Bestenu

Azijn in de wasmachine? Ontdek de vele voordelen!

Ben je op zoek naar een manier om je was nog schoner, frisser en zachter te maken? Zoek dan niet verder! Azijn in de wasmachine is de oplossing. In dit artikel leer je hoe je azijn gebruikt als een natuurlijke en efficiënte manier om wasmiddelresten, kalkaanslag en geurtjes uit je kleding te verwijderen.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Azijn in de wasmachine? Ontdek de vele voordelen!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Azijn is een veelzijdig product dat wordt gebruikt in de keuken, maar wist je dat het ook een geweldige aanvulling is voor je wasroutine? Azijn in de wasmachine heeft een aantal voordelen. 

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van azijn in de wasmachine en geven we tips hoe je azijn op de juiste manier kunt gebruiken in je beste wasmachine

  1.  Verwijderen hardnekkige vlekken

Azijn kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige vlekken, zoals wijn- of koffievlekken, omdat het helpt om de pH-balans van de stof te veranderen en het vlekkenmiddel op te lossen.

  1. Verminderen kalkaanslag 

Azijn kan helpen bij het verminderen van kalkaanslag in de wasmachine, omdat het een zuur is en helpt bij het oplossen van kalk.

  1. Wit houden van was

Azijn kan helpen bij het wit houden van witgoed, omdat het helpt bij het verwijderen van geelachtige verkleuringen en terugbrengen van de oorspronkelijke kleur.

  1. Verwijderen van geurtjes 

Azijn kan helpen bij het verwijderen van geurtjes uit kleding, zoals rook- of zweetgeuren, doordat het helpt om bacteriën te verwijderen die verantwoordelijk zijn voor de geuren.

  1. Zachte was 

Azijn kan helpen bij het verminderen van statische elektriciteit en het voorkomen van kleding van het pluizen, het maakt de was zachter.

Hoeveel azijn in plaats van wasverzachter?

Als je azijn in plaats van wasverzachter wilt gebruiken, dan is een klein scheutje azijn al voldoende voor een volle wasmachine. 

Het is wel belangrijk om te weten dat de hoeveelheid azijn die je gebruikt kan variëren afhankelijk van of je hard of zacht water hebt. Als je hard water hebt, kan je een beetje meer azijn gebruiken, omdat het helpt om kalkaanslag te verminderen. 

Als je zacht water hebt, dan kan je minder azijn gebruiken. Je kunt het gewoon toevoegen aan het wasmiddel compartiment of in de trommel gooien voor het wassen. Het helpt om resten wasmiddel op te lossen en geurtjes uit je kleren te verwijderen, en geeft ook een zachtere textuur aan je kleding.

Welk bakje schoonmaakazijn in wasmachine?

De meeste wasmachines hebben een speciaal compartiment voor wasmiddel en  een apart compartiment voor wasverzachter. Als je azijn in plaats van wasverzachter wilt gebruiken, dan kun je het gewoon toevoegen aan het compartiment voor wasverzachter. 

Welke azijn in plaats van wasverzachter?

Als je azijn in plaats van wasverzachter wilt gebruiken, kies je gewoon azijn uit de supermarkt. Het maakt niet echt uit of het witte natuurazijn of appelazijn is, zolang het maar zuiver is en zonder toevoegingen. 

Echter, gebruik geen schoonmaakazijn, want dit is zuurder dan witte azijn en tast rubberen onderdelen van de wasmachine aan. 

Sommige mensen vinden dat appelazijn een mildere geur heeft in vergelijking met wit azijn. Dus als je dat belangrijk vindt, kun je dat overwegen. Houd er wel rekening mee dat je de juiste hoeveelheid gebruikt, afhankelijk of je hard of zacht water hebt. 

Kan rubber tegen azijn?

Als je azijn in de wasmachine gebruikt, kan het in sommige gevallen leiden tot aantasting van rubber onderdelen, zoals de afdichtingen en slangen. Maar geen zorgen, als je eenklein beetje azijn gebruikt, zoals een kwart kopje tot een halve kop, is de kans dat het schade veroorzaakt aan de rubber onderdelen minimaal. 

Check wel even of je wasmachine geschikt is voor het gebruik van azijn en raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor de zekerheid.

Waarom stinken mijn handdoeken na het wassen?

Nou, er zijn een paar redenen waarom je handdoeken na het wassen stinken. Een van de redenen is dat je wasmachine niet goed schoon is, dat gebeurt zelfs in de beste slimme wasmachine. Het kan ook zijn dat je te weinig wasmiddel gebruikt of dat je wasmachineniet op de juiste temperatuur wast. 

Het kan ook zijn dat je handdoeken niet genoeg uitgespoeld zijn, of dat er te weinig ruimte is in de trommel voor de handdoeken om goed rond te draaien. Probeer eens een wascyclus te doen met alleen handdoeken en gebruik wat extra wasmiddel of azijn voor een extra boost

Conclusie 

Azijn is een echte allrounder als het gaat om wassen; of je nu hardnekkige vlekken wilt verwijderen of kalkaanslag wilt verminderen. Het is een geweldige aanvulling op je reguliere wasmiddel, zelfs in de beste stille wasmachine

Door azijn toe te voegen aan je was, kan je genieten van een schonere, frissere en zachter wasresultaat. Dus, als je op zoek bent naar een manier om je was nog beter te maken, geef azijn een kans!