Bestenu

Mobiele Airco Doet het Niet: wat Nu?

Is je mobiele airco kapot? Geen paniek! Ontdek de belangrijkste stappen en oplossingen voor veelvoorkomende problemen in dit artikel. Houd je airco in topconditie met onze onderhoudstips. #MobieleAirco #OnderhoudTips

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Mobiele Airco Doet het Niet: wat Nu?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Soms gebeurt het gewoon: je mobiele airco doet het niet. 😓 Je staat daar, zwetend en wanhopig op zoek naar verkoeling. Maar geen paniek! In dit artikel gaan we mogelijke oorzaken en oplossingen onderzoeken om jouw airco weer aan de praat te krijgen. 

Dus laten we samen ontdekken hoe we van een benauwde kamer naar een aangenaam koele ruimte kunnen gaan. Want zeg nou zelf, wie wil er nou niet genieten van een perfect werkende airco?️

Belangrijkste punten samengevat:

 • Controleer eerst de basis: stroomtoevoer, afstandsbediening en airco-instellingen.
 • Veelvoorkomende problemen zijn koelvloeistoftekort, verstopte luchtfilter en oververhitting.
 • Regelmatig onderhoud en een goede plaatsing zijn essentieel voor een goed werkende mobiele airco.

Eerste stappen bij een niet-werkende mobiele airco

Soms zit het probleem in een klein hoekje. Laten we eerst de basis checken voordat we ons zorgen maken.

 1. Controleer de stroomtoevoer en afstandsbediening

Kijk of de stekker goed in het stopcontact zit en of er stroom is. Controleer het netsnoer op beschadigingen en aansluitingsproblemen. Mocht de afstandsbediening niet werken, probeer dan de batterijen te vervangen. Heb je een andere afstandsbediening? Probeer die dan ook even. Als laatste optie kun je proberen de airco te resetten, als die mogelijkheid er is.

 1. Kijk naar de aircoconfiguratie en instellingen

Controleer de thermostaatinstellingen en pas ze aan indien nodig. Het kan zijn dat de temperatuur te hoog is ingesteld, waardoor de airco niet aanslaat. Check ook of de timer goed is ingesteld. ⏲️ 

Misschien staat deze per ongeluk uit of op een verkeerd tijdstip. Bekijk tot slot de ventilatiesnelheid en luchtuitlaatrichting. Het kan zijn dat je airco wel werkt, maar dat je het gewoon niet goed voelt.

Veelvoorkomende klachten en oplossingen

Nu we de basis hebben gecheckt, is het tijd om wat dieper in de materie te duiken. Hier een lijst met mogelijke problemen en oplossingen:

 1. Probleem met koelvloeistof: bijvullen of vervangen?

Een tekort aan koelvloeistof kan ervoor zorgen dat je mobiele airco niet goed werkt. Om te controleren of er voldoende koelvloeistof aanwezig is, kun je kijken naar het kijkglas van de airco. 


Als er luchtbellen zichtbaar zijn, is er mogelijk een tekort. Het proces van bijvullen of vervangen van koelvloeistof is niet heel ingewikkeld, maar het kan lastig zijn om bij te vullen zonder de juiste apparatuur. 

In dit geval is het verstandig om een professional in te schakelen. Zij kunnen de koelvloeistof op het juiste niveau brengen en eventuele lekkages opsporen en verhelpen.

 1. Verstopte luchtfilter: reinigen of vervangen?

Een verstopte luchtfilter kan ervoor zorgen dat je mobiele airco niet goed werkt. Hoe check je dat? Simpel: haal de filter uit de airco en kijk of er veel stof of vuil op zit. Als je ziet dat de filter vies is, kun je 'm reinigen of vervangen. 

Een filter reinigen doe je door 'm af te spoelen onder de kraan of met een stofzuiger het vuil te verwijderen. Soms is het nodig om een nieuwe filter te kopen, bijvoorbeeld als de oude filter beschadigd is. Het is belangrijk om regelmatig de luchtfilter te checken en schoon te maken. 

De aanbevolen frequentie hangt af van het gebruik en de omgeving, maar over het algemeen is het verstandig om dit minimaal één keer per seizoen te doen. 📅

 1. Oververhitting van de airco: oorzaken en oplossingen

Oververhitting van je mobiele airco kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is onvoldoende ventilatie, waardoor de warmte niet goed afgevoerd kan worden. Een andere oorzaak kan zijn dat de airco in direct zonlicht staat.️ 

Om oververhitting te voorkomen, zorg je ervoor dat er voldoende ventilatie is rondom de airco. Zet 'm bijvoorbeeld niet te dicht bij een muur of ander meubilair. Verder is het slim om de airco uit direct zonlicht te houden. 

Als de airco toch oververhit raakt, zet je 'm uit en laat je 'm afkoelen. Daarna kun je 'm weer inschakelen. Let op: als oververhitting vaker voorkomt, is het goed om een expert te raadplegen.

Regelmatig airco-onderhoud voor optimale werking

Om ervoor te zorgen dat je mobiele airco goed blijft werken, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. 

 1. Hoe vaak moet je je mobiele airco schoonmaken?

De frequentie waarmee je je mobiele airco schoonmaakt, hangt af van het gebruik en de omgevingsfactoren. Over het algemeen is het aan te raden om de airco minimaal één keer per seizoen schoon te maken. Dit betekent dat je de filter controleert en schoonmaakt, maar ook de buitenkant van de airco afneemt met een vochtige doek.

 1. Onderdelen die extra aandacht nodig hebben

Sommige onderdelen van je mobiele airco zijn gevoeliger voor slijtage of verstopping. Denk bijvoorbeeld aan de luchtfilter, de condensafvoer en de ventilator. Geef deze onderdelen extra aandacht tijdens het onderhoud. Zo voorkom je problemen en zorg je ervoor dat je airco zo lang mogelijk meegaat. 🌟

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Soms is het verstandig om een expert te raadplegen, bijvoorbeeld als je airco vaak oververhit raakt of als je merkt dat de koelcapaciteit afneemt. Een professional kan je helpen bij het opsporen en oplossen van problemen, zodat je weer kunt genieten van een koele kamer.

 1. Ernstige problemen met aircotoestellen

Soms kan een mobiele airco problemen hebben die niet zo eenvoudig zelf op te lossen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een defecte compressor, een lek in het koelsysteem of een ernstige elektrische storing. 

In zulke gevallen is het verstandig om een betrouwbare airco-expert in te schakelen. Zoek naar vakmensen met goede recensies en vraag eventueel vrienden of familie om aanbevelingen.

 1. Garantie en reparatie van mobiele airconditioners

De garantie op een mobiele airco verschilt per fabrikant en model. Meestal valt een defect binnen de garantieperiode onder de dekking, tenzij het probleem is veroorzaakt door oneigenlijk gebruik of verwaarlozing. 

Lees de garantievoorwaarden goed door en neem contact op met de leverancier of fabrikant voor een reparatie. Buiten de garantieperiode kun je het beste een erkende airco-specialist benaderen voor een offerte.

Voorkomen is beter dan genezen: tips voor een goed werkende airco

Een goed onderhouden en geplaatste mobiele airco werkt efficiënter en heeft minder kans op problemen. Hier zijn enkele tips om je airco in topconditie te houden:

 1. Plaatsing van de airco in de kamer

De ideale locatie voor een mobiele airco is een plek waar hij vrij kan "ademen" en de lucht gemakkelijk kan circuleren. Zet de airco bijvoorbeeld niet te dicht bij muren, meubels of gordijnen. 

Wat betreft de afvoerslang: zorg ervoor dat deze goed bevestigd is en zo min mogelijk warmte terug de kamer in lekt. Een goed afgedichte slang voorkomt warmtelekkage en verbetert de efficiëntie van je airco. 🌬️

 1. Regelmatig luchten en ventileren

Een frisse luchtstroom is essentieel voor een goed werkende airco. Zorg ervoor dat je regelmatig je ramen opent om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht af te voeren. Het helpt ook om ventilatieroosters open te houden en eventueel een ventilator te gebruiken voor extra luchtcirculatie.

 1. Kies een mobiele airco die past bij jouw situatie

Er zijn verschillende soorten mobiele airco's, elk met hun eigen voor- en nadelen. Monoblock airco's zijn bijvoorbeeld eenvoudig te installeren, maar minder efficiënt dan split airco's. Overweeg je om een mobiele airco aan te schaffen? 

Check dan deze gids over de beste mobiele airco voor jouw situatie. Houd rekening met de grootte van je ruimte, hoe vaak je de airco gebruikt en wat je budget is. 

Lees ook over het verschil tussen een luchtkoeler en een airco en hoeveel graden een mobiele airco kan koelen. Vergeet ook niet deze tips voor het aanzetten van je mobiele airco na transport en of je een mobiele airco aan kunt laten staan. Wil je naast koelen ook verwarmen met je mobiele airco? Lees dan hier hoe je kunt verwarmen met een mobiele airco.

Conclusie

Zo, we hebben nu heel wat mogelijke problemen en oplossingen besproken om je mobiele airco weer aan de praat te krijgen. Hopelijk ben je nu in staat om je airco weer te laten werken en kun je genieten van die verfrissende koele lucht. 

Vergeet niet dat voorkomen beter is dan genezen, dus zorg voor goed onderhoud en een correcte plaatsing van je airco om toekomstige problemen te voorkomen. 

Mocht je toch professionele hulp nodig hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met een betrouwbare expert. Nu, laat die warme zomerdagen maar komen, want wij zijn er helemaal klaar voor! ###