Bestenu

Streeploos Ramen Wassen Doe Je Zo!

Strepen op je ramen? Ramen wassen is helemaal niet zo simpel als je denkt! Daarom lees je hier hoe je je ramen wast zonder strepen achter te laten.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Streeploos Ramen Wassen Doe Je Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Ramen lappen is voor weinig mensen een favoriete klus. Het is tijdrovend en soms frustrerend: denk je dat je net klaar bent, zie je weer een streep! Met het onderstaande stappenplan krijg je je ramen gelukkig op een eenvoudige manier weer streeploos schoon!

Dit heb je nodig

  • Stofzuiger of een zachte borstel
  • Handdoeken voor op de vensterbank binnen
  • Emmer
  • Grote spons
  • Ramenwisser of ruitenreiniger
  • Schone, zachte doek
  • Krantenpapier
  • Afwasmiddel en eventueel glansspoelmiddel

Milieuvriendelijk alternatief

Gebruik je liever een natuurlijk product? Kies dan voor natuurazijn in plaats van afwasmiddel en glansspoelmiddel. Hiermee krijg je je ramen ook prima schoon. Gebruik ⅓ natuurazijn en ⅔ water.

Het stappenplan

Volg de onderstaande stappen en geniet vervolgens van streeploze ramen!

Stap 1: Voorbereiden

Ramen zijn de perfecte verzamelplaats voor stof. Vooral in de hoeken vind je vaak rag en spinnenwebben. Als je deze niet weg haalt komen ze op je ramen terecht tijdens het wassen van je ramen.

Haal daarom deze stofnesten weg met een zachte borstel. Als je een goede stofzuiger hebt, zit hier vaak een kleine borstel bij die ideaal is voor deze klus. Dankzij de lange steel heb je geen trapje nodig als je een stofzuiger gebruikt.

Als je de ramen aan de binnenkant wast, dan haal je alles van je vensterbank af. Als je genoeg handdoeken hebt, bedek je de hele vensterbank met handdoeken waardoor deze niet vies wordt. Anders houd je een handdoek bij de hand om druppels op te vangen.

Wanneer je dit allemaal hebt gedaan, vul je een emmer met warm water en wat afwasmiddel. Voeg vooral niet teveel afwasmiddel toe. Drie eetlepels is voldoende. Als je teveel afwasmiddel gebruikt, veroorzaakt dit juist strepen. Heb je glansspoelmiddel in huis, dan voeg je dit ook toe.

Stap 2: Ramen wassen

Maak je ramen goed vochtig met je sopje. Hardnekkig vuil laat je even weken. Was je ramen met een grote spons. Je mag hierbij best wat kracht zetten. Zijn je ramen schoon, dan gebruik je een raamwisser of een trekker om ze droog te maken. Vang het water op met een theedoek.

Een goede ruitenreiniger maakt het ramen lappen nog eenvoudiger. Deze zuigt namelijk het water automatisch op waardoor strepen écht geen kans krijgen. Ze worden bovendien vaak met verschillende accessoires geleverd die je helpen bij het reinigen van je ramen.

Stap 3: Ramen drogen

Het drogen van je ramen is vaak waar de strepen ontstaan. Zie je strepen, ga er dan nogmaals overheen zodat druppels water er geen kans krijgen. Bij voorkeur beweeg je je raamwisser van links naar rechts. Van boven naar beneden kan ook, maar hiermee krijg je niet het netste resultaat.

Het allerbelangrijkste bij het drogen van je ramen is de raamwisser. Als deze krom getrokken is, krijg je je ramen niet goed droog en krijg je, je raadt het al, strepen. Vervang daarom altijd je raamwisser als deze versleten is.

Stap 4: De puntjes op de “i” zetten

Kijk je ramen helemaal na. Als je nog strepen ziet dan wrijf je ze weg met een zachte doek, of je gebruikt je raamwisser om de streep ‘weg te trekken’. Een ander trucje uit de oude doos is het gebruik van krantenpapier.

Heb je nog een stapel oude kranten, pak dan een krant en maak hier een prop van. Wrijf met de prop over je ramen en ze worden nog helderder. Heb je geen kranten? Gebruik dan een zachte doek. Hiermee krijg je hetzelfde resultaat, maar je bent er iets langer mee bezig.

Conclusie

Ik hoop dat het bovenstaande stappenplan je geholpen heeft en dat je ramen nu weer stralend en streeploos schoon zijn. Bedankt voor het lezen!