Bestenu

Een Effectieve Keukenindeling Ziet er zo Uit!

Door je keuken op de juiste manier in te delen, bespaar je ruimte. Lees hier hoe je dit doet!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Een Effectieve Keukenindeling Ziet er zo Uit!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Het effectief indelen van je keuken is essentieel om goed te kunnen koken en een fijne sfeer te creëren. Een goed ingedeelde keuken zorgt ervoor dat je alle spullen bij de hand hebt en dat je efficiënt kunt werken. In dit artikel geven we je tips over hoe je je keuken het beste kunt indelen.

Maak gebruik van de werkdriehoek

Bij het indelen van de keuken is het belangrijk om rekening te houden met de werkdriehoek. Dit houdt in dat de drie belangrijkste werkzones in de keuken - de kookzone, de spoelzone en de voorraadzone - in een driehoek moeten liggen. Hierdoor hoef je niet ver te lopen tussen deze zones en kun je efficiënter werken.

Plaats de apparatuur op de juiste plek

De belangrijkste apparatuur in de keuken zijn de koelkast, het fornuis en de vaatwasser. Plaats de koelkast bij voorkeur naast de spoelbak, zodat je makkelijk groenten en fruit kunt wassen en direct in de koelkast kunt leggen. 

Het fornuis plaats je het beste in de buurt van de afzuigkap, zodat de dampen en geuren direct naar buiten kunnen. De vaatwasser plaats je het beste naast de spoelbak, zodat je makkelijk de vaat kunt spoelen en in de vaatwasser kunt zetten.

Maak slim gebruik van de ruimte

Maak gebruik van alle beschikbare ruimte in de keuken. Kleine keuken of grotere keuken, je kunt altijd meer ruimte creëren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van planken boven het aanrechtblad voor extra opbergruimte. Hou hier rekening mee wanneer je je keuken gaat verbouwen.

Hetzelfde geldt voor het indelen van je zolder. Wanneer je dit goed doet, is het eenvoudiger om op een effectieve manier gebruik te maken van de ruimte.

Of hang een rek aan de muur om pannen en keukengerei aan op te hangen. Plaats ook lades in de plinten van de keuken voor het opbergen van bijvoorbeeld borden en pannen.

Heb je ruimte voor een keukeneiland? Overweeg deze dan. Je koopt een keukeneiland, maar wil je geld besparen, dan maak je zelf een keukeneiland.

Zorg voor voldoende verlichting

Goede verlichting in de keuken is essentieel. Plaats daarom verlichting onder de keukenkastjes en boven het aanrechtblad. Zo heb je goed zicht op het werkblad en kun je veilig koken. Een goed werkende kraan is ook essentieel. Werkt deze niet goed, vervang je kraan dan.

Maak het gezellig

Een keuken is niet alleen een plek om te koken, het is ook een plek om gezellig samen te zijn. Maak daarom de keuken gezellig door bijvoorbeeld een eettafel te plaatsen of een gezellig zitje te creëren. Plaats ook planten in de keuken voor een natuurlijke uitstraling.

Conclusie

Het effectief indelen van je keuken is essentieel om goed te kunnen koken en een fijne sfeer te creëren. Maak gebruik van de werkdriehoek, plaats de apparatuur op de juiste plek, maak slim gebruik van de ruimte, zorg voor voldoende verlichting en maak het gezellig. 

Door deze tips te volgen, creëer je een functionele en gezellige keuken waar je met plezier kunt koken en samen kunt zijn. Bedankt voor het lezen!