Bestenu

Nieuwe Handdoeken Wassen Doe je Zo!

Nieuwe handdoeken was je voor het eerste gebruik en hier lees je hoe je dit het beste doet!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Nieuwe Handdoeken Wassen Doe je Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Waar moet ik mijn nieuwe handdoeken eerst wassen?

Nieuwe handdoeken moeten worden gewassen worden in de wasmachine voordat je ze voor het eerst gebruikt omdat ze vaak met chemicaliën zijn behandeld tijdens het productie- en verzendproces. 

Deze chemicaliën kunnen irriterend zijn voor de huid of allergieën veroorzaken. Het wassen verwijdert deze chemicaliën en maakt de handdoeken zacht en schoon voor gebruik.

Absorberend vermogen

Nieuwe handdoeken zijn meestal niet minder absorberend, maar kunnen aanvankelijk minder zacht en vol aanvoelen. Dit komt omdat ze tijdens het productie- en verzendproces vaak zijn samengedrukt en kunnen hebben gekregen van verzwarende stoffen, zoals talk of stofresten. 

Het wassen helpt deze handdoeken zachter en vol te maken en verbetert hun absorberend vermogen. Het is raadzaam om nieuwe handdoeken te wassen voordat je ze voor het eerst gebruikt.

Hoe vaak moet ik nieuwe handdoeken wassen?

Er is geen specifiek aantal keren dat nieuwe handdoeken moeten worden gewassen voordat je ze voor het eerst gebruikt, maar één keer is voldoende. Na het wassen zullen ze zachter en schoner zijn en klaar om te gebruiken.

Daarna is het raadzaam om handdoeken regelmatig te wassen, afhankelijk van hoe vaak ze worden gebruikt. Als je de handdoeken dagelijks gebruikt, is het aanbevolen om ze elke 2-3 dagen te wassen. 

Het wassen met warm water en een milde detergent zal ervoor zorgen dat ze schoon en hygiënisch blijven.

Op welke temperatuur was ik handdoeken?

De beste temperatuur om handdoeken te wassen is afhankelijk van de specifieke vereisten van de stof en de vervuiling. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Voor normale vervuiling: Was handdoeken op 40-60°C met een milde detergent. Dit is voldoende om de meeste bacteriën en vuil te verwijderen.

Voor hardnekkige vlekken of vervuiling: Was de handdoeken op 60-90°C met een sterk reinigende detergent. Dit is nodig om hardnekkige vlekken of vervuiling te verwijderen.

Voor zachte stoffen: Was handdoeken op een lage temperatuur van 30-40°C. Deze stoffen kunnen verkleuren of beschadigen bij te hoge temperaturen.

Het is belangrijk om de wasinstructies op de verpakking te raadplegen voor de specifieke handdoeken die je hebt, omdat sommige materialen kunnen beschadigen bij hoge temperaturen.

Waarom zijn mijn handdoeken hard?

Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals:

  • Overdosering van wasmiddel: te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat de handdoeken hard aanvoelen.
  • Hard water: hard water bevat mineralen die kunnen afzetten op de stoffen van de handdoeken en zo de zachtheid verminderen.
  • Te hoge temperaturen tijdens het wassen en drogen: hoge temperaturen kunnen de vezels beschadigen en de zachtheid verminderen. Dit geldt vooral voor de droger.

Om zachte handdoeken te behouden, probeer je het volgende: gebruik minder wasmiddel, gebruik een waterontharder of was de handdoeken op een lagere temperatuur.

Conclusie

In conclusie, het correct wassen van handdoeken is belangrijk om hun zachtheid, absorberend vermogen en hygiëne te behouden. Het is aanbevolen om handdoeken apart te wassen van andere items en op een lagere temperatuur, zoals 40°C of minder. 

Het gebruik van dejuiste hoeveelheid wasmiddel en eventueel verzachter is ook van belang om te voorkomen dat de handdoeken uitdrogen of verkleuren. Door deze stappen te volgen, kunnen handdoeken langer meegaan en blijven ze comfortabel en hygiënisch voor gebruik.