Bestenu

Kun Je Beter een Soundbar of Homecinema-Set in Huis Halen?

Kom erachter wat het beste werkt in jouw huis.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Kun Je Beter een Soundbar of Homecinema-Set in Huis Halen?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je wilt een geweldige geluidservaring bij je film of game. Dan merk je al snel dat helaas niet alle TV’s uitgerust zijn met de geluidskwaliteit die je daarbij wenst. Wat nu? Er zijn allerlei geluidssystemen die een thuisbioscoop ervaring beloven, maar wat is de beste optie: een soundbar of homecinema-set? Dat lees je hier!

Over de soundbar

De soundbar is een aanvullend geluidssysteem in de vorm van een balk .Je tv kan ook geluid produceren, maar dat is in de meeste gevallen niet erg indrukwekkend van kwaliteit. Zoek je naar een upgrade, dan kom je snel uit op verschillende geluidssystemen, waarvan de soundbar een goede kandidaat is.

Het complete systeem zit dus verwerkt het balkvormige apparaat. De soundbar maakt gebruik van zijn lengte om het geluid over de speakers te verdelen en zo een surround sound effect te creëren. Het enige probleem is de subwoofer: door de vorm en het formaat past die niet in de soundbar en wordt deze regelmatig er los bij geleverd.

Je plaatst de soundbar voor de tv; de balk is zo dun dat het geen zicht belemmert en niet snel in de weg staat. Ga je de soundbar aansluiten? Daarvoor gebruik je een optische kabel of HDMI-kabel, afhankelijk van de aansluiting op jouw tv. Sommige Soundbars kun je ook aansluiten op en app en daarmee besturen vanaf je smartphone of tablet.

Op de foto zie je de Sonos BeamSoundbar.

Over de homecinema-set

Een homecinema-set is een geluidssysteem dat bestaat uit verschillende apparaten die met elkaar verbonden zijn en je gezamenlijk de homecinema-ervaring geven. Uit welke en hoeveel apparaten de set bestaat, verschilt per model in uitvoering.

Zo heb je homecinema-sets die bestaan uit twee voorspeakers en een subwoofer; de 2.1 homecinema-set. De 5.1 homecinema-set heeft twee extra achterspeakers en een extra centerspeaker. Veel homecinema-sets zijn ook uitgerust met een Blu-rayspeler, maar dit geldt niet automatisch voor alle modellen. Het verschilt dus per set hoe uitgebreid deze is.

Het plaatsen van de speakers is bij deze sets essentieel. Plaats je bijvoorbeeld een achterspeaker te veel aan de voorzijde van de ruimte, dan komt de dynamiek niet uit zoals die bedoeld is. Het is ook lastiger om de kabels van een homecinema-set weg te werken, tenzij je een draadloze set neemt. Een draadloze homecinema-set is wel wat duurder.

Op deze foto zie je de Sony BDV-N7200Whomecinema-set

Wat zijn de verschillen tussen een soundbar en een homecinema-set?

De soundbar en homecinema-set zorgen allebei voor een betere en zelfs geweldige geluidservaring, maar het gaat natuurlijk om de verschillen. Door de voor-en nadelen van beide systemen met elkaar te vergelijken kom je sneller uit op de juiste keuze voor jou.

De prijs

Zowel de soundbar als de homecinema-set zijn in alle prijscategorieën te vinden; als je het zo bekijkt is er eigenlijk weinig verschil in de prijzen. Kijk je naar de gemiddelde prijs die een systeem van een populaire producent of merk heeft, dan zijn er wel verschillen aanwezig.

Kijk je bijvoorbeeld naar homecinema-sets van Sony, dan zie je al gauw prijzen van € 500 tot € 1000 euro voorbij komen. Dat terwijl je soundbars van Philips en Samsung voor een prijs tussen de € 150 en € 500 vindt. Kortom hebben soundbars als product een bredere middenklasse als het om de prijs gaat.

Plaatsen van het systeem

Hier komen de verschillen pas echt om de hoek kijken! De soundbar zet je simpelweg voor het scherm, maar een homecinema-set plaatsen is een heel ander verhaal. Elke set bestaat uit verschillende apparaten en vooral de speakers moeten in de juiste opstelling staan om het geluidssysteem volledig tot zijn recht te laten komen.

Het plaatsen van een homecinema-set is niet per se moeilijk, maar je moet er wel even aandacht aan besteden. Bij de set zitten voldoende instructies en op het internet kun je al helemaal meer dan genoeg tips vinden. Toch zal je altijd wel even moeten testen wat het beste werkt voor jouw woonkamer om dé perfecte opstelling te vinden.

Kwaliteit en ervaring van het geluid

Als het om geluidskwaliteit gaat kun je moeilijk zeggen dat een soundbar of homecinema-set beter geluid produceert. Dat zou niet eerlijk zijn, want het hangt ook erg af van het merk, het model en de productkwaliteit.

Over de ervaring van het geluid valt wat meer te zeggen: die is deels afhankelijk van de kamer. Een homecinema-set neemt meer ruimte in, maar kan geluid ook beter in de kamer verdelen. De soundbar is daarentegen een stuk compacter. De ingebouwde speakers zijn over de breedte van de balk verdeeld, maar dat is alsnog veel minder ruim.

Wat kun je beter kiezen: soundbar of homecinema-set?

Ga je voor een middenklasse systeem, dan zul je qua prijs meer opties hebben met een soundbar. Wat de beleving betreft kun je beter kijken naar het systeem dat het beste past bij de ruimte waar je het plaatst.

Een homecinema-set komt dankzij de verdeling van de speakers beter tot zijn recht in een ruime kamer. Ook als je tv bijvoorbeeld in een ongewone hoek of ruimte met afwijkende vorm staat pas je de homecinema-set daar makkelijker op aan door de speakers anders te arrangeren. Het plaatsen kost wat meer werk, maar is ook altijd weer aan te passen.

De soundbar zet je voor het scherm neer, plug je in en je bent klaar. Simpeler wordt het bijna niet. In kleine tot middelgrote ruimtes is de soundbar breed genoeg om het geluid goed te verdelen en je de gewenste thuisbioscoop ervaring te geven. Of de soundbar of homecinema-set het beste is ligt dus aan de ruimte, en natuurlijk je eigen voorkeur.