is ideaal voor elke ouder, maar voor ouders die aan postnatale depressie lijden en het hierdoor moeilijk vinden een band op te bouwen met de baby, heeft babymassage zelfs extra voordelen. Doordat je je volledig op je baby richt, ervaar je de nabijheid van je baby intensiever, waardoor er een positieve band op wordt gebouwd.

Tijdens dit proces komt oxytocine vrij in je lichaam. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat je je goed voelt en het hechtingsproces bevordert. Je voelt je hierdoor sterker en beter, wat het herstel bevordert. Je voelt je zekerder en krijgt meer vertrouwen in jezelf als moeder. Babymassage is daarom een uitstekende keuze bij postnatale depressie.

#2 Helpt met ontspannen

Massage werkt ontspannend en dat is bij babymassage precies hetzelfde. Je baby ontspant zich en valt misschien zelfs in slaap. Een volledige babymassage duurt ongeveer twintig minuten, maar als je merkt dat je baby na tien minuten onrustig wordt, dan stop je eerder. Elke baby is anders en ontspanning is belangrijk.

#3 Stimuleert psychologische ontwikkeling

Door de interacties met je baby, stimuleer je de psychologische ontwikkeling van je baby. Denk aan oogcontact, communicatie, maar ook het inspelen op de behoeften van je baby. Als je bijvoorbeeld merkt dat je baby iets niet fijn vindt, stop je ermee. Hierdoor leert niet alleen de baby zijn grenzen kennen, maar ook jij het gedrag van je baby herkennen.

Daarnaast voelen baby’s zich geborgen en veilig omdat ze alle aandacht krijgen. Dit geeft ze de mogelijkheid om zich ongestoord te ontwikkelen. Rust, ontspanning en zelfvertrouwen worden allemaal bevorderd.

baby voetjes van dichtbij

#4 Verlicht koliek

Veel baby’s hebben last van pijnlijke darmgassen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het inslikken van lucht of onderontwikkelde darmen. Door het buikje van je baby te masseren, stimuleer je de beweging van de gassen richting de uitgang zodat ze loskomen.

Heeft je baby veel last van krampjes, dan is het een goed idee om regelmatig zijn buikje te masseren. Je vindt vanzelf de beste manier hiervoor. Sommige baby’s vinden het heerlijk om op hun buik bij je op schoot te liggen, andere baby’s hebben echt een massage nodig om de lucht te verhelpen.

#5 Leert het lichaam kennen

Door de verschillende lichaamsdelen van je baby te masseren, leert je baby zijn eigen lichaampje kennen. Ze herkennen uiteindelijk hun armpjes en beentjes en het feit dat ze niet meer een verlengstuk van hun moeder zijn, maar een eigen persoon.

Dit proces kan weken tot maanden duren, maar babymassage stimuleert dit proces. Het geeft je bovendien veel vermaak om te zien dat je baby ineens door heeft dat hij bijvoorbeeld zelf zijn arm kan bewegen. Dit is niet alleen goed vermaak voor jou, maar op deze momenten heeft je baby genoeg aan zichzelf en kun jij genieten van een kop koffie.

#6 Verbetert de circulatie

Het verbeteren van de bloeddoorstroming is misschien wel het meest bekende voordeel van massage. Doordat de zuurstoftoevoer in het bloed toeneemt, worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Ook wordt vocht sneller het lymfevatenstelsel uitgevoerd.

liggende baby op stof

Waar en wanneer geef ik babymassage?

Kies een rustig moment van de dag uit. Geef geen massage meteen na de voeding; hierdoor loop je het risico dat de melk weer omhoog komt, wat een bende kan veroorzaken. Masseer je baby ook niet als hij honger heeft. Hierdoor kan hij gefrustreerd raken en niet genieten van de massage.

Wacht ongeveer een half uurtje tot de laatste voeding. Jij kent je baby het beste, dus volg je gevoel! Zoek een rustige plaats in je huis. Dit kan op het bed zijn, of op de grond. Gebruik eventueel een aankleedkussen met een goede hoes als je besluit je baby op de grond te masseren.

Zorg ervoor dat de kamer een aangename temperatuur heeft: rond 24 °C is ideaal voor een baby. Op de meeste goede babyfoons lees je de kamertemperatuur af. Zet voor je begint de televisie en je telefoon uit. Eventueel zet je wat achtergrondmuziek aan. Dim de lichten en richt je op je baby!

Babymassage-cursus

Beter is het nog om op een cursus te gaan. Hier ontmoet je andere ouders met wie je ervaringen kunt delen. Het leven als moeder van een pasgeborene kan best eenzaam zijn als je geen of weinig vrienden hebt die ook net een baby hebben gekregen. Een babycursus is dan ook ideaal om nieuwe sociale contacten op te doen.

Daarnaast leer je van een professional hoe je een baby moet masseren. Het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Hoewel je je natuurlijk het meest op je gemak voelt in je eigen huis, er zijn ook meer afleidingen thuis waardoor het lastiger is om je volledig op je baby te richten.

Wat heb ik nodig?

Je hebt niet veel nodig om je baby te masseren, maar er zijn een aantal spullen die handig zijn bij dit proces.

#1 Handdoeken

Handdoeken gebruik je om je baby op te leggen. Eventueel gebruik je een goed aankleedkussen. Houd er rekening mee dat dit in de zomer behoorlijk kan gaan zweten.

Idealiter is je baby naakt tijdens de massage. Daarom is een handdoek ook belangrijk: een handdoek was je eenvoudig in de wasmachine als je baby onverhoopt een plasje heeft gedaan: een tapijt of matras is lastiger schoon te krijgen. Hydrofiele doeken zijn daarom ook altijd handig om bij de hand te hebben.

Na de massage wil je de meeste olie verwijderen, anders blijft je baby glibberig. Met een handdoek kom je niet tussen alle plooien. Een hydrofiele doek is dunner, wat deze ideaal is ideaal maakt om je baby mee af te drogen en olie mee te verwijderen.

#2 Spuugdoekjes

Het is een feit dat de meeste baby’s soms spugen en dit kan tijdens de massage zeker gebeuren. Je stimuleert je baby’s circulatie en de spijsvertering, waardoor er best wat melk omhoog kan komen. Daarom is het een goed idee om spuugdoekjes mee te nemen. Leg deze onder het hoofdje van je baby.

Als hij spuugt dan vervang je simpelweg het spuugdoekje en hoef je niet de hele handdoek te vervangen. Dit scheelt je niet alleen in de was, maar zo hoef je ook niet meerdere handdoeken mee te nemen als je op cursus gaat.

#3 Olijfolie of andere natuurlijke olie

Om comfortabel te masseren, moet je babyhuidje glad zijn. Een stroeve huid is niet fijn om te masseren en het is ook niet fijn om een massage te krijgen als je huid niet glad is. Gebruik daarom olie.

Gebruik geen geparfumeerde olie. Dit is niet goed voor een kwetsbaar babyhuidje. Gebruik liever olijfolie of andere plantaardige olie. Dit is veel goedkoper en er zitten bovendien geen chemicaliën in.

olijfolie in glazen schaaltje

#4 Schone kleertjes

Dat je kleertjes meeneemt is eigenlijk vanzelfsprekend, maar neem ook schone kleertjes mee. Neem iets mee wat simpel aan- en uit te trekken is en comfortabel is. De meeste baby’s zijn enorm ontspannen na de massage: dit wil je niet verstoren door een ingewikkelde jurk aan te doen.

#5 Alles wat je nodig hebt om je baby te verschonen

Neem voldoende schone luiers en billendoekjes mee. Een baby poept soms op de meest onverwachte momenten. Mocht dit gebeuren terwijl je onderweg bent of net bij je babymassage cursus aankomt, dan ben je in ieder geval voorbereid.

Conclusie

Hopelijk heb je nu een beter idee wat babymassage inhoudt en wat je ermee kunt bereiken. Of je nu besluit om op cursus te gaan met je baby of om thuis je baby te masseren, een ding is zeker: jullie genieten er samen van!