Bestenu

Wat is een warmtepompdroger?

De meest economische keuze naast de zon.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is een warmtepompdroger?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een warmtepompdroger maakt warmte door een koelstof wat begint als gas en dan wordt omgezet naar vloeistof. Tijdens dit proces komt er warmte vrij: Deze warmte wordt gebruikt om de lucht te verwarmen. Het is de meest energiezuinige manier van drogen.

We weten allemaal wat de voordelen van een droger zijn: het bespaart je tijd en in Nederland vaak ook een hoop frustratie, omdat je heel vaak je was niet buiten kunt hangen (regent het nou alweer?!).

De meeste mensen zijn al bekend met condensdrogers en luchtafvoerdrogers. De warmtepompdroger is al een paar jaar op de markt, toch weet niet iedereen wat dit is en hoe deze werkt. 

In dit artikel ga ik dieper in op de meest milieuvriendelijke manier van drogen: de warmtepompdroger.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger vergelijk je met een condensdroger. Hij voert het vocht af op dezelfde manier en dat is de enige overeenkomst. Een warmtepompdroger is veel energiezuiniger en daarmee milieuvriendelijker, omdat hij de warme lucht blijft hergebruiken totdat de was droog is.

De warmtepompdroger werkt met een compressor en een koelmiddel. Het koelmiddel begint als gas en wordt via een techniek door de compressor omgezet naar vloeibare vorm

Bij dit proces komt er warmte vrij. Met deze warmte wordt de lucht verwarmt die de was droogt.

Vervolgens wordt de warme, vochtige lucht gekoeld door het koelmiddel. Dan wordt het vocht (condens) opgevangen in het waterreservoir of het wordt afgevoerd. 

De lucht wordt opnieuw gebruikt en het hele proces herhaalt zich totdat de was droog is.

Waterafvoer

Sommige warmtepompdrogers hebben naast een waterreservoir ook een afvoeraansluiting net als een luchtafvoerdroger. Je sluit de machine dan direct aan op de afvoer (net zoals je bij een wasmachine doet). Met een afvoeraansluiting hoef je nooit het reservoir te legen, wel zo handig.

De afvoerslang is idealiter niet langer dan twee meter anders loop je het risico dat het vocht terug de machine in loopt.

Pluizenfilter

Een warmtepompdroger heeft overigens net als elke andere droger een pluizenfilter. Vergeet dit niet schoon te maken na elk gebruik. 

Dit helpt niet alleen bij het beter functioneren van de machine, maar maakt de machine ook veiliger.

Voordelen

Energiezuinig

Deze manier van drogen is de meest energiezuinige, omdat de warme lucht continue wordt hergebruikt. Je bespaart niet alleen tijd, maar ook geld met een warmtepompdroger. 

Hij verbruikt jaarlijks een stuk minder energie dan een condensdroger. Persoonlijk vind ik het belangrijk mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu en dat doe met deze machine.

Lagere temperatuur

Een warmtepompdroger droogt op lage temperatuur dus je kleding blijft langer mooi, omdat het droogproces langer duurt. Ik merk dit vooral bij kledingstukken die rekbaar zijn.

Nadelen

Hogere aanschafprijs

In aanschaf is een warmtepompdroger duurder dan een condensdroger of een luchtafvoer droger.

Langere droogtijd

De temperatuur ligt lager dan bij een condens- of luchtafvoerdroger dus het duurt langer voordat je was droog is.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Zoals er altijd wordt gezegd: elk voordeel heeft zijn nadeel. Dit is natuurlijk andersom net zo. Deze machine mag dan meer kosten dan een condens- of luchtafvoerdroger, maar met een warmtepompdroger wordt je energierekening lager. Dit helpt je portemonnee en het milieu op lange termijn.

Dat je kleding langzamer droogt, vergt meer geduld, maar doordat je kleding op lagere temperatuur worden gedroogd gaan ze langer mee. 

Dit helpt opnieuw je portemonnee en het milieu op lange termijn. Win-win!

Conclusie

Hopelijk weet je nu wat een warmtepompdroger is, hoe deze werkt en wat je ervan kunt verwachten.

Het is de meest energiezuinige manier van drogen en je kleding blijft langer mooi door de lagere temperatuur en de langere droogtijd.

De warmtepompdroger werkt met een compressor die gas omzet naar vloeistof waarbij er tijdens dit proces warmte vrijkomt. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om je kleding te drogen. Dit proces herhaalt zich totdat je kleding droog is.