Rooklucht uit Huis Verwijderen: de 7 Beste Tips!
Trek je in een huis waar vroeger in is gerookt, of ben je zelf een voormalig roker die toe is aan een frisse start? Dan is dit de gids die je nodig hebt om de rooklucht uit je huis te verwijderen!
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
We weten inmiddels allemaal dat roken een slechte gewoonte is. Soms worden we zelfs herinnerd aan de slechte gewoontes van de vorige bewoners van ons huis – vooral als je huis stinkt naar rook en de muren geel zijn. Dus: rooklucht uit huis verwijderen? Dat is de eerste logische zet!
Het is lastig om rookgeur te verwijderen, maar het is niet geheel onmogelijk om te breken met de slechte gewoontes van de vorige bewoners. In dit artikel vind je verschillende tips, waardoor je straks weer geniet van een heerlijk, fris huis.
1 Grote schoonmaakbeurt
Wanneer je in een nieuw huis gaat wonen, is het een goed idee om goed schoon te maken. Wanneer er gerookt is, is het zelfs een must. Nicotine laat een gele of soms bruine laag achter. Dat niet alleen: maar de verf en/of het plamuurwerk van de muur absorbeert de stank van sigarettenrook als een spons.
Een stoomreiniger komt hier goed van pas. Wanneer je de stoomreiniger gebruikt, zie je dat er gele en soms zelfs bruine druppels ontstaan. Deze veeg je weg met een vochtige doek.
Wanneer de nicotineaanslag enorm hardnekkig is, moet je er soms twee keer met je stoomreiniger overheen. Blijf het net zo lang herhalen totdat er geen bruine druppels meer ontstaan.
Heb je geen stoomreiniger, dan werkt heet water met allesreiniger of schoonmaakazijn ook goed. Bovendien is schoonmaakazijn milieuvriendelijk. Schoonmaakazijn neutraliseert geuren, wat in dit geval goed van pas komt. Je moet wel wat harder schrobben zonder stoomreiniger!
Vergeet ook je ramen niet. Het zal je verbazen om te zien hoeveel nicotine er op je ramen plakt. Gebruik hiervoor een goede ruitenreiniger, een simpele spons en een trekker. Je reinigt je ramen verder op de normale manier, maar je bent waarschijnlijk langer bezig, omdat de ramen zo vies zijn.
Gebruik je een tweedehands stofzuiger? Dan kan het zijn dat je stofzuiger stinkt. Zuig wat waspoeder op en het is tijdelijk opgelost.
2 Houtskool gebruiken
Houtskool heeft dezelfde eigenschappen als koolstof. Koolstof vind je in allerlei middelen die bedoeld zijn om geuren te neutraliseren.
Je legt in dit geval wat houtskool op schaaltjes en zet deze schaaltjes op verschillende plaatsen in je huis. Houtskool laat je huis echter niet heerlijk fris ruiken: het helpt alleen een beetje mee in het neutraliseren van nare geurtjes.
Door alleen schaaltjes met houtskool neer te zetten kom je dus niet van die vervelende rookgeur af. Wel helpt het om houtskool te gebruiken na bijvoorbeeld te hebben geverfd of wanneer je schoongemaakt hebt.
3 Schaaltjes met koffiebonen
Heerlijk: de geur van versgemalen koffiebonen! Je hoeft geen koffieliefhebber te zijn om deze geur te waarderen. Het helpt echter wel als je een koffiedrinker bent, en dan vooral wanneer je zelf je bonen maalt. Maal een paar bonen extra en leg deze gemalen bonen op schaaltjes door je huis.
Enorm snel werkt deze methode niet, maar terwijl je wacht, ruik je af en toe heerlijke verse koffiebonen. Niet verkeerd, toch?
4 Gebruik een luchtreiniger
Een luchtreiniger gebruiktverschillende filters, waaronder een koolstoffilter wat nare luchtjes neutraliseert. Andere filters in een luchtreiniger filteren allergenen zoals pollen uit de lucht.
Bovendien lees je op de meeste luchtfilters af hoe het zit met de luchtkwaliteit. Hierdoor stel je een luchtreiniger uiterst precies in, op basis van hoe slecht de lucht eraan toe is.
Ook lees je op sommige luchtreinigers de luchtvochtigheidsgraad af. De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt idealiter tussen de 40 en 60%. Is deze hoger of lager, dan kunnen er problemen ontstaan. Vooral wanneer je luchtvochtigheidsgraad te hoog is, kunnen er nare geurtjes ontstaan.
5 Textiel reinigen
Hoe vaak was jij je gordijnen? Juist, mijn antwoord is ook “niet genoeg”! Vooral als je rookt in huis, gaat de rooklucht in je gordijnen zitten. Je gordijnen regelmatig wassen is een simpele oplossing hiervoor.
Voordat je je gordijnen wast, is het echter wel belangrijk dat je de wasinstructies goed leest, want niet alle gordijnen kunnen in de wasmachine gewassen worden. Kunnen ze niet in de wasmachine worden gewassen, dan breng je ze naar de stomerij, waar ze chemisch gereinigd worden.
Heb je een stoomreiniger, dan fris je je gordijnen ook hiermee makkelijk op. Deze gebruik je overigens ook om het textiel van je bank, of vloerkleden mee op te frissen. Voor je vloerkleden kun je natuurlijk ook een speciale tapijtreiniger huren.
6 Luchten
Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar zet al je ramen en deuren open. Veel mensen vergeten dit te doen, waardoor een huis al snel muf gaat ruiken. Zeker wanneer je rookt of als er al een rooklucht in huis hangt, is het belangrijk om zoveel mogelijk frisse lucht naar binnen te krijgen.
Midden in de winter is dit minder praktisch, maar probeer het toch. Trek je jas aan en ga aan de slag met de stofzuiger en je hebt het al snel weer warm. Je merkt al snel dat je huis een stuk frisser ruikt.
7 Opnieuw verven of behangen
Wanneer de nicotine enorm hardnekkig is, kan de geur in je muren gaan zitten. Hierdoor heb je weinig aan de bovenstaande tips en is het enige wat je nog kunt doen, de muur vervenof behangen. Door je muren een nieuwe laag verf te geven, blaas je nieuw leven in je huiskamer. Zit er behang op de muur? Haal dit er dan eerst af voordat je opnieuw behangt of gaat verven. Behang verwijderen doe je het beste met een speciaal stoomapparaat.
Conclusie
Hopelijk heb je dankzij de bovenstaande tips weer een heerlijk fris huis waar je van geniet. Heb je nog een goede tip? Laat dan hieronder een reactie achter. Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Rafael is een Brabantse timmerman en meubelmaker met een passie voor klussen. Zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn altijd merkbaar in zijn werk, of het nu gaat om het ontwerpen van meubels op maat, het schrijven van blogs over klusprojecten of het delen van handige tips en trucs om klussen efficiënter te maken. Naast zijn werkzaamheden als timmerman en meubelmaker, is Rafael in zijn vrije tijd vaak te vinden in zijn garage, waar hij aan oude auto's en motoren sleutelt.