Wassymbolen uitgelegd
Lees er hier meer over.
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Op elk kledingstuk zit een label met daarop de wasvoorschriften. Jij wordt getracht deze symbolen te begrijpen. Heeft iemand jou de wassymbolen wel eens uitgelegd?
Er zijn maar liefst ruim 40 wassymbolen en het is geen wonder dat we ze niet allemaal begrijpen. Precies daarom heb ik alle wassymbolen - met hun uitleg - voor je op een rijtje gezet.
Een stukje geschiedenis
Wist je dat het een Nederlandse vereniging was die als eerste wasvoorschriften heeft geschreven?
Dit was in 1957: er kwamen steeds meer synthetische stoffen op de markt en de huisvrouwen van toen wisten niet hoe deze stoffen gewassen en behandelt moesten worden, met als gevolg dat veel stoffen bedorven werden door bijvoorbeeld het wassen met chloor of het te heet strijken.
Er werden pictogrammen ontwikkeld die ter beschikking werden gesteld aan gelijksoortige verenigingen in het buitenland. Een waar Nederlands initiatief dus!
De symbolen
Er zijn drie secties met symbolen:
- Wassen
- Drogen
- Strijken
Wassen
Je kunt de wasmachine gebruiken en een normaal programma draaien op de aangegeven temperatuur. Was je het op een hogere temperatuur dan de aangeraden temperatuur dan zijn de vezels van de stof niet geschikt voor hogere temperaturen en kunnen deze beschadigen (en krimpen).
Was hier op de aangegeven temperatuur maar kies voor een anti-kreuk programma die op het einde op lage toeren centrifugeert. De machine wordt geladen met de helft van het maximale gewicht. Dit symbool zie je vaak op “strijkvrije” kleding en op kleding van synthetisch materiaal.
Hier gebruik je het wolwas programma, of een ander programma voor delicate stoffen zoals zijde. Het centrifugeren aan het einde van het programma moet gebeuren op een zo’n laag mogelijk toerental. Stop bovendien niet meer dan ¼ van de totale lading capaciteit in de wasmachine. Dit programma wordt meestal aanbevolen voor kleding van kwetsbare stoffen zoals wol, zijde en kasjmier.
Helaas, dit kledingstuk kan niet in de wasmachine gewassen wordenen moet je dus met de hand wassen.
Dit kledingstuk kan alleen met de hand worden gewassen op de aangegeven temperatuur.
Dit kledingstuk is ongeschikt om te wassen en om geweekt te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leer.
Chemisch reinigen
Wat is chemisch reinigen?
Okay - jouw label vertelt je dat je nieuwe kledingstuk niet in de wasmachine kan maar dat het chemisch moet worden gereinigd, wat is dat nou precies?
Chemisch reinigen wordt over het algemeen gedaan in een stomerij. Er wordt, je raadt het al, een chemisch middel gebruikt wat het vuil oplost tijdens het reinigingsproces. Dit wordt gedaan in een afgesloten machine die het kledingstuk ook droogt.
Waarom heet een stomerij dan een stomerij?
Goede vraag! Aan het einde van het chemische wasproces worden de kledingstukken afgewerkt met stoom: het wordt kreukvrij gemaakt met bijvoorbeeld een stoomstrijkijzer. Er wordt dus niets gereinigd met stoom zoals je zou verwachten!
Aan het einde van de vorige eeuw werden mensen zich steeds meer bewust van het milieu en het woord “chemisch” begon een negatieve lading te krijgen. Vanaf dat moment werd er steeds meer gesproken over stomen.
Droog reinigen in tetrachloreteen.
Chemisch reinigen met verschillende middelenin de stomerij is mogelijk.
Droog reinigen met koolstofwater.
Deze stof mag worden gebleekt.
Ongeschikt voor blekenmet chloor of met een product wat chloor bevat.
Ongeschikt voor blekenchloorbleekmiddel.
Deze stof kan niet in de wasmachineen moet professioneel in de stomerijworden gewassen.
Ongeschiktvoor droogreinigen.
Drogen
Je kleding kan in de droger.
Je kunt je kleding in de drogerstoppen, maar op lage temperatuur.
Je kunt je kleding in de droger stoppen, op normale temperatuur.
Je kunt je kleding in de droger stoppen, op hoge temperatuur.
Je kleding kan niet in de droger.
Je kleding kan niet in de droger, hang het op.
Niet uitwringen.
Alleen nat ophangenom te laten drogen.
Alleen plat laten drogenanders vervormt het kledingstuk .
Strijken
Wil je strijken kijk dan even op het label hoe heet dat kan en of je stoom kunt gebruiken. Als je niet wilt strijken, koop dan net als ik alleen kleding die niet teveel kreukt.😎
Niet geschiktom te strijken.
Kledingstuk mag worden gestreken.
Alleen voorzichtig strijkenzonder stoom op maximaal 110c graden.
Je kunt dit kledingstuk normaal strijkenop maximaal 150c graden.
Je kunt dit kledingstuk heet strijken.
Je kunt dit kledingstuk alleen strijken zonder stoom.
Je kunt dit kledingstuk alleen strijken zonder stoom en op lage temperatuur.
Je kunt dit kledingstuk alleen strijken zonder stoom op normale temperatuur.
Je kunt dit kledingstuk heet strijken, maar zonder stoom.
Moet ik de wasvoorschriften altijd volgen?
Nee, maar volg je ze niet dan was je jouw kleding stuk op eigen risico. De wasvoorschriften zijn er niet voor niets. De meeste kledingstukken en andere producten zijn getest tot een bepaalde temperatuur, zodat je zeker weet dat dat desbetreffende kledingstuk niet beschadigd in de wasmachine.
Dit betekent daarentegen niet dat je het niet op hogere temperatuur kunt wassen, je hebt simpelweg geen garantie dat de kwaliteit hetzelfde is als het weer uit de machine komt.
Mijn kinderen hebben veel knuffels met synthetische vezels: hier wordt mee geslapen, ze worden overal mee naartoe gesleurd, kortom: ze worden vies.
Het label vertelt mij dat deze niet in de wasmachine kunnen, maar alleen met een doek schoongemaakt kunnen worden.
Iedereen weet dat een doek echt niet volstaat bij een knuffel! Ik was de knuffels van mijn kinderen dan ook regelmatig zonder enig probleem in de wasmachine. Op een lage temperatuur, dat dan weer wel.
Het kan overigens ook de andere kant op gaan. Geen tijd om de was op te hangen dus alles gaat gewoon de droger in, lekker makkelijk. Dat was het ook! Het was snel droog en….. 3 maten kleiner!
Gebruik dus je gezonde verstand als je de wasvoorschriften niet wilt volgen. Als er staat dat je je kledingstuk niet in de wasmachine kunt wassen, ga het dan niet op 90 graden in de wasmachine wassen, maar kies het programma voor delicate stoffen met de laagste temperatuur.
Conclusie
Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de wassymbolen!
Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Vanaf jonge leeftijd was Gabriëlle al gefascineerd door elektronica en deze passie heeft haar tot op de dag van vandaag gedreven. Ze is een elektrotechniek-afgestudeerde uit Den Haag met een specialisatie in digitale signaalverwerking. In haar vrije tijd is ze een enthousiaste hobbyist en sleutelt ze graag aan haar eigen elektronica-projecten. Voor diverse blogs deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen en schrijft artikelen over de nieuwste technologieën, hardware en software. Ze is actief in de lokale tech-gemeenschap en hoopt anderen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met elektronica.