Bestenu

Op een Rijtje: De Verschillen Tussen een Systeemcamera en een Spiegelreflex!

Beide zijn goede camera's, maar welke is beter en wat zijn de verschillen? Lees het hier.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Op een Rijtje: De Verschillen Tussen een Systeemcamera en een Spiegelreflex!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je bent van plan om een fotocamera aan te schaffen en tegelijkertijd ben je op zoek naar een oerdegelijke camera. Moet je nu kiezen voor een systeemcamera of spiegelreflex? 

In deze blog 'De verschillen tussen een systeemcamera of spiegelreflex" krijg je een kleine handleiding welk soort camera de beste keuze is. 

Hieronder lees je een kleine leidraad waar je rekening mee moet houden en zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Veelzijdigheid en kwaliteit bij systeemcamera of spiegelreflex

Veelzijdigheid en kwaliteit zijn de twee belangrijkste redenen waarom dit soort camera's door professionals en amateurfotografen wordt gebruikt. DSLR's (spiegelreflexcamera's) en CSC's (spiegelloze systeem camera's) zijn bijna voor elk type fotograaf geschikt. 

DSLR's en systeemcamera's delen een belangrijke gemeenschappelijke functie die hen scheidt van alle andere type camera's: je kan de lens verwisselen.

Als je meer dan één scène wil vastleggen vanuit verschillende invalshoeken heb je de keuze tussen een groothoeklens of wanneer je dichter bij het voorwerp wil komen, kan je kiezen voor een telelens. 

Dat is één van de redenen waarom je een investering moet doen. Je koopt niet alleen een camera, maar ook een aantal lenzen volgens de persoonlijke wens van een fotograaf.

Wisselbare lenzen sinds 2008 ook bij systeemcamera's: de grote ommezwaai

Tot voor 2008 was de keuze snel gemaakt wat je zou moeten kiezen. Als je creatief met fotografie wilden omgaan, koos je automatisch voor een spiegelreflexcamera bij gebrek aan een andere keuze. 

Maar iets meer dan een decennia geleden zorgde Panasonic met de Lumix G1 voor een grote ommezwaai door systeemcamera's te voorzien van lenzen. 

Net als een digitale spiegelreflex kan je met spiegelloze camera's - ook wel CSC's of compacte systeemcamera's genoemd - lenzen verwisselen. Maar zoals de naam al doet vermoeden, beschikken ze niet over een complex intern spiegelsysteem zoals de digitale camera's met spiegelreflex systeem.

Dit betekent dat een compacte systeemcamera kleiner, lichter en technisch eenvoudiger is om mee om te gaan dan een meer gesofisticeerde spiegelreflex. 

Sinds de opkomst van de wisselbare lenzen bij de CSC's worden de camera's bij hobbyfotografen en professionals steeds populairder. 

Negen parameters om te vergelijken:

  1. De invloed van grootte en gewicht bij systeemcamera

  • DSRL: kan groot en omvangrijk zijn, hoewel dit kan helpen bij het gebruik van grote telelenzen.
  • CSC: deze zijn over het algemeen kleiner en lichter, maar de lenzen kunnen in sommige gevallen net zo groot zijn als de lenzen van de spiegelreflexcamera's.

Eén van de grote verkoopargumenten van systeemcamera's is hun kleine formaat. Maar zo werkt het niet altijd. Je moet rekening houden met de grootte van de camerabehuizing en de lenscombinatie. Dit is soms een probleem voor de systeemcamera's.

Wil je gebruik maken van een statief? De grootte en gewicht hebben hier invloed op! Lees onze koopgids voor meer informatie over de beste tripods.

  1. De invloed van lenzen bij systeemcamera of spiegelreflex

  • DSLR: de belangrijkste merken Canon en Nikon hebben een lensbereik voor elke taakuitvoering.
  • CSC: de lenzen zijn nog volop in ontwikkeling en benaderen het bereik van lenzen van de twee grote camera hoofdspelers.

Als je de breedst mogelijke keuze van lenzen zoekt, steekt de spiegelreflex met kop en schouder boven de CSC camera's uit. En is wat dat betreft de beste keuze. Spiegelloze camera's winnen echter de jongste jaren zeker terrein.

Het kan zijn dat je helemaal geen lenzen wilt verwisselen of de behoefte hiervoor hebt. Er zijn ook ander soort camera's op de markt! Bekijk hier de beste fotocamera's op een rijtje.

  1. Het voordeel van autofocus bij spiegelreflex vermindert

  • DSLR: was vroeger in het voordeel, maar dat is nu niet meer zo duidelijk. Over het algemeen kunnen ze beter zijn bij het volgen van snelle onderwerpen, maar kunnen zwak zijn in livebeeld.
  • CSC: hoewel instapmodellen het nog steeds moeilijk hebben, hebben veel spiegelloze camera's hybride contrast autofocus systemen die het veel beter doen. Sommige systemen zijn net zo betrouwbaar als die op digitale spiegelreflexcamera's.

Spiegelloze camera's moeten altijd een sensoren gebaseerde autofocus gebruiken. De meeste zijn op AF gesteund op contrastdetectie. Die zijn meestal veel sneller dan gelijkwaardige contrast AF modellen op digitale spiegelreflexcamera's.

  1. Continu fotograferen bij systeemcamera of spiegelreflex

  • DSLR: de beste DSLR's kunnen geen voorsprong meer nemen met de beste systeemcamera's.
    CSC: het spiegelloze ontwerp maakt het gemakkelijker om opnamen met hoge snelheid toe te voegen.

Je hebt een snelle continue opnamemodus nodig om actiefoto's te maken. Spiegelloze camera's lopen hier voorop. Deels omdat veel modellen standaard worden gemaakt met 4K-video. 

Dit vereist serieuze verwerkingskracht wat ook helpt bij continu fotograferen. Op dit vlak zijn de CSC's niet te verslaan door de DSLR camera's.

  1. Video bij CSC of spiegelreflex

  • DSLR: ooit enorm populair bij professionals, maar wordt ingehaald door de spiegelloze rivalen.
  • CSC: 4K-video is nu standaard, op uitzondering van de goedkoopste modellen.

DSLR's waren de eersten die professionele HD- en Full HD-video-opnames aanboden, die samen met een breed scala aan lenzen en accessoires meteen een hit waren bij professionals en videomakers. 

Maar de jongste jaren heeft er een aardverschuiving plaatsgevonden. De spiegelloze camera's bieden momenteel een schat aan videofuncties die de meeste DSLR's niet kunnen ervaren.

  1. CSC zijn wat functies betreft de evenknie van spiegelreflex

  • DSLR: zelfs instapmodellen hebben volledige handmatige bediening en DSLR's zijn krachtige camera's
  • CSC: ze komen overeen met de functies van digitale spiegelreflexcamera's en gaan vaak twee stappen verder

  1. Beeldkwaliteit van systeemcamera of spiegelreflex

  • DSLR: DSLR's gebruiken APS-C of full-frame sensoren
  • CSC: ze gebruiken meestal dezelfde sensoren, maar er zijn nog kleinere formaten voor kleinere camera's

Op vlak van bedieningselementen en fotografische functies zijn DSLR's en CSC's elkaars evenknie. Ze bieden allebei volledige handmatige controle over de belichting en scherpstelling. 

Zij kunnen zowel raw-bestanden als jpeg-bestandsformaten opslaan, zodat je de best mogelijke beeldkwaliteit krijgt. 

Over het algemeen is er dus geen wezenlijk beeldkwaliteitsvoordeel bij een DSLR, aangezien dezelfde sensorgroottes ook beschikbaar zijn in spiegelloze camera's.

  1. Levensduur batterij veel hoger bij spiegelreflex en CSC

  • DSLR: 600 tot 800 opnamen zijn gemiddeld. Betere modellen kunnen meer dan 1000 opnames maken.
  • CSC: veel minder. 300 tot 400 opnamen per lading.

Op dit vlak heeft DSLR aanzienlijk een praktisch voordeel. Bij de meeste spiegelloze camera's heb je minstens twee of meer batterijen extra nodig.

  1. Prijs van een systeemcamera of spiegelreflex

  • DSLR: de goedkoopste DSLR's missen mogelijk bepaalde functies zoals touchscreens en 4K - video
  • CSC: hebben wel video en touchscreen, maar geen zoekers. Degenen die meer kosten hebben dit wel.

Als je een volledig uitgeruste 'goede' camera voor het minste geld wil, dan is een DSLR nog steeds de goedkoopste optie. Voor een bepaalde hoeveelheid geld verdwijnen de verschillen grotendeels. Je krijgt voor beide soorten camera's in grote lijnen dezelfde functies, prestaties en kracht. 

Ben je geïnteresseerd in een systeemcamera? Bekijk hier de beste systeemcamera's op een rijtje. Ben je toch overtuigd voor een spiegelreflex? Hier hebben wij ook een lijst met de beste spiegelreflexcamera's.