Bestenu

Hoeveel Verbruikt een Airco als Verwarming? Een Diepgaande Analyse

Ontdek hoe airco's als verwarming kunnen zorgen voor energiezuinige en comfortabele warmte in je huis. Leer over de verschillende soorten airco's en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste airco voor jouw situatie. Lees verder in dit artikel. #AircoVerwarming #Energiezuinig

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Hoeveel Verbruikt een Airco als Verwarming? Een Diepgaande Analyse

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Brrr! 😨 Het is weer die tijd van het jaar dat de temperatuur begint te dalen en we ons huis lekker warm willen houden. Een airco als verwarming is een interessante optie waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Je vraagt je waarschijnlijk af: 'Hoeveel verbruikt airco als verwarming?' en of het echt de moeite waard is. 

In dit artikel zullen we je alles vertellen over de efficiëntie, kosten en voordelen van het gebruik van een airco als verwarmingssysteem. Zo kun jij beslissen of dit dé oplossing is om jouw huis warm en behaaglijk te houden tijdens de koude wintermaanden!️

Belangrijkste punten samengevat:

 • Airco's met verwarmingsmogelijkheden kunnen energiezuinig en comfortabel je huis verwarmen.
 • Er zijn verschillende soorten airco's, zoals mobiele, wand-, plafond- en vloerairco's, elk met hun eigen voor- en nadelen.
 • Bij het kiezen van een airco als verwarming, let op capaciteit, energie-efficiëntie en geluidsniveau.

De basis van airconditioning als verwarmingssysteem

Eerst en vooral, laten we het hebben over hoe een airco met verwarmingsfunctie werkt. 🧐 Een airco met verwarmingsmogelijkheden, ook wel bekend als een reversibele airco of warmtepomp, werkt door warmte van de buitenlucht te onttrekken en deze naar binnen te brengen. 


Dit betekent dat het apparaat zowel kan koelen als verwarmen, afhankelijk van je behoeften. Er zijn verschillende soorten airco's met verwarmingsmogelijkheden, zoals de beste mobiele airco

Mobiele airco's zijn handig omdat je ze van kamer naar kamer kunt verplaatsen, maar er zijn ook vaste modellen, zoals wand- of plafondairco's. Afhankelijk van je wensen en budget, kun je kiezen voor een model dat het beste bij je past.

Verschillende soorten airco's met verwarmingsmogelijkheden

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten airco's die je huis kunnen verwarmen. Laten we ze eens nader bekijken:

 • Mobiele airco's – Deze draagbare units zijn populair vanwege hun flexibiliteit en gemak. Je kunt ze eenvoudig verplaatsen en opbergen wanneer ze niet nodig zijn. 
  Ze zijn echter meestal minder krachtig dan vaste modellen.
 • Wandairco's – Deze modellen zijn aan de muur bevestigd en kunnen zowel koelen als verwarmen. Ze zijn energiezuiniger dan mobiele airco's, maar de installatie kan ingewikkelder zijn.
 • Plafondairco's – Deze airco's zijn aan het plafond bevestigd en blazen lucht via roosters de kamer in. Ze zijn meestal krachtiger en energiezuiniger dan wand- en mobiele airco's, maar de installatie is complexer en ze zijn duurder in aanschaf.
 • Vloerairco's – Deze modellen staan op de vloer en kunnen ook zowel koelen als verwarmen. Ze zijn vergelijkbaar met wandairco's qua prestaties, maar nemen meer vloeroppervlak in beslag.

Bij het kiezen van het juiste model is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van je huis, je budget en je verwarmingsbehoeften. 💰

Hoeveel energie verbruikt een airco om te verwarmen?

Laten we eens kijken naar het jaarverbruik van airco's als verwarming. Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen. Dus als je je woonkamer primair verwarmt met een 5kW model, verbruik je zo'n 1.368kWh per jaar, wat ongeveer neerkomt op 300 euro aan elektriciteit. 

Vergelijk dit eens met andere verwarmingssystemen, zoals hoeveel verbruikt een draagbare airco?. Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een airco beïnvloeden, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie en het model. Een belangrijke factor is hoeveel BTU nodig is voor airco. Hoe hoger het aantal BTU's, hoe meer energie de airco verbruikt.

Is een airco energiezuinig als verwarming?

Airco's zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen, zoals elektrische kachels en accumulatieverwarming. 

Een airco met verwarmingsfunctie maakt namelijk gebruik van een warmtepomp, die de warmte uit de buitenlucht haalt en deze naar binnen transporteert. Hierdoor is het energieverbruik aanzienlijk lager. Om het energieverbruik van je airco te verminderen, kun je een aantal dingen doen. 


Ten eerste is het belangrijk om te investeren in mobiele airco onderhoud. Een goed onderhouden airco werkt efficiënter en verbruikt minder energie. Daarnaast is het slim om de thermostaat op een constante temperatuur te houden, zodat de airco niet onnodig aan en uit gaat.

Kosten en besparingen: airco als verwarming

Hoeveel kost het om een airco te gebruiken voor verwarming? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het model, de grootte van de ruimte en het energieverbruik. Om een idee te krijgen van de kosten, kun je kijken naar wat verbruikt een airco per dag aan stroom?

Je kunt besparen op energiekosten met een energiezuinige airco. Let bij de aanschaf op het energielabel en kies voor een airco met een A++ of A+++ label. 

Ook is het belangrijk om te weten of de airco op een eigen groep moet. Dit kan invloed hebben op de energiekosten en de veiligheid van je elektrische installatie.

Andere voordelen en nadelen van airco's als verwarming

Naast energieverbruik en kosten zijn er natuurlijk andere factoren die meespelen bij het kiezen van een airco als verwarming. Laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van deze optie. 😊 Voordelen:

 • Eén systeem voor zowel verwarmen als koelen: ideaal voor de wispelturige Nederlandse seizoenen.
 • De airco zorgt voor een gelijkmatige stralingswarmte, wat comfortabeler aanvoelt dan de directe warmte van bijvoorbeeld een radiator.
 • Naast verwarmen, zorgt een airco ook voor ventilatie. Hierdoor wordt de lucht in huis ververst, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.

Nadelen:

 • De installatie van een airco kan vrij prijzig zijn, afhankelijk van het model en de capaciteit.
 • Sommige modellen kunnen geluid produceren, wat storend kan zijn, vooral tijdens de nacht.
 • Airco's hebben wel degelijk een impact op het milieu, zoals hoeveel CO2 een airco uitstoot. Dit is iets om rekening mee te houden bij je keuze.

Conclusie: is een airco als verwarming een slimme keuze?

Nu we alle aspecten van airco's als verwarming hebben besproken, is het tijd om een afweging te maken. Over het algemeen kunnen airco's zeker een energiezuinige en comfortabele manier zijn om je huis te verwarmen. 

Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de nadelen en eventuele milieu-impact. Bij het kiezen van de juiste airco voor jouw verwarmingsbehoeften, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

 1. Capaciteit: zorg ervoor dat je een model kiest met voldoende capaciteit om de gewenste ruimte(s) te verwarmen.
 2. Energie-efficiëntie: kies een model met een hoge energie-efficiëntie om op energiekosten te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.
 3. Geluidsniveau: als je gevoelig bent voor geluid, kies dan een model met een laag geluidsniveau of overweeg een split-unit airco, waarbij het buitendeel van de installatie verder weg geplaatst kan worden.

Met deze tips in gedachten, ben ik ervan overtuigd dat je een weloverwogen keuze kunt maken voor een airco die bij jouw situatie past. Succes!

Conclusie

Zoals je ziet, heeft een airco als verwarming zowel voor- als nadelen. Het is een energiezuinige en comfortabele manier om je huis te verwarmen, maar er zijn ook enkele nadelen en milieu-impact waar je rekening mee moet houden. 

Uiteindelijk is het belangrijk om te weten wat je prioriteiten zijn en wat je verwachtingen zijn qua kosten en energieverbruik. Als je besluit dat een airco als verwarming de juiste keuze is voor jou, volg dan onze tips over capaciteit, energie-efficiëntie en geluidsniveau om de beste keuze voor jouw situatie te maken. 🔥 

Ben je nog steeds nieuwsgierig en op zoek naar meer informatie? Bekijk dan zeker de andere artikelen op onze website! Veel leesplezier! ###