Bestenu

Nieuw Toilet Plaatsen: Tips en Advies voor een Succesvolle Installatie

Een toilet zelf plaatsen? Geen probleem!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Nieuw Toilet Plaatsen: Tips en Advies voor een Succesvolle Installatie

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een nieuw toilet plaatsen kan een uitdagende taak lijken, maar het is niet zo moeilijk als het lijkt. Het kan zelfs een leuke doe-het-zelfklus zijn als je weet wat je moet doen. 

Of je nu een staand of een hangend toilet kiest, de installatie is niet zo verschillend. In deze gids zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je een nieuw toilet installeert.

Benodigdheden

Hieronder heb ik op een rijtje gezet wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Als je je (kleine) badkamer gaat renoveren, heb je de meeste spullen al in huis.

Natuurlijk kan de lijst van benodigdheden variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en vereisten, maar over het algemeen heb je de volgende tools en materialen nodig om een toilet te plaatsen:

 1. Nieuw toilet (staand of hangend, afhankelijk van jouw keuze)
 2. PVC-ring
 3. Bevestigingsbouten
 4. Waterleiding (flexibele slang of koperen buis)
 5. PVC-buis (indien nodig)
 6. PVC-lijm (indien nodig)
 7. Siliconenkit
 8. Schroevendraaier
 9. Steeksleutel
 10. Meetlint
 11. Waterpomptang
 12. Boor en betonboor (indien nodig voor het bevestigen van beugels bij een hangend toilet)
 13. Niveau (voor het uitlijnen van het toilet)
 14. Zaag (indien nodig voor het op maat zagen van de PVC-buis of de bevestigingsbouten)
 15. Handschoenen en veiligheidsbril (voor jouw eigen veiligheid)

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint met de installatie van jouw nieuwe toilet. Zo voorkom je dat je tijdens de klus naar de bouwmarkt of winkel moet om nog iets te halen.

Stap voor stap je toilet plaatsen

Volg de onderstaande stappen en de klus is zo geklaard!

Stap 1: Meet de ruimte

Voordat je begint met het installeren van een nieuw toilet, moet je de ruimte meten waar het toilet komt te staan. Meet de afstand tussen de afvoerleiding en de muur. Als je een hangend toilet wilt installeren, meet dan ook de hoogte van de afvoerleiding.

Stap 2: Kies het type toilet

Er zijn twee soorten toiletten: staande en hangende. Een staand toilet heeft een voetstuk dat op de vloer staat, terwijl een hangend toilet aan de muur is bevestigd. 

Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Een hangend toilet is gemakkelijker schoon te maken en geeft een moderne uitstraling aan de badkamer, terwijl een staand toilet vaak goedkoper is en minder werk vereist bij de installatie.

Stap 3: Installeer de afvoerleiding

Voordat je het nieuwe toilet installeert, moet je ervoor zorgen dat de afvoerleiding goed is geïnstalleerd en bevestigd. Als de afvoerleiding niet correct is geïnstalleerd, kan dit leiden tot lekkages en verstoppingen.

Stap 4: Installeer het toilet

Plaats het toilet op de afvoerleiding en zorg ervoor dat het goed is uitgelijnd. Bevestig het toilet aan de afvoerleiding met een PVC-ring en bevestigingsbouten. Als je een hangend toilet hebt gekozen, moet je de beugels bevestigen aan de muur en het toilet eraan ophangen.

Stap 5: Sluit de watertoevoer aan

Sluit de watertoevoer aan op het toilet. Dit kan een flexibele slang of een koperen buis zijn. Zorg ervoor dat de verbindingen stevig zijn vastgedraaid om lekkage te voorkomen.

Conclusie

Het installeren van een nieuw toilet of zelf jebadkamer verbouwen kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste kennis en tools is het niet zo moeilijk als het lijkt. Hopelijk heb je inmiddels een nieuw toilet en kun je je nieuwe badkamer inrichten. Bedankt voor het lezen!