Bestenu

De Oven Schoonmaken in een Handomdraai

Ziet je oven niet langer zo uitnodigend uit? Dan is het tijd voor een flinke poetsbeurt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
De Oven Schoonmaken in een Handomdraai

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Er zijn maar weinig mensen die het schoonmaken van de oven een leuke klus vinden. Ik in ieder geval niet! Daarom heb ik de tien beste tips op een rijtje gezet, waardoor je sneller klaar bent met het schoonmaken van je oven. 

Zeg vaarwel tegen vetspetters, aangebrande saus en kruimels en hou meer tijd over voor de leuke dingen van het leven!

1 Van uitstellen komt afstellen

Het is een beetje cliché, maar het is simpelweg de waarheid: hoe langer je wacht met het schoonmaken van je oven, hoe moeilijker je deze schoon krijgt. Dat geldt voor de beste inbouwoven, een losstaande oven, een mini-oven en een stoomoven – je snapt het wel.

Elke keer wanneer je de oven gebruikt, kan het voorkomen dat er etensresten achterblijven. Deze worden steeds hardnekkiger en lastiger om te verwijderen.

Bovendien gaat je oven steeds meer stinken en voor je het weet ruikt het alsof je huis in brand staat. 🔥 Genoeg reden om je oven elke keer na gebruik schoon te maken, niet? Opeens klinkt de oven na gebruik met een vochtige doek afnemen niet meer als zo'n monsterklus!

Eventuele kruimels veeg je op en gemorste saus maak je schoon met je vochtige doek of met wat keukenpapier. Binnen vijf minuten ben je klaar!

2 De reinigingsfunctie gebruiken

Sommige ovens hebben een automatische reinigingsfunctie. Wanneer je een tweedehands oven hebt of de oven niet vaak gebruikt, ben je hier misschien niet eens op de hoogte van. 

De reinigingsfuncties van een oven nemen je het meeste werk uit handen, waardoor het zeker de moeite waard is om te kijken of deze functies aanwezig zijn. 

Er zijn verschillende reinigingsfuncties: pyrolyse, katalyse en hydrolyse. Ik leg ze hieronder in meer detail aan je uit.

Pyrolyse

Heeft je oven een pyrolyse-functie, dan warmt de oven op tot ongeveer 500 °C. Door de extreme hitte verbranden alle etensresten in je oven! Na afloop veeg je je oven schoon en klaar is Kees. 

Hou er wel rekening mee dat je oven enorm kan gaan stinken wanneer je deze functie gebruikt. Dit geldt extra als je de oven al een tijdje niet hebt schoongemaakt. 

Katalyse

Heeft je oven katalytische wanden, dan verbrandt al het vuil wanneer de oven een temperatuur bereikt van 200 °C. De deur en de bodem maak je zelf schoon.

Hydrolyse

Zoals de naam al aangeeft, gebruikt een oven met een hydrolysefunctie water om te reinigen. Deze functie zie je vaak bij bijvoorbeeld stoomovens. Hoewel het goed werkt, moet je nog wel zelf al het vuil weghalen en soms een beetje schrobben.

3 Gebruik een citroen

Zelfs de mooiste en beste ovens worden vet aan de binnenkant. Als je dit laagje vet lang laat zitten, word het steeds moeilijker om te verwijderen. Veel mensen kiezen daarom voor chemische reinigingsmiddelen. 

Deze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Gebruik daarom liever een milieuvriendelijke optie, zoals een citroen.

Citroen heeft ontvettende eigenschappen en ruikt fris. Verwarm je oven voor op 200 °C. Snij een citroen in schijfjes en leg deze in een (ovenvast) bakje met water. 

De citroensappen verdampen nu en lossen het vet op. Laat de oven een half uurtje aan staan.

Wacht daarna tot de oven helemaal afgekoeld is, want hierna maak je eenvoudig met een vochtige doek de oven schoon. Bovendien ruikt je oven heerlijk fris, in tegenstelling tot de pyrolyse-optie als je oven al een poosje toe is aan een poetsbeurt. 👃

4 Baking soda

Citroen gebruiken is eenvoudig en laat je oven heerlijk ruiken, maar heb je je oven al een tijdje niet schoongemaakt, dan volstaat citroen vaak niet. Baking soda is een goed, milieuvriendelijk alternatief. 

Doe wat baking soda in een kopje en voeg een klein beetje water toe. Roer het geheel, waardoor er een pasta ontstaat. Wrijf dit nu over de aangekoekte etensresten en laat het een uurtje weken. 

Zijn de etensresten en vlekken erg hardnekkig, laat de baking soda dan een hele nacht inwerken. Na de inwerktijd maak je de oven schoon met wat warm water en een sponsje. Het vuil zou gemakkelijk los moeten komen. Is dit niet het geval, herhaal dan het hele proces. 

5 De ovendeur schoonmaken

Bij mij is het vaak een mysterie: die vieze ovendeur. Zelfs wanneer ik gerechten maak die niet spetteren, raakt mijn ovendeur in no-time vies. Gelukkig maak je de meeste deuren eenvoudig schoon. 

Lees allereerst de gebruiksaanwijzing van je oven. Hierin staat of je de deur eenvoudig kunt verwijderen. Vaak is dit het geval zonder dat je het door hebt! Het is handig wanneer dit kan, want je legt de deur bijvoorbeeld op je aanrecht, waardoor je er beter bij kunt. 

Helaas moet nu het echte schoonmaken nog beginnen! Ik heb verschillende manieren uitgetest en wanneer je deur niet enorm vies is, gebruik je het beste een sopje met wat afwasmiddel en warm water. 

Mijn oven is daarentegen nooit ‘niet echt vies’ – dus kwam ik terug op baking soda. Ik maakte een dikke pasta en liet het een nachtje inwerken. De volgende ochtend veegde ik het raampje zonder enige moeite schoon met een vochtige doek! Nu is het zaak om deze schoon te houden.

6 Tussen het glas schoonmaken

Weer zo'n gek mysterie: de ruimte tussen de glasplaten van de deur is vies. Hoe het vies is geworden is minder belangrijk, hoe we het schoon krijgen is belangrijker! Ook nu pak je er de gebruiksaanwijzing erbij. 

Bij sommige oven is het glas namelijk eenvoudig te verwijderen: je schuift het uit de deur. Hierdoor maak je de ruimte onder het glas en het glas zelf eenvoudig schoon.

Bij mijn eigen oven moest ik wat schroefjes losdraaien, helaas geen uitschuifbaar raam. Gelukkig kon ik er vrij eenvoudig bij. Ik maakte van baking soda een pasta en liet deze een half uurtje inwerken

Met een oude handdoek kreeg ik het raam eenvoudig schoon. Er bleven overigens wel wat strepen achter, maar met wat glasreiniger en een zachte doek verdwenen deze al snel. 

7 Ovenrooster en bakplaten

Hoewel de meeste ovenroosters en bakplaten in de vaatwasser kunnen, is het voor het materiaal beter als je ze op de hand afwast. 

Vaatwassers gebruiken vaak agressieve reinigingsmiddelen en hoge temperaturen, waardoor je bakplaten en ovenroosters sneller slijtage zullen vertonen. 

Nu sta je misschien gek te kijken van mijn volgende tip, maar geloof me, het werkt echt! Vul je bad of douchebak met een flinke laag heet water en voeg een schep waspoeder toe (ja, echt!). 

Mix het geheel en leg je bakplaten en ovenroosters in je bad. Hoe viezer ze zijn, hoe langer je ze laat weken. Ik laat ze standaard de hele nacht in bad liggen, dan weet ik zeker dat ze schoon worden. 

Na het weken spoel je het geheel goed af met de douchekop. Gebruik eventueel een sponsje of een oude doek om het vuil weg te halen. Klaar! Vergeet niet je bad even schoon te maken, deze kan superglad worden van al het vet.

8 Zout strooien

Je kent het wel: je maakt een heerlijke ovenschotel en wanneer deze klaar is, haal je hem net iets te snel uit de oven, waardoor je wat saus morst. Deze saus ligt nu op de bodem van je hete oven, maar je hebt zo'n honger! Je wilt niet eerst je oven schoonmaken en dan pas eten.

Tijd om dat zoutvaatje weer tevoorschijn te toveren! Zet je ovenschotel voorzichtig op tafel en loop terug naar de keuken. Strooi wat zout op de gemorste saus en loop terug naar de tafel, schep op en geniet van je maaltijd! 

Ondertussen zorgt het zout ervoor dat desaus zich niet vasthecht aan je oven. Na het eten ruim je op, ruim je de vaatwasser in en haal je een doekje over de inmiddels afgekoelde bodem van je oven. Klaar!

9 Oude tandenborstel

Dat oude tandenborstels ideaal zijn om mee schoon te maken wisten we al. Zo ook voor het schoonmaken van je oven! Een oven heeft veel verborgen hoekjes en andere plaatsen die lastig te bereiken zijn. 

Denk bijvoorbeeld aan de deuropening. Zelfs met een kruimeldief kom je er niet bij, tenzij je voorzichtig met een kierenmond aan de slag gaat.

Weet je wat veel handiger is? Een oude tandenborstel. Gebruik eventueel wat afwasmiddel op je tandenborstel en je zult versteld staan van hoe snel de hoekjes en randjes er weer schoon uit zien. ✨

10 Ovenreiniger

Bovenstaande tips zijn niet allemaal de snelste manieren om je oven schoon te krijgen. Ze zijn vaak wel de goedkoopste en de meeste van de bovenstaande tips zijn milieuvriendelijk. 

Ik probeer, waar ik kan, natuurlijke producten te gebruiken. Helaas is hier niet altijd tijd voor en is een speciaal ovenreinigingsmiddel de beste keuze voor je. Reinigingsmiddelen voor de oven zijn in overvloed te verkrijgen, maar ik heb het meeste succes gehad met de HG Oven & Grill vernieuwingskit. Niet goedkoop, wel effectief.

De meeste chemische reinigingsmiddelen zijn gels die je aanbrengt op het oppervlak van je oven. Ook de wanden, het rooster en de bakplaten neem je mee. Ga hier voorzichtig te werk: dit zijn agressieve schoonmaakmiddelen die je niet op je huid wilt krijgen. Draag daarom altijd handschoenen.

Conclusie

Helaas kan ik het schoonmaken van je oven niet leuker voor je maken, maar hopelijk gaat de klus dankzij deze tips wel wat sneller. Sla in ieder geval vooral die ingebouwde schoonmaakoptie niet over als je oven hierover beschikt!

Heb jij nog een goede schoonmaaktip? Laat dan zeker een berichtje achter! Bedankt voor het lezen!