Bestenu

Alles wat je Moet Weten over Mobiele Airco's

Ontdek hoe je de perfecte mobiele airco kiest op basis van koelcapaciteit, energie-efficiëntie en extra functies. Leer meer over installatie en onderhoud voor optimale prestaties. Lees het artikel nu! #MobieleAirco #Koelcapaciteit #EnergieEfficiëntie

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Alles wat je Moet Weten over Mobiele Airco's

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zomerse dagen zijn heerlijk, maar soms is het fijn om even af te koelen in een lekker fris huis. 😎 Je vraagt je af: wat heb je nodig voor een mobiele airco? Een goede keuze maken kan best lastig zijn. 

Maar wees gerust, want wij helpen je! In dit artikel leggen we uit hoe je de juiste koelcapaciteit (BTU) kiest voor jouw ruimte, waar je op moet letten bij het kopen van een mobiele airco en hoe je het apparaat optimaal onderhoudt. Zo geniet jij straks van een heerlijk koel huis zonder zorgen.

Belangrijkste punten samengevat:

  • Koelcapaciteit is cruciaal bij het kiezen van een mobiele airco; bepaal de juiste BTU's voor jouw ruimte.
  • Energie-efficiëntie, geluidsniveau en extra functies zoals ontvochtiging en ventilatie zijn belangrijke kenmerken van een goede mobiele airco.
  • Regelmatig onderhoud en correcte installatie zijn essentieel voor optimale prestaties en levensduur van je mobiele airco.

  1. Bepaal de juiste koelcapaciteit voor jouw ruimte

Koelcapaciteit wordt gemeten in BTU's (British Thermal Units) en is een belangrijke factor bij het kiezen van een mobiele airco. Het bepaalt namelijk hoe effectief het apparaat een ruimte kan koelen. Grootte van de ruimte, isolatie en zonlicht spelen allemaal een rol in de benodigde koelcapaciteit. 

Als algemene richtlijn geldt: hoe groter de ruimte, hoe hoger de BTU's. Maar vergeet niet dat een goed geïsoleerde ruimte minder koelcapaciteit nodig heeft dan een slecht geïsoleerde ruimte. Slim, hè?

a. Hoe bereken je de benodigde BTU's?

De formule voor het berekenen van de benodigde BTU's is vrij eenvoudig: je vermenigvuldigt het aantal vierkante meters van de ruimte met een factor. Die factor is afhankelijk van de isolatie en zonlicht in de ruimte. Zo krijg je een idee van de koelcapaciteit die je nodig hebt. 🧮 

Bijvoorbeeld, voor een goed geïsoleerde ruimte van 15 m² heb je een mobiele airco met een koelcapaciteit van minimaal 5000 BTU nodig. Voor een ruimte van 30 m² is een airco met ten minste 10.000 BTU aan te raden.️ Overzicht van aanbevolen BTU's per vierkante meter:

Ruimte (m²)Minimale BTU's
155.000
3010.000
4515.000

b. Tips voor het kiezen van de juiste mobiele airco

Energie-efficiëntie is superbelangrijk! Check dus altijd het energielabel van een airco voordat je 'm koopt. A+++ is het zuinigst, terwijl G het minst zuinig is. Ook de grootte van het apparaat en de mobiliteit zijn belangrijk. Niemand wil immers een log gevaarte in huis, toch? 

Vergelijk verschillende modellen en merken om de beste keuze te maken. En vergeet niet het verschil tussen een luchtkoeler en airco goed te begrijpen, zodat je zeker weet dat je het juiste apparaat kiest!️

  1. Kenmerken van een goede mobiele airco

Bij het kiezen van een mobiele airco zijn er een aantal functies en eigenschappen waar je op moet letten. Zoals eerder genoemd, is energie-efficiëntie belangrijk, maar ook de grootte en mobiliteit van het apparaat spelen een rol. 

Verder is het handig als de airco over extra functies beschikt, zoals ontvochtiging en ventilatie. Daarnaast is het geluidsniveau een belangrijke factor, vooral als je de airco 's nachts wilt gebruiken. Kies dus voor een model met een slaapmodus of een laag geluidsniveau. Zo slaap je als een roosje terwijl de airco z'n werk doet! 🌹

a. Energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid

Energie-efficiëntie is een belangrijke factor bij het kiezen van een mobiele airco. Dit wordt gemeten aan de hand van de energie-efficiëntieratio (EER), die het koelvermogen (in BTU) deelt door het energieverbruik (in watt). Hoe hoger de EER, hoe efficiënter het apparaat. 

Milieuvriendelijke koelmiddelen, zoals R32 en R290, hebben een lagere impact op het milieu en de opwarming van de aarde. Enkele tips voor energiebesparing tijdens het gebruik van je airco zijn:

  • Sluit ramen en deuren om koude lucht binnen te houden.
  • Gebruik zonwering om direct zonlicht buiten te houden.
  • Zet de airco op een timer, zodat hij niet de hele dag aanstaat.

b. Geluidsniveau en slaapmodus

Het geluidsniveau van een mobiele airco kan invloed hebben op je comfort en slaap. Een stille airco produceert meestal minder dan 50 dB, wat vergelijkbaar is met het geluid van een koelkast. 😴 De slaapmodus zorgt ervoor dat het apparaat 's nachts minder lawaai maakt en de temperatuur langzaam aanpast om energie te besparen. Een goed voorbeeld is de AEG AXP26U338CW met een geluidsniveau van slechts 45 dB.

c. Extra functies zoals ontvochtiging en ventilatie

Extra functies zoals ontvochtiging en ventilatie kunnen bijdragen aan een beter binnenklimaat. Ontvochtiging helpt overtollig vocht uit de lucht te verwijderen, wat kan leiden tot minder schimmel en vochtproblemen. 

Ventilatie zorgt voor een betere luchtcirculatie en kan helpen om een ruimte sneller af te koelen. Handige extra's zoals timers en afstandsbedieningen zorgen voor extra gebruiksgemak. Bijvoorbeeld, de Eurom Coolperfect 120 Wifi beschikt over een timer, afstandsbediening, ontvochtiging en ventilatie.

  1. Installatie en onderhoud van je mobiele airco

De basisstappen voor het installeren en in gebruik nemen van een mobiele airco zijn het plaatsen van het apparaat, het aansluiten van de stroom en het installeren van de afvoerslang. Als je een split-unit airco overweegt, kun je meer informatie vinden over het zelf installeren ervan in deze gids.

a. Plaatsing van de afvoerslang en het raamafdichtingsset

De afvoerslang moet correct worden geïnstalleerd en aangesloten op de airco en het raam of de deur. Een goed afgedichte raamset is belangrijk om energieverlies te minimaliseren en de efficiëntie te verhogen.️ 

Bij het kiezen en installeren van raamafdichtingssets, zorg ervoor dat ze compatibel zijn met jouw type raam of deur. In deze gids vind je meer informatie over het plaatsen van een airco slang naar buiten.

b. Regelmatig schoonmaken en onderhouden voor optimale prestaties

Regelmatig onderhoud is cruciaal voor de levensduur en prestaties van je mobiele airco. Filters moeten regelmatig worden gereinigd of vervangen om de luchtkwaliteit te behouden en het energieverbruik te verminderen. De binnen- en buitenkant van het apparaat moeten ook schoon worden gehouden. Voor meer tips over mobiele airco onderhoud, bekijk deze gids.

  1. Veelgestelde vragen over mobiele airco's

a. Zijn mobiele airco's geschikt voor alle ruimtes?

Nee, helaas zijn mobiele airco's niet voor elke ruimte even geschikt. Ze werken het beste in kleinere, afgesloten ruimtes, zoals slaapkamers, studeerkamers en woonkamers. Voor zeer grote of open ruimtes kan het koelvermogen van mobiele airco's ontoereikend zijn. 

Denk bijvoorbeeld aan lofts, open kantoorruimtes of grote serres. In zulke situaties zijn vaste airco's of meerdere mobiele airco's wellicht een betere oplossing. Maar voor de meeste huishoudelijke ruimtes zijn mobiele airco's een uitstekende keuze!

b. Hoeveel energie verbruikt een mobiele airco?

Het energieverbruik van een mobiele airco hangt af van het koelvermogen (BTU) en de energie-efficiëntie van het apparaat. Over het algemeen verbruiken krachtigere airco's meer energie. Om je een idee te geven, hier een tabel met gemiddeld energieverbruik per uur voor verschillende modellen:

ModelKoelvermogen (BTU)Energieverbruik (kWh/uur)
Model A5.0000,6
Model B8.0000,9
Model C10.0001,2
Model D12.0001,5

Let op: dit zijn slechts voorbeeldwaarden en kunnen variëren per merk en model. Raadpleeg altijd de specificaties van het apparaat voor het exacte energieverbruik. 💡

c. Kan ik mijn mobiele airco ook gebruiken om te verwarmen?

Jazeker! Sommige mobiele airco's beschikken over een verwarmingsfunctie, waardoor ze het hele jaar door nuttig zijn.️ Deze airco's werken vaak met een zogenaamde 'omgekeerde cyclus', waardoor ze zowel kunnen koelen als verwarmen. Het voordeel is dat je slechts één apparaat nodig hebt voor beide functies. 

Het nadeel is dat de verwarmingscapaciteit vaak lager is dan de koelcapaciteit, en dat het energieverbruik tijdens het verwarmen hoger kan zijn. Toch kan het een handige oplossing zijn voor kleinere ruimtes waar je zowel verkoeling als verwarming nodig hebt. 

d. Hoe kan ik mijn mobiele airco bijvullen?

Het kan voorkomen dat je mobiele airco bijgevuld moet worden, bijvoorbeeld als de koelcapaciteit afneemt of als het apparaat niet meer goed koelt. Het bijvullen van je mobiele airco is een klus die je in sommige gevallen zelf kunt uitvoeren, maar het is belangrijk om eerst te controleren of dit mogelijk is voor jouw specifieke model. 

Raadpleeg de handleiding van je airco en volg de stappen in deze Mobiele airco bijvullen gids. Als je niet zeker weet of je airco bijgevuld moet worden of als je het niet zelf wilt doen, kun je het beste een professional inschakelen. Zij kunnen je airco controleren, bijvullen en eventuele problemen oplossen. Lees hier meer over airco zelf controleren.

Conclusie

Nu je alle ins en outs van mobiele airco's kent, ben je klaar om de perfecte keuze te maken voor jouw huis. Denk aan de koelcapaciteit (BTU), energie-efficiëntie en extra functies om het beste uit je aankoop te halen. Vergeet niet om je airco goed te onderhouden voor een langere levensduur en optimale prestaties. 

Heel veel succes met je keuze en geniet van een heerlijk koel huis tijdens de warme zomerdagen! En mocht je nog meer willen lezen over gerelateerde onderwerpen, check dan gerust onze andere artikelen op de website. Fijne zomer!