Bestenu

Een Keukeneiland Zelf Maken doe je Zo!

Klassiek, tijdloos en praktisch! Lees hier alles over hoe je zelf een keukeneiland maakt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Een Keukeneiland Zelf Maken doe je Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een keukeneiland kan een prachtige toevoeging zijn aan elke keuken. Niet alleen biedt het extra werkruimte en opbergruimte, het kan ook een centraal punt zijn voor entertainment en het creëren van een gezellige sfeer tijdens het koken. Je keukeneiland zelf maken? Dat kan!

Maar wat als je niet wilt investeren in een duur keukeneiland? Gelukkig kun je er ook zelf een maken. In dit artikel zullen we bespreken hoe je zelf een keukeneiland kunt maken en geven we handige tips.

Wat heb ik nodig?

Om een keukeneiland te maken, heb je een aantal materialen en gereedschap nodig. Heb je zelf jekeuken verbouwd, dan heb je deze spullen vast al in huis. Hieronder vind je een lijst met benodigdheden:

 • Houten balken: voor het bouwen van het frame.
 • Houten platen, beton of steen: voor het werkblad.
 • Schroeven en bevestigingsmateriaal: om het frame en het werkblad aan elkaar te bevestigen.
 • Boormachine: om gaten te boren en het bevestigingsmateriaal aan te brengen.
 • Decoupeerzaag: om het hout op maat te zagen.
 • Meetlint: om de grootte van het keukeneiland en de plaats ervan te bepalen.
 • Potlood en papier: om de afmetingen en plannen te tekenen.
 • Wielen: als je het keukeneiland mobiel wilt maken.
 • Verf of lak: om het hout of het werkblad af te werken en te beschermen.
 • Opbergruimte: zoals kastjes, lades of planken om spullen op te bergen.
 • Handschoenen en veiligheidsbril: om jezelf te beschermen tijdens het werken met het gereedschap.

Zorg ervoor dat je de benodigde materialen en gereedschap bij de hand hebt voordat je begint met het bouwen van het keukeneiland. Het is ook belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en het gereedschap op de juiste manier te gebruiken. 

Volg de stappen zorgvuldig en neem de tijd om een prachtig keukeneiland te maken dat perfect past bij jouw keuken.

Stap voor stap je keukeneiland maken

Lees hieronder hoe je stap voor stap je eigen keukeneiland maakt.

Bepaal de grootte en plaats van het eiland

Voordat je begint met het bouwen van het keukeneiland, moet je bepalen hoe groot het moet zijn en waar het geplaatst moet worden. Meet de beschikbare ruimte in je keuken op en bepaal de ideale grootte van het eiland. 

Houd er rekening mee dat het eiland niet te groot mag zijn in verhouding tot de keuken, anders kan het rommelig en onhandig worden. Kies ook een plek in de keuken waar het eiland goed tot zijn recht komt en waar je er gemakkelijk omheen kunt bewegen.

Kies het materiaal

Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen bij het maken van een keukeneiland. Hout is een populaire keuze vanwege de warme uitstraling en duurzaamheid. 

Je kunt ook kiezen voor beton of steen voor een modernere uitstraling. Zorg er bij het kiezen van het materiaal voor dat het past bij de stijl van je keuken.

Bouw het frame

Het frame is het skelet van het keukeneiland en moet sterk genoeg zijn om het gewicht van het eiland en alles wat erop geplaatst wordt te kunnen dragen. 

Gebruik houten balken om het frame te bouwen en zorg ervoor dat het goed vastzit aan de vloer. Als het eiland op wielen staat, zorg er dan voor dat de wielen stevig vastzitten.

Monteer het werkblad

Het werkblad is het belangrijkste onderdeel van het keukeneiland. Zorg ervoor dat het werkblad past bij de grootte van het eiland en dat het stevig vastzit aan het frame. Gebruik houten platen, beton of steen voor het werkblad.

Voeg opbergruimte toe

Een keukeneiland moet niet alleen extra werkruimte bieden, maar ook opbergruimte. Dit maakt het indelen eenvoudiger en dit is vooral het geval bij het inrichten van een kleine keuken.

 Voeg kastjes, lades of planken toe aan het keukeneiland om spullen op te bergen. Zorg ervoor dat de opbergruimte past bij de grootte van het eiland en dat het goed vastzit aan het frame.

Nu je toch bezig bent, check je kraan. Als deze vervangen moet worden, doe je dat nu.

Conclusie

Het maken van een keukeneiland kan een leuke en uitdagende doe-het-zelf-klus zijn. Door deze stappen te volgen en de juiste materialen te kiezen, kun je een prachtig keukeneiland maken dat perfect past bij jouw keuken. Bedankt voor het lezen!