Bestenu

Op Hoeveel Graden Wassen?

Wasmachines geven je (teveel?) opties en kleding is gemaakt van verschillende materialen. Lees hier op hoeveel graden je wast!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Op Hoeveel Graden Wassen?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wasadvies op wasmachine-etiketten is vaak gebaseerd op de temperatuur. Maar hoe weet je nu op hoeveel graden je moet wassen en waarom? 

Hieronder vind je meer informatie over wastemperaturen en waarom ze belangrijk zijn.

Wastemperaturen

60 graden Celsius: Dit is de minimale temperatuur die nodig is om bacteriën en virussen te doden. Was dus op deze temperatuur als je kleding besmet is of als je allergisch bent voor bepaalde stoffen.

40 graden Celsius: Deze temperatuur is geschikt voor de meeste kleding die niet erg vuil is, zoals ondergoed, sokken en T-shirts. Het is ook een goede temperatuur voor kledingstukken die snel vervagen of krimpen.

30 graden Celsius: Dit is de meest energie-efficiënte temperatuur om op te wassen en is geschikt voor kleding die niet erg vuil is en waarvan de kleur niet snel vervaagt.

Houd er rekening mee dat het wasadvies op het wasmachine-etiket van de kledingstukken belangrijk is. Dit is de temperatuur die door de producent is aanbevolen en deze is gebaseerd op de specifieke materialen en kleuren van het kledingstuk.

Op welke temperatuur was ik bepaalde stoffen?

Er zijn verschillende factoren die bepalen op welke temperatuur je jouw wasgoed moet wassen, zoals de stof, de kleur en de mate van vervuiling. Hieronder vindt je enkele richtlijnen voor de meest voorkomende soorten wasgoed:

Witte en lichte kleding: Was op 60 tot 90°C om bacteriën en virussen te doden.

Donkere kleding: Was op 30 tot 40°C om vervaging te voorkomen.

Delicaat wasgoed: Was op 30 tot 40°C om slijtage en vervaging te voorkomen.

Kleding met prints: Was op 30 tot 40°C om vervaging en slijtage van de prints te voorkomen.

Bed- en badlinnen: Was op 60 tot 90°C om bacteriën en virussen te doden.

Houd er rekening mee dat deze richtlijnen algemeen zijn en dat je  altijd het wasetiket op je kleding moet raadplegen voor specifieke aanbevelingen. 

Als je twijfelt, is het altijd beter om op een lagere temperatuur te wassen, aangezien dit je kleding beschermt en de kleuren intact houdt.

In het kort: het wassen op de juiste temperatuur is belangrijk om kledingstukken schoon en fris te houden en tegelijkertijd beschadiging of vervaging te voorkomen. 

Bovendien is het ook beter voor het milieu omdat het energie-efficiënter is. 

Wassen op lage temperatuur: Voordelen voor je wasgoed en milieu

Met de veranderingen in het weer en de groeiende zorg voor het milieu, zijn veel mensen op zoek naar manieren om energie te besparen en hun impact op het milieu te verminderen. 

Het wassen van wasgoed op lage temperatuur is een eenvoudige manier om dit te doen en kan zelfs voordelen opleveren voor je wasgoed.

Energiebesparing: Wassen op lage temperatuur verbruikt minder energie dan wassen op hoge temperaturen. Dit betekent niet alleen dat je minder energie verbruikt en je energierekening verlaagt, maar ook dat je bijdraagt aan het verminderen van je carbon footprint en het beschermen van het milieu.

Dit geldt overigens ook voor het gebruik van een wasdroger. Buiten aan de lijn drogen is de meest energiezuinige en milieuvriendelijke manier van drogen, en het beste voor je wasgoed.

Bescherming van wasgoed: Veel kledingstukken, zoals delicaat wasgoed en kleding met prints, kunnen snel slijten en vervagen bij hoge temperaturen. Door op lage temperatuur te wassen, verleng je de levensduur van deze items.

Geschikt voor alle soorten wasgoed: Was je kleding op lage temperatuur, ongeacht de kleur of stof, om je wasgoed te beschermen en energie te besparen.

Beter voor het milieu: Wasdrogers zijn een belangrijke bron van energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen. Als je op lage temperatuur wast, kun je je wasgoed eenvoudiger buiten laten drogen, waardoor je nog meer energie bespaart en je impact op het milieu vermindert.

Conclusie: Het wassen van wasgoed op lage temperatuur biedt veel voordelen, waaronder energiebesparing, bescherming van wasgoed en een vermindering van de impact op het milieu. 

Door deze eenvoudige stap te nemen, kunt je je bijdrage leveren aan een beter milieu en besparen op je energierekening.

Kan ik alles op 40 graden wassen?

Nee, je kunt niet alles op 40 graden wassen. Hoewel 40 graden een veelgebruikte temperatuur is voor het wassen van delicaat wasgoed en donkere kleding, zijn er bepaalde items die een hogere temperatuur nodig hebben om bacteriën en virussen te doden. 

Bed- en badlinnen bijvoorbeeld, moeten op60 tot 90 graden gewassen worden om deze micro-organismen te elimineren.

Houd er rekening mee dat wastemperaturen ook afhankelijk zijn van de stof en de mate van vervuiling. Als je bijvoorbeeld kleding hebt die erg vuil is, is het wellicht beter om deze op een hoger programma te wassen, ook al is de stof delicaat.

Het is altijd verstandig om het waslabel op je kleding te raadplegen voor specifieke aanbevelingen en om je wasmachine op de juiste temperatuur in te stellen, zodat je zeker weet dat jouw wasgoed op de juiste manier wordt gewassen en beschermd.

Wassen op 30 graden kan voldoende zijn voor sommige items, zoals delicaat wasgoed en donkere kleding, om deze schoon en fris te houden en tegelijkertijd vervaging te voorkomen. 

Echter, het is niet altijd voldoende om bacteriën en virussen te doden, vooral als het gaat om bed- en badlinnen.

Houd er rekening mee dat de temperatuur die nodig is voor het doden van bacteriën en virussen meestal hoger is dan 30 graden. 

Conclusie

In het kort: volg altijd de wasinstructies op het label. Heeft je kleding geen label, dan is het wassen op dertig graden vaak de veiligste keuze. Heb je een open keuken? Overweeg dan een stille wasmachine. Hopelijk heeft dit artikel je wegwijs gemaakt in de wereld van het wassen!