Bestenu

Je Stijltang Schoonmaken: De Perfecte Gids

Verleng de levensduur van je stijltang en verbeter de prestaties door deze regelmatig schoon te maken. Vuil en productresten kunnen je haar beschadigen, maar met een paar eenvoudige stappen en alledaagse huishoudelijke artikelen krijg je je stijltang weer in topconditie. Ontdek hoe in dit artikel!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je Stijltang Schoonmaken: De Perfecte Gids

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je herkent het wel: je haalt de stijltang door je haar en iets voelt niet goed. De glijdende beweging hapert. Je haar plakt aan de platen. De oorzaak? Vuil, resten haarproducten en olie die op de platen zitten. Het is een duidelijk teken dat je stijltang toe is aan een schoonmaakbeurt. Maar hoe pak je dat aan, je stijltang schoonmaken? 🤔

Belangrijkste punten samengevat:

 • Het regelmatig schoonmaken van je stijltang verbetert de prestaties en verlengt de levensduur van het apparaat.
 • Productresten en vuil op de stijltang leiden tot ongelijkmatige verwarming en schade aan je haar.
 • Het schoonmaken van je stijltang doe je eenvoudig met huishoudelijke artikelen zoals een zachte doek, wattenstaafjes, isopropylalcohol en een tandenborstel.

Waarom is het belangrijk om je stijltang schoon te maken?

Herinner je je het moment nog toen je een stijltang gebruikte en het leek alsof hij niet zo goed meer werkte als vroeger? Dat komt omdat je stijltang een schoonmaakbeurt nodig heeft. 

Net zoals je je haarborstel schoonmaakt, is het belangrijk om ook je stijltang te reinigen. Hierdoor blijft hij niet alleen langer meegaan, maar presteert hij ook beter. Als je merkt dat je stijltang stinkt, is dat een duidelijk teken dat het tijd is om hem schoon te maken. 

Wanneer je je stijltang niet regelmatig schoonmaakt, hopen productresten zich op op de platen. Dit leidt tot ongelijkmatige verwarming en zelfs schade aan je haar.

De impact van vuil op de prestaties van je stijltang

Productresten en vuil hebben een grote impact op de prestaties van je stijltang. Dit vuil vormt een barrière tussen de platen en je haar, die de warmte niet gelijkmatig verdeelt. 

Dit betekent dat je meer halen nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken, wat meer stress op je haar legt. 

Daarnaast kunnen productresten op je stijltang gaan bakken bij hoge temperaturen, wat leidt tot een onaangename geur. Daarom is het schoonmaken van je stijltang essentieel om deze in topconditie te houden.

Hoe vaak moet je je stijltang schoonmaken?

Hoe vaak je je stijltang schoonmaakt, hangt af van hoe vaak je hem gebruikt en welke producten je in je haar doet voor het stylen. Als je bijvoorbeeld vaak hittebeschermende sprays of andere stylingproducten gebruikt, merk je waarschijnlijk dat je je stijltang vaker moet schoonmaken

Als algemene regel geldt dat je je stijltang minstens één keer per maand schoonmaakt. Als je hem dagelijks gebruikt, wil je misschien overwegen om hem om de twee weken schoon te maken.

Stap-voor-stap handleiding voor het schoonmaken van je stijltang

Een stijltang schoonmaken is niet zo moeilijk als het klinkt. Met de juiste hulpmiddelen en een beetje tijd, krijg je je stijltang weer in topconditie. 

Hier is een eenvoudige stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen.

 1. Verzamel de benodigde schoonmaakmaterialen

Voordat je begint met het schoonmaken van je stijltang, moet je ervoor zorgen dat je de juiste materialen bij de hand hebt. Dit zijn de dingen die je nodig hebt:

 • Een zachte, droge doek;
 • Wattenstaafjes;
 • Isopropylalcohol (ook bekend als ontsmettingsalcohol);
 • Een tandenborstel met zachte haren.

Je gebruikt de doek en de wattenstaafjes om de platen van de stijltang schoon te maken, terwijl de alcohol helpt om opgebouwd vuil en productresten te verwijderen. 

De tandenborstel is handig om moeilijk bereikbare plekken te reinigen. Zorg er wel voor dat de borstelharen zacht zijn om krassen op de platen van je stijltang te voorkomen.

 1. Maak de stijltang klaar voor de schoonmaakbeurt

Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om je stijltang voor te bereiden. Veiligheid staat hierbij voorop. Koppel de stijltang los van het stroomnet. Zorg dat je stijltang volledig is afgekoeld voordat je start met de schoonmaakbeurt.

 1. Begin met het reinigen van de platen

Het schoonmaken van de platen van je stijltang is een secuur klusje. Gebruik een zachte, vochtige doek om voorzichtig over de platen te vegen. Probeer zoveel mogelijk vuil en resten te verwijderen. 

Voor hardnekkige vlekken gebruik je een wattenstaafje. Dompel het wattenstaafje in wat alcohol, maar gebruik niet te veel. Het is belangrijk om de elektronica van de stijltang niet te beschadigen.

 1. Gebruik huishoudelijke artikelen voor het schoonmaken

Je hebt geen dure reinigingsproducten nodig om je stijltang schoon te maken. Huishoudelijke artikelen zoals een oude tandenborstel, wattenstaafjes en alcohol zijn voldoende. 

De tandenborstel helpt je om in de kleine hoekjes te komen, terwijl de alcohol helpt om hardnekkige vlekken te verwijderen. Zorg er wel voor dat de alcohol niet in contact komt met de elektronische onderdelen van de stijltang.

 1. Laat de stijltang drogen en test de prestaties

Na het schoonmaken laat je de stijltang volledig drogen. Het is belangrijk om de stijltang niet te gebruiken als deze nog vochtig is. Dit kan de elektronica beschadigen.

Als de stijltang droog is, sluit je deze weer aan om hem te testen. Als het goed is, merk je dat de stijltang soepeler door je haar glijdt en dat je haar minder snel pluist.

Expert tips voor het onderhouden van je stijltang

Het onderhouden van je stijltang is cruciaal voor de levensduur van het apparaat. Experts adviseren om je stijltang regelmatig schoon te maken. Dit verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt de platen soepel. 

Bovendien kan het regelmatig schoonmaken van je stijltang ervoor zorgen dat je haar minder snel beschadigd raakt. Want, een schone stijltang zorgt voor een gezonde haar! 💁‍️

Het advies van professionele haarstylisten

Professionele haarstylisten hebben een schat aan kennis als het gaat om het onderhouden van stylingapparatuur. Zij adviseren om regelmatig je stijltang schoon te maken, evenals je krulset

Dit helpt om de levensduur te verlengen en zorgt voor een optimale prestatie. Een goed onderhouden stijltang glijdt soepeler door je haar, vermindert de kans op schade en zorgt voor een beter eindresultaat

Hoe voorkom je ophoping van vuil op je stijltang?

Het voorkomen van ophoping van vuil op je stijltang begint met het minimaliseren van het gebruik van haarproducten voorafgaand aan het stijlen. 

Productresten hechten zich vast aan de platen, waardoor deze beschadigen. Een regelmatige, zachte schoonmaakbeurt helpt om opbouw van vuil te voorkomen. Denk aan het wekelijks poetsen met een zachte doek, afhankelijk van hoe vaak je de stijltang gebruikt.

Stijltang schoonmaken: veelgestelde vragen

Laten we enkele veelgestelde vragen over het schoonmaken van stijltangen beantwoorden. Deze antwoorden helpen je om je stijltang in de beste conditie te houden.

Kan ik mijn stijltang reinigen met alcohol?

Ja, je kunt je stijltang reinigen met alcohol, maar doe dit met mate. Alcohol helpt bij het verwijderen van opgebouwd vuil en bacteriën, maar het droogt ook de platen van je stijltang uit.  

Is het veilig om een stijltang schoon te maken terwijl deze nog warm is?

Nee, het is niet veilig om een stijltang schoon te maken terwijl deze nog warm is. Niet alleen riskeer je brandwonden, maar de hitte doet ook de reinigingsproducten verdampen voordat ze hun werk kunnen doen. Het is dus belangrijk om te wachten tot de stijltang volledig is afgekoeld voordat je deze schoonmaakt.️

Hoe kan ik hardnekkig vuil van mijn stijltang verwijderen?

Hardnekkig vuil op je stijltang is soms lastig te verwijderen. Een mengsel van zuiveringszout en water kan in dit geval helpen. Breng dit aan op de platen, laat het even inwerken en veeg het daarna weg. 

Voor de achterkant van je föhn schoonmaken is deze methode helaas niet geschikt. Klik op de link om te lezen hoe je dit wél doet. 💪

Conclusie

Een stijltang schoonmaken, het lijkt misschien een taak die je makkelijk over het hoofd ziet. Maar een schone stijltang zorgt voor betere resultaten en houdt je haar gezonder. 

En het beste van alles? Het kost je bijna niets. Met gewone huishoudelijke items zoals een zachte doek, wattenstaafjes en een beetje ontsmettingsalcohol, is je stijltang in een mum van tijd weer in topconditie.