Bestenu

Yogamat Schoonmaken: Waarom en Hoe je het Doet!

Je yogamat schoonmaken is noodzakelijk om je mat en jezelf in topconditie te houden. Hiermee voorkomen je vervelende huidirritaties en in het ergste geval infecties. In dit artikel lees je er meer over!

avatar-contour
Daan van Dijk

Daan van Dijk

Jan 17, 2023

Yogamat Schoonmaken: Waarom en Hoe je het Doet!

Het beoefenen van yoga is een wetenschappelijk bewezen manier om je welzijn te vergroten, maar je yogamat schoonmaken mag ook niet worden vergeten! Hiermee voorkom je huidirritaties, allergieën en zelfs mogelijke infecties.

Waarom je je yogamat moet schoonmaken en hoe je dit het beste doet, lees je allemaal in het artikel hieronder!

Waarom je regelmatig moet reinigen

Heb je je wel eens afgevraagd wat de gevaren zijn van het niet regelmatig schoonmaken van een yogamat? Nou, er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het reinigen van de beste yogamat.

Als je je mat niet regelmatig schoonmaakt, kan er vuil, zweet en bacteriën ophopen. Dit kan leiden tot een onhygiënische yogamat en kan zorgen voor huidirritatie of infecties. Ook kan een vieze mat de grip en de levensduur van de mat beïnvloeden waardoor je eerder aan vervanging toe bent.

 

Het schoonmaken van je yogamat

Hoe maak je je yogamat schoon? Geen zorgen, het is heel eenvoudig. Het hangt wel af van welk soort mat je hebt, maar meestal kun je hem schoonmaken met een milde zeep en water. Soms kun je ook specifieke yogamat-reinigers gebruiken. 

En vergeet niet om hem goed af te drogen voordat je hem opbergt of weer gebruikt. Hiermee voorkom je vieze luchtjes en mogelijke schimmel door een vochtige mat.

 

Desinfecteren

Ben je op zoek naar producten om je yogamat mee te desinfecteren? Er zijn enkele opties die je kunt overwegen. Een van de meest gebruikelijke methoden is het gebruiken van een milde desinfecterende spray of een oplossing van water en azijn. Sommige mensen gebruiken ook een oplossing van water en theeboomolie. Het is belangrijk om te controleren of het product geschikt is voor het soort mat die je hebt en of het niet schadelijk is voor de mat of voor jezelf.

Wasmachine

Of je je yogamat in de wasmachine kunt wassen, hangt af van welk soort mat je hebt. Sommige yogamatten, zoals die van natuurlijk rubber of sisal, zijn geschikt om in een goede wasmachine te wassen. Maar andere, zoals pvc-matten, kunnen krimpen of beschadigd raken als je ze in de wasmachine wast. 

Het is belangrijk om eerst even te checken of je mat geschikt is voor machinewassen. Als dat het geval is, gebruik dan een milde zeep en was het op een lage temperatuur.

 

Yogamat in de droger

Sommige yogamatten, zoals die van natuurlijk rubber, kunnen in de wasdroger worden gedroogd, maar andere, zoals een pvc-mat, kunnen krimpen of beschadigd raken als je ze in de droger droogt. Het is dus wel belangrijk om eerst even te checken of je mat geschikt is voor drogen in de droger. Als dat het geval is, zorg dan dat je hem op een lage temperatuur droogt.

 

Conclusie

Hopelijk heb je geleerd waarom het noodzakelijk is om je yogamat te wassen, ze kunnenbehoorlijk vies worden. Milde zeep en of/desinfecterende spray voldoet voor de meeste matten, maar hou wel het materiaal van je mat in de gaten! Met het schoonmaken voorkom je vervelende huidirritaties en zelfs mogelijke infecties.

Laat ons weten of dit artikel behulpzaam was, en dan wens ik je veel succes met boenen. Bedankt voor het lezen!

 

avatar-contour
Daan van Dijk
buttonbuttonbuttonbutton

Daan van Dijk

Daan is 26 jaar en woont in het noorden van Nederland. Van jongs af aan heeft hij al interesse in schrijven en journalistiek. Naast schrijven voor Bestenu is hij regelmatig in een bar te vinden voor een speciaalbiertje en in de middag is hij niet vies van een goede kop koffie. De speciaalbiertjes sluiten dan ook goed aan op zijn liefde voor karaoke
avatar-contour