Bestenu

Ontdek het Hier: Ondervloer Leggen

Een ondervloer is belangrijk. Lees hier alles wat je moet weten over het leggen van een ondervloer!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Ontdek het Hier: Ondervloer Leggen

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Het plaatsen van een ondervloer is een essentiële stap bij het installeren van een houten vloer. De juiste ondervloer zorgt voor een stabiele basis, geluidsreductie en vochtbescherming, wat de levensduur van je houten vloer aanzienlijk verlengt. 

In dit artikel leggen we uit hoe je een ondervloer plaatst bij een houten vloer, aan de hand van een stappenplan en handige tips.

Benodigdheden

  • Ondervloermateriaal (bijvoorbeeld rubber, foam of kurk)
  • Rolmaat
  • Potlood of markeerstift
  • Stanleymes of schaar
  • Vochtwerende folie (indien nodig)
  • Plakband
  • Eventueel egalisatiemiddel (bij oneffen ondervloeren)

Stap voor stap je ondervloer leggen

Hieronder vind je een handig stappenplan voor het leggen van je ondervloer.

Bereid de basisvloer voor 

Zorg ervoor dat de basisvloer schoon, droog en vrij van puin is. Controleer op oneffenheden en repareer deze indien nodig met een egalisatiemiddel.

Meet de ruimte 

Meet de lengte en breedte van de kamer om te bepalen hoeveel ondervloermateriaal je nodig hebt. Zorg voor een extra marge van ongeveer 10% om rekening te houden met snijverlies.

Plaats vochtwerende folie (indien nodig) 

Als je ondervloer geen geïntegreerde vochtbarrière heeft en je vloer op een betonnen ondergrond wordt geplaatst, breng dan eerst een vochtwerende folie aan. Overlap de randen van de folie met ongeveer 20 cm en plak deze vast met plakband.

Leg de ondervloer 

Rol het ondervloermateriaal uit in stroken, beginnend bij de langste muur van de kamer. Zorg ervoor dat de randen van elke strook strak tegen elkaar aan liggen zonder overlapping.

Snijd het ondervloermateriaal op maat 

Gebruik een rolmaat en potlood of markeerstift om de juiste lengte en breedte van elke strook te bepalen. Snijd het materiaal met een stanleymes of schaar op maat.

Verbind de stroken 

Plak de naden tussen de stroken ondervloermateriaal vast met plakband om te voorkomen dat ze verschuiven tijdens het plaatsen van de houten vloer.

Controleer de ondervloer 

Loop over de ondervloer om te controleren op eventuele oneffenheden of losse naden. Repareer deze indien nodig voordat je de houten vloer legt.

Tips voor het leggen van je ondervloer

  • Laat het ondervloermateriaal en de houten vloer enkele dagen voor installatie acclimatiseren in de ruimte om uitzetten en krimpen te minimaliseren.
  • Houd rekening met de aanbevolen dikte van de ondervloer voor het type houten vloer dat je installeert. Dit kan variëren afhankelijk van het soort hout en de installatiemethode.

Zorg ervoor dat je de aanwijzingen van de fabrikant van zowel de ondervloer als de houten vloer nauwkeurig opvolgt, omdat deze mogelijk specifieke instructies bevatten die uniek zijn voor hun producten.

Houd rekening met eventuele extra eisen voor geluidsisolatie, vooral in appartementen of bij vloeren die boven andere bewoonde ruimtes worden geplaatst. Kies in dat geval voor een ondervloermateriaal met goede akoestische eigenschappen.

Denk aan de aanwezigheid van vloerverwarming bij het kiezen van je ondervloer. Sommige materialen zijn beter geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming dan andere.

Conclusie

Het plaatsen van een ondervloer is een cruciale stap in het installatieproces van een houten vloer. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen en heb je inmiddels een mooie, nieuwe vloer met een ondervloer. Goed onderhoud zorgt voor een lange levensduur van je vloer. Bedankt voor het lezen!