Bestenu

Wat is het Verschil Tussen gps en gpx?

Ontdek het verschil tussen GPS en GPX en hoe deze krachtige combinatie je navigatie-ervaring verbetert. Leer hoe je GPX-bestanden kunt maken, delen en gebruiken met handige apps en websites. Lees het volledige artikel voor meer informatie. #GPS #GPX #Navigatie

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is het Verschil Tussen gps en gpx?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Ken je dat gevoel, dat je tijdens het wandelen of fietsen plotseling de weg kwijtraakt en je afvraagt: "Waar ben ik?" 🧐 Of misschien ben je wel aan het plannen van een avontuurlijke tocht en je stuit op termen als 'gps' en 'gpx' – "wat is het verschil tussen gps en gpx?", vraag je jezelf af. Geen paniek, vriend! 

In dit artikel duiken we in de wereld van navigatie en ontdekken we de magie achter gps (Global Positioning System) en gpx (GPS Exchange Format) en hoe deze twee krachten samenkomen om ons te helpen bij outdooractiviteiten en dagelijkse navigatie.‍️‍️

Belangrijkste punten samengevat:

 • Gps is een wereldwijd satellietnavigatiesysteem dat helpt bij het bepalen van locaties en navigeren, terwijl gpx een bestandsformaat is voor het opslaan van geografische informatie zoals routes en waypoints.
 • Gps en gpx werken samen om een optimale navigatie-ervaring te bieden, zowel voor alledaagse situaties als voor outdoor activiteiten.
 • Er zijn tal van handige apps en websites beschikbaar om gpx-bestanden te maken, delen en gebruiken, zoals gpx Viewer, gpsTracks.nl, Komoot en Strava.

 1. Gps: de basis van navigatie

Gps, oftewel het Global Positioning System, is een wereldwijd satellietnavigatiesysteem dat ons helpt bij het bepalen van locaties en het navigeren. Dit systeem maakt gebruik van 24 satellieten die continu signalen naar de aarde sturen. 

Door middel van triangulatie kan een gps-apparaat jouw positie nauwkeurig bepalen. Enkele alledaagse toepassingen van gps zijn navigatie in de auto, het vinden van de dichtstbijzijnde pinautomaat en het tracken van je hardlooproute. 

Ook bij outdoor activiteiten, zoals wandelen, geocaching en mountainbiken, komt gps goed van pas. Wil je meer weten over het volgen van een gps? Lees dan hier verder.

Hoe werkt een gps-apparaat?

Een gps-apparaat ontvangt signalen van satellieten en berekent op basis daarvan jouw locatie. 

Gps in het dagelijks leven en outdoor activiteiten

We gebruiken gps dagelijks voor navigatie tijdens het autorijden, het vinden van de dichtstbijzijnde supermarkt of het plannen van een wandelroute. 

Outdoor liefhebbers gebruiken gps bijvoorbeeld voor geocaching, waarbij je op zoek gaat naar verborgen schatten met behulp van gps-coördinaten.️ 


Op zoek naar het beste navigatiesysteem voor al je behoeften? Check deze pagina voor meer informatie.

 1. Gpx: het bestandsformaat voor gps-gegevens

Een Gpx-bestand, oftewel GPS Exchange Format, is een bestandsformaat dat geografische informatie bevat, zoals routes, wegen en waypoints. Dit tekstbestand slaat dus allerlei gegevens op die je kunt gebruiken in combinatie met je gps-apparaat.️ 

De structuur van een gpx-bestand is gebaseerd op XML. Dit betekent dat het bestand bestaat uit een reeks tags en attributen die de gps-gegevens beschrijven. Zo kun je bijvoorbeeld waypoints, routes en tracks vinden in de vorm van coördinaten en andere informatie, zoals hoogte en tijd.

Wat is een gpx-bestand en hoe maak je er een?

Een gpx-bestand is een tekstbestand dat geografische informatie bevat, zoals routes, wegen en waypoints. Het staat voor GPS Exchange Format en is speciaal ontworpen om eenvoudig gegevens uit te wisselen tussen gps-apparaten en software. 

Bij het maken van een gpx-bestand worden gegevens zoals coördinaten, tijdstempels en hoogte-informatie opgeslagen in een XML-structuur. Je kunt gpx-bestanden maken met behulp van verschillende apps, websites of zelfs handmatig met een teksteditor (maar dat is een tikkie omslachtig). 

Voordat je begint met het maken van je eigen gpx-bestand, bedenk dan wat je wilt opslaan. Wil je een route plannen, waypoints markeren of je huidige locatie opslaan? Zodra je dat weet, kun je aan de slag met het maken van je gpx-bestand.

Gpx-bestanden delen en gebruiken voor navigatie

Gpx-bestanden zijn superhandig voor het delen en importeren van routes en waypoints in gps-apparaten. Zo kun je een route die je vriend heeft gemaakt gemakkelijk importeren en volgen.‍ ♂️ Om een gpx-bestand te gebruiken voor navigatie, moet je het eerst importeren in een gps-apparaat of navigatieapp. 


De meeste apparaten en apps hebben een specifieke optie om GPX-bestanden te importeren. Zodra je het bestand hebt geïmporteerd, kun je de route of waypoints volgen op je apparaat of smartphone. 

Er zijn talloze websites en apps waar je GPX-bestanden kunt downloaden, delen en zelfs bewerken. Een paar voorbeelden zijn gpsTracks.nl, gpx-Viewer en Strava. Deze platforms bieden een schat aan voorgeprogrammeerde routes en waypoints voor wandelen, fietsen, hardlopen en nog veel meer.

 1. Gps en gpx: een krachtige combinatie

Gps en GPX zijn een match made in heaven. Ze werken samen om je navigatie-ervaring naar een hoger niveau te tillen. Gps zorgt voor je locatie en richting, terwijl gpx-bestanden je route en waypoints bevatten. Zo weet je altijd waar je bent én waar je naartoe gaat.

Gps-apparaten en gpx-bestanden samen gebruiken

Door Gps-apparaten en gpx-bestanden te combineren, profiteer je van een optimale navigatie-ervaring. Je kunt routes en waypoints volgen die door anderen zijn gemaakt of je eigen avonturen vastleggen voor toekomstige trips. 

Om het meeste uit je gps en gpx te halen, zorg ervoor dat je apparaat compatibel is met gpx-bestanden en dat je weet hoe je ze moet importeren. Experimenteer met verschillende apps en websites om je ideale navigatiepartner te vinden.

Voorbeelden van praktische toepassingen

Gps en gpx zijn niet alleen handig voor outdoor fanaten, maar ook voor allerlei andere situaties. Denk bijvoorbeeld aan lange wandeltochten, fietsvakanties, geocaching of het plannen van een mooie autoroute.‍️ En vergeet je huisdier niet! Met de beste kattenhalsband met GPS houd je jouw kat veilig en weet je altijd waar ze uithangt.

 1. Tips en trucs voor het navigeren met gps en gpx

Om je navigatievaardigheden met gps en gpx te verbeteren, hebben we een paar tips voor je:

 • Zorg ervoor dat je gps-apparaat of smartphone voldoende is opgeladen en dat je een oplader of powerbank bij je hebt. 🔋
 • Gebruik waterdichte en schokbestendige apparaten voor outdoor activiteiten.
 • Download kaarten voor offline gebruik, zodat je ook zonder internetverbinding kunt navigeren.
 • Maak regelmatig back-ups van je GPX-bestanden om te voorkomen dat je waardevolle gegevens verliest.

Zo, nu ben je helemaal klaar om op pad te gaan met je gps en GPX! Veel plezier en veilige reizen!

Hoe haal je het meeste uit je gps-apparaat en gpx-bestanden?

Om het beste uit je gps-apparaat en gpx-bestanden te halen, zijn er een paar handige tips die je kunt volgen.

 • Update regelmatig de kaarten op je gps-apparaat, zodat je altijd over de meest recente gegevens beschikt.
 • Controleer vooraf of je gpx-bestand goed werkt op je gps-apparaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het navigeren.
 • Experimenteer met verschillende navigatie-opties en instellingen op je gps-apparaat om te ontdekken wat het beste werkt voor jou.
 • Maak gebruik van de mogelijkheid om waypoints en geocaches toe te voegen aan je gpx-bestanden voor extra navigatieplezier.

Een veelvoorkomend probleem is gps-spoofing, waarbij een valse gps-locatie wordt doorgegeven. Om dit te voorkomen, kun je meer lezen over GPS-spoofing.

Handige apps en websites voor het werken met gpx-bestanden

Er zijn tal van apps en websites die je kunnen helpen bij het maken, delen en gebruiken van gpx-bestanden. Enkele populaire opties zijn:

 • GPX Viewer: een app waarmee je gpx-bestanden kunt bekijken en analyseren op je smartphone.
 • GPSTracks.nl: een website waar je gpx-routes kunt downloaden en delen met andere gebruikers.
 • Komoot: een app voor het plannen en navigeren van outdoor activiteiten, waarbij je gpx-bestanden kunt importeren en exporteren.
 • Strava: een populaire app voor sporters, waar je je gpx-bestanden kunt uploaden en je activiteiten kunt delen met vrienden.

Elke tool heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is de moeite waard om er een paar uit te proberen en te zien wat het beste bij je past.

 1. Veelgestelde vragen over gps en gpx

Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over gps en gpx. 🤔

Kan ik gpx-bestanden gebruiken op mijn smartphone?

Jazeker! Er zijn verschillende apps waarmee je gpx-bestanden kunt openen en gebruiken op je smartphone, zoals gpx Viewer, Komoot en Strava. Smartphone-navigatie kan echter beperkingen hebben, zoals een beperkte batterijduur en minder nauwkeurigheid in vergelijking met speciale gps-apparaten.

Zijn er gratis alternatieven voor betaalde gps-apparaten?

Er zijn zeker gratis alternatieven voor betaalde gps-apparaten, zoals het gebruik van je smartphone met navigatie-apps zoals Google Maps, OsmAnd of Komoot. Deze gratis oplossingen hebben echter hun beperkingen, zoals minder nauwkeurigheid, beperkte batterijduur en afhankelijkheid van mobiele netwerken. 

Betaalde gps-apparaten bieden doorgaans betere prestaties en functionaliteiten, zoals betere waterdichtheid en langere batterijduur. Wil je weten of een valse gps-locatie gedetecteerd kan worden? Ontdek het antwoord hier.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel, zou je nu een goed inzicht moeten hebben in het verschil tussen gps en gpx, en hoe ze je helpen bij het navigeren in het dagelijks leven en tijdens outdooravonturen. Gps zorgt voor nauwkeurige locatiebepaling, terwijl gpx-bestanden je routes en waypoints opslaan om je op de goede weg te houden. 

Dus, met deze krachtige combinatie van gps en gpx aan je zijde, ben je klaar om op pad te gaan en de wereld te verkennen.️ Oh, en als je nog steeds twijfelt: lees gewoon ons artikel nog een keertje door! Vergeet niet om een kijkje te nemen naar andere interessante artikelen op onze website voor nog meer waardevolle informatie en tips. Happy navigating!