Bestenu

Waarom je Beter Niet Kan Boren in een Voeg

Kan je boren in een voeg? Ontdek de geheimen van succesvol boren in voegen en transformeer je huis met handige tips. Lees voor meer informatie.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Waarom je Beter Niet Kan Boren in een Voeg

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Iedereen kent het wel. Je wilt iets ophangen in je mooi betegelde badkamer, maar het idee om in die glanzende tegels te boren bezorgt je rillingen. Dus vraag je jezelf af: kan je boren in een voeg?

Ik ben hier om je door dit mijnenveld van twijfels en zorgen te leiden. In dit artikel bespreken we de risico's, de beste manieren en alternatieven voor het boren in voegen. 

Blijf lezen om te leren hoe je deze klus op een veilige en effectieve manier klaart.

BELANGRIJKSTE PUNTEN:

  • Een voeg is een essentieel onderdeel van elke constructie en speelt een cruciale rol in de structurele integriteit van betegelde oppervlakken.
  • Hoewel het mogelijk is om in een voeg te boren, brengt dit risico's met zich mee zoals hetbeschadigen van de voeg of deomliggende tegels.
  • Er zijn alternatieven voor het boren in een voeg, zoals het gebruik van zelfklevende haken of strips, of het direct boren in de tegel met behulp van de juiste boor en plug.

  1. Wat is een voeg?

Een voeg is een essentieel onderdeel van elke constructie, vooral in de context van bouw en huisverbetering. 

Een speciaal soort mortel vult de lege ruimte tussen twee vaste materialen, zoals stenen of tegels. Het doel van voegen is om de constructie sterker te maken, waterdichtheid te bieden en de esthetiek te verbeteren.

Er zijn verschillende soorten voegen, zoals mortelvoegen, kitvoegen en epoxyvoegen, die elk hun eigen specifieke toepassingen en voordelen hebben. 

Het kiezen van de juiste voeg hangt af van de situatie en het beoogde resultaat. Voor de beste resultaten bij het vullen van een voeg na het boren, maak je gebruik van een boren plug.

  1. Waarom zou je willen boren in een voeg?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zou willen boren in een voeg. Een veelvoorkomende reden is de installatie van accessoires of armaturen op betegelde muren, zoals handdoekrekken of planken.

In dergelijke gevallen kan het boren in een voeg de voorkeur hebben boven het boren in een tegel om het risico van het breken van de tegel te verminderen.

Het gebruik van een goede klopboormachine helpt hierbij. Zet de klopfunctie dan wel uit!

  1. Kan je echt boren in een voeg?

Het korte antwoord op de vraag of je kunt boren in een voeg is: ja, het is mogelijk maarliever niet. Het hangt ook van de klus af. 

Ga je boren in een bakstenen muur, dan is het prima om in de voeg te boren wanneer je iets lichts wilt ophangen. 

Ga je de badkamer of keuken aanpakken? Boren in de tegel levert minder schade op. Boor daarom alleen in een voeg als het niet anders kan. 

Ook is het essentieel om het juiste gereedschap te gebruiken, zoals een goede boor. Net zoals je een goede houtboor gebruikt bij het boren in hout.

De feiten en fabels rondom boren in voegen

De meest voorkomende misvatting is dat boren in een voeg meer grip biedt. Niets is minder waar. In feite is het risico op beschadiging juist groter als je in de voeg boort. De tegel scheurt of breekt gemakkelijker.  

Wat wel klopt, is dat een voeg minder hard is dan een tegel. Daardoor is het makkelijker om erin te boren. Maar vergeet niet, makkelijker betekent niet altijd beter.

  1. Hoe boor je veilig in een voeg?

Veilig boren in een voeg begint met hetjuiste gereedschap. Gebruik een scherpe boor van de juiste maat en zorg dat je boormachine in goede staat is. 

Controleer vervolgens of er geen leidingen of kabels in de muren zitten. Dit doe je met een goede leidingzoeker. 

Laat de boor op dehoogste snelheid draaien en boor in een rechte lijn. Voor geen druk uit op de boormachine. 

Wordt de boor erg warm? Persoonlijk zorg ik dat er altijd een plantenspuit in de buurt ligt. Een beetje koud water op de boor tijdens het boren maakt een wereld van verschil!

Denk ook aan je eigen veiligheid. Vakmensen raden het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen aan, zoals een veiligheidsbril. Draag géén handschoenen of loshangende kleding, want dit kan in de boormachine blijven hangen.

Meer weten over boren? Lees dan bijvoorbeeld dit artikel over het verschil tussen een SDS en een normale boor, hoe je schroeft in hardhout of hoe diep je moet voorboren in hout.

  1. Alternatieven voor het boren in een voeg

Boren in een voeg is meestal niet de beste optie. Er zijn meestal alternatieven die veiliger of handiger. 

Een voorbeeld is het gebruik van zelfklevende haken of strips, die je simpelweg op de gewenste plek plakt. Dit is met name handig voor lichte items. Bij zwaardere items is het raadzaam om direct in de tegel te boren.

Conclusie

Ja, je kan boren in een voeg, maar liever niet. Van het uitglijden van de boor tot het beschadigen van de achterliggende muur, er kan van alles misgaan. Maar wees niet ontmoedigd. Er zijn verschillende technieken en alternatieven om te gebruiken

Onthoud: kennis is macht. Wees goed voorbereid en je prachtig betegelde muur is je dankbaar!