Bestenu

Je Wasmachine Pompt niet Af: Zo Los je het Op!

Je wasmachine pompt geen water af. Behalve dat dit veel nattigheid geeft, is je schone was ook nog eens drijfnat. In dit artikel leer je hoe je dit probleem herkent en oplost!

avatar-contour
Michael Kramer

Michael Kramer

Jan 17, 2023

Je Wasmachine Pompt niet Af: Zo Los je het Op!

Je hebt je was gedaan en je verwacht dat het er schoon uitkomt. Tijdens het openen van de deur merk je dat er nog een flinke hoeveelheid water in de trommel ligt. Je wasmachine pompt niet af. Hoe kan dit, en hoe los je het op? Dat ontdek je in dit artikel!

Mijn wasmachine pompt niet af: veelvoorkomende oorzaken

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een goede wasmachine niet afpompt. Hier zijn een paar veel voorkomende oorzaken:

  • Een verstopping in de afvoerslang of in de afvoerpomp: Als er een verstopping zit in de afvoerslang of in de afvoerpomp, kan het water niet weg. Dit kan gebeuren als er teveel wasmiddel, stof of haren in de afvoer zitten.
  • Een defecte afvoerpomp: Als de afvoerpomp defect is, wordt het water slecht afgevoerd. Dit kan gebeuren als er iets in de afvoerpomp terecht is gekomen of als de afvoerpomp versleten is.
  • Een probleem met de timer of de elektronica: Als de timer of de elektronica defect is, kan de machine niet op de juiste manier functioneren. Dit kan leiden tot problemen met de afvoerpomp of de afvoerslang. Heb je de beste slimme wasmachine? Controleer dan op je smartphone de instellingen.

Het is belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen als je ziet dat je wasmachine niet afpompt. Stop met het gebruik van de machine, trek de stekker uit het stopcontact en probeer de oorzaak van de problemen te achterhalen. 

Afvoerpomp

Problemen in de afvoerpomp is een van de meest voorkomende oorzaken waardoor het water van je wasmachine niet correct afpompt. 

 

Hoe weet ik of de pomp kapot is?

Er zijn enkele manieren waarop je kunt weten of de pomp van de wasmachine kapot is:

  • Als de machine geen water meer afpompt, kan dat een teken zijn dat de pomp defect is.
  • Als je een vreemd geluid hoort bij het afpompen, zoals knarsen of piepen, kan dat een teken zijn dat de pomp aan het einde van zijn levensduur is of dat er iets in de pomp zit. Vooral bij een stille wasmachine is dit goed hoorbaar.
  • Als je machine stopt tijdens het afpompen, kan dat een teken zijn dat de pomp niet meer functioneert.
  • Als je de machine opent en je ziet water staan dat niet wordt afgepompt, kan dat ook een teken zijn dat de pomp defect is.

Gemiddelde levensduur

De levensduur van een pomp in een wasmachine kan variëren afhankelijk van enkele factoren, zoals hoe vaak de machine wordt gebruikt, de kwaliteit van de pomp en hoe goed de machine onderhouden wordt.

Een gemiddelde afvoerpomp in een wasmachine gaat ongeveer 8 tot 10 jaar mee. Maar als de machine intensief gebruikt wordt of als de machine niet regelmatig onderhouden wordt, kan de levensduur van de pomp afnemen.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige pompen eerder kapot kunnen gaan dan andere, afhankelijk van de kwaliteit en het merk van de pomp.

Het is aanbevolen om de machine regelmatig te controleren op trillingen, geluiden of lekkages, om te voorkomen dat de pomp vroegtijdig kapot gaat.

 

Vervangingskosten

De kosten om de pomp van een wasmachine te vervangen, kunnen variëren afhankelijk van het merk en het type wasmachine.

Een gemiddelde prijs voor het vervangen van een afvoerpomp in een wasmachine ligt rond de € 150 tot € 250. Dit is inclusief de kosten voor het vervangen van de pomp en eventuele arbeidskosten. Houd er wel rekening mee dat als er extra problemen zijn, zoals een defecte elektronica of andere defecten, de kosten kunnen oplopen.

 

Hoe vaak pomp schoonmaken?

Zoals je eerder las, zijn verstoppingen in de pomp een van de belangrijkste redenen kunnen zijn waarom een wasmachine niet afpompt. Hoe vaak je de pomp moet schoonmaken, hangt af van hoe vaak je de wasmachine gebruikt en hoeveel wasgoed je in de wasmachine doet. Als je veel wasgoed wast en de wasmachine vaak gebruikt, is het verstandig om de pomp minstens een keer per maand te controleren en schoon te maken. 

Teveel was in de wasmachine

Wat gebeurt er als je teveel was in de wasmachine doet? Als je teveel was in de wasmachine doet, kan dit enkele dingen veroorzaken. Eén van de dingen die kunnen gebeuren is dat de wasmachine moeilijker gaat draaien. Hierdoor kan de wasmachine beschadigen en kan het zijn dat hij niet meer normaal afpompt, of de wasmachine kan zelfs stilvallen. 

Bovendien kan het ook leiden tot een slechtere wasresultaat. Dus als je wilt voorkomen dat je wasmachine niet afpompt, is het verstandig om niet teveel was in de wasmachine te doen.

 

Conclusie

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel een stuk wijzer waarom je wasmachine geen water afpompt. Heb je teveel was in de machine, of is er helaas een onderdeel aan vervanging toe? 

Ik wens je veel succes met het oplossen van je probleem. Bedankt voor het lezen!

 

avatar-contour
Michael Kramer

Michael Kramer

Michael is 27 jaar oud en woont in het zuiden van het land. Micheal is afgestuurd in psychologie en schrijft heel graag in zijn vrije tijd. In zijn vrije tijd geniet hij van een potje Call of Duty en zijn sci-fi films helemaal zijn ding.
avatar-contour