Bestenu

Verf Verwijderen in een Handomdraai

Verf verwijderen kan een tijdrovende en moeilijke taak zijn, afhankelijk van het oppervlak waarop je werkt. Hier zijn enkele tips over hoe je verf binnen een handomdraai verwijdert!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Verf Verwijderen in een Handomdraai

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zoek je naar makkelijke manieren voor het verwijderen van verf? Maak je geen zorgen, ik ben hier om te helpen! Laten we samen de verf verwijderen van hout, metaal of zelfs van je muur. Ik vertel je stap voor stap hoe het moet en met welke spullen je klaar bent.

Verf verwijderen van hout

Dit heb je nodig:

 • Afbijtmiddel geschikt voor hout
 • Schuurpapier (grove korrel)
 • Krabber

Ga je de deur schilderen of een ander houten voorwerpen, dan moet eerst de oude verf eraf. 

Schuur het oppervlak licht met het grove schuurpapier om loszittende verf te verwijderen. Breng het afbijtmiddel aan volgens de instructies op de verpakking. Verwijder vervolgens de losse verf met behulp van de krabben. Ben je helemaal klaar? Reinig dan het oppervlak grondig met water. 

Verf verwijderen van metaal

Dit heb je nodig:

 • Afbijtmiddel, schuurpapier of heteluchtpistool
 • Schuurpapier
 • Krabber

Kies de verwijdermethode die het beste bij jou past: met afbijtmiddel, schuren of verwarmen. 

Als je kiest voor afbijtmiddel, breng dit volgens de gebruiksaanwijzing aan op het metaal en laat het een bepaalde tijd inwerken. Vervolgens kun je de loszittende verf eraf krabben.

Als je besluit te schuren, haal dan de verf van het metaal af met schuurpapier of een schuurblok.

Gebruik je een heteluchtpistool? Verwarm de verf zorgvuldig en beweeg het toestel langzaam over het oppervlak om een gelijkmatige verwarming te garanderen. Wacht tot de verf begint te bubbelen en loskomt van het metaal.

Verf verwijderen van een muur

 • Verf oplossend middel
 • Staalborstel
 • Warm water
 • Soda
 • Hogedrukreiniger

Muren hebben lastige poriën en hoekjes, dus het verwijderen van verf is een uitdaging. Je hebt verschillende opties. 

Je kunt een verf oplossend middel gebruiken of een mengsel van warm water en soda. Vervolgens gebruik je een staalborstel. Mocht dit niet werken, kun je altijd nog een hogedrukreiniger inzetten voor extra kracht.

Op zoek naar de beste verf voor je muren? Lees dan ons artikel over betonverf eens door. Dit is perfecte verf voor muren, vloeren en zelfs buiten.

Hoe verwijder je verf uit kleding?

 • Een spons, mesje of tandenborstel (voor verf op waterbasis)
 • Wasmiddel (voor verf op waterbasis)
 • Terpentine (voor verf op oliebasis en acrylverf)
 • Een sopje met wasmiddel (voor verf op oliebasis)
 • Schilderstape (voor acrylverf)
 • Een schildersmesje (voor acrylverf)
 • Een schone doek

Gelukkig is het verwijderen vanverf op waterbasis een fluitje van een cent! Probeer eerst de verf zo veel mogelijk weg te vegen met een mesje, tandenborstel of spons, en keer het kledingstuk binnenstebuiten. 

Houd de vlek vervolgens onder lauwwarm water en deppen de vlek met een schone doek totdat alle verfresten verdwenen zijn. Voeg vervolgens een druppeltje wasmiddel toe en laat dit even intrekken. Tot slot, plaats het kledingstuk in de wasmachine volgens de juiste wasinstellingen.

Verf op oliebasis of lak op is lastiger te verwijderen. Vouw het kledingstuk binnenstebuiten en dep de vlek voorzichtig met terpentine. Test dit eerst op een onopvallend stuk stof om te bepalen of de stof daar tegen bestand is. Als de verf loskomt, blijf dan doorgaan met het verwijderen. 

Spoel daarna uit met warm water. Laat het kledingstuk vervolgens weken in een sopje met wasmiddel. De volgende ochtend was je het in de wasmachine.

Acrylverf op je kleding gekregen? Als de vlek nog nat is, spoel hem dan snel uit. Is de vlek opgedroogd? Verwijder dan voorzichtig de bovenlaag met een mesje of schilderstape. Dep vervolgens met terpentine en een doekje op de vlek. Vervolgens kan het kledingstuk de wasmachine in.

Conclusie

Verf verwijderen niet altijd een leuke taak, maar met de juiste aanpak en producten is het helemaal niet zo moeilijk. Of het nu om textiel, hout, of iets anders gaat, er is altijd een oplossing die het beste werkt. Bedankt voor het lezen en succes met je project!