Bestenu

Hoe Weet je of Je Airco Kapot is? Herken de Tekenen

Heb je problemen met je airco? Hoe weet je of je airco kapot is? Ontdek de meest voorkomende problemen, mogelijke oorzaken en wat je kunt doen als je airco compressor kapot is. Veel van deze problemen kun je zelf oplossen! #AircoProblemen #DoeHetZelfTips

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Hoe Weet je of Je Airco Kapot is? Herken de Tekenen

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zwoele zomerdagen staan voor de deur en je vertrouwde airconditioner is je beste bondgenoot om verkoeling en comfort te bieden. Maar wat als je airco je in de steek laat? Hoe weet je of je airco kapot is en dringend reparatie nodig heeft?

In dit artikel onthullen we de cruciale signalen die erop wijzen dat je airco niet naar behoren functioneert. Of het nu gaat om een haperende compressor, een lekkend koelmiddel of een defecte ventilator, het identificeren van deze problemen maakt het verschil tussen een zomer vol verfrissing en een ondraaglijke hitte.

Belangrijkste punten samengevat:

 • De meest voorkomende airco problemen zijn dat de airco niet koud genoeg blaast, er een vreemde geur uitkomt of ongebruikelijke geluiden maakt.
 • Veelvoorkomende oorzaken van een kapotte airco zijn problemen met de koelvloeistof, de ventilatoren en de thermostaat.
 • Als de airco compressor kapot is, leidt dit tot een slechte koeling, ongewone geluiden of lekkages.

 1. Start met het controleren van de meest voorkomende airco problemen

Soms lijkt het alsof je airco een eigen leven leidt. Hij blaast niet koud genoeg, er komt een vreemde geur uit of het maakt ongebruikelijke geluiden. Maar wees gerust, je bent niet alleen. Laten we deze problemen eens onder de loep nemen. 🕵️‍️

De airco blaast niet koud genoeg

Is je airco meer een lauwe bries dan een koele oase? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een van de meest voorkomende airco problemen. 

Dit heeft te maken met een verstopte filter, een lek of een kapotte condensor. Het goede nieuws? Veel van deze problemen zijn op te lossen! Laten we even duiken in de wereld van airconditioning, zodat je een idee krijgt van de werking van je airco. 

De koelcyclus van een airco begint met de compressor die het koelmiddel comprimeert. Dit zorgt voor een hoge temperatuur en druk. Vervolgens wordt de warmte aan de buitenlucht afgegeven door de condensor, waardoor het koelmiddel afkoelt en condenseert. 

Het gekoelde koelmiddel stroomt vervolgens door een expansieklep, waar het snel uitzet en afkoelt. Ten slotte absorbeert de verdamper de warmte uit de binnenlucht, waardoor de lucht afkoelt voordat deze de kamer inblaast. Begrijp je nu het verschil tussen een luchtkoeler en een airco?

Er komt een vreemde geur uit de airco

Ruik je iets vreemds? Geen paniek! Er zijn verschillende redenen waarom je airco een beetje gek ruikt. Een muffe geur wijst bijvoorbeeld op schimmel in de eenheid of de luchtkanalen.

Een scherpe, chemische geur duidt op een lek in het koelsysteem. Gelukkig zijn er oplossingen voor deze problemen, zoals het reinigen van de filters of het oproepen van een professional om het lek te repareren.

Er zijn ongebruikelijke geluiden bij het gebruik van de airco

Hoort dat zo? Als je airco veel lawaai maakt, dan is er waarschijnlijk iets mis. Bijvoorbeeld een los onderdeel, een probleem met de ventilator of een defecte compressor. 

Luister goed naar de geluiden. Een ratelend geluid wijst bijvoorbeeld op een los onderdeel, terwijl een sissend geluid duidt op een koelmiddellek.

 1. Ontdek de mogelijke oorzaken van een kapotte airco

Nu we de meest voorkomende symptomen van een kapotte airco hebben behandeld, is het tijd om dieper in te duiken op de mogelijke oorzaken. We gaan het hebben over de koelvloeistof, de ventilatoren en de thermostaat. 

Ja, dat klinkt technisch, maar blijf bij me. Het is makkelijker dan je denkt en je zult je verbazen over wat je allemaal zelf kunt oplossen!

Problemen met de koelvloeistof

De koelvloeistof, ook wel bekend als het koelmiddel, is het hart van je airco. Zonder koelvloeistof, geen koude lucht. Dus als er iets mis is met de koelvloeistof, zoals een lekof eentekort, dan werkt je airco niet goed. 

De koelvloeistof heeft de geweldige taak om de warmte uit je huis te absorberen en naar buiten te transporteren. Als er niet genoeg koelvloeistof is, kan je airco de warmte niet goed afvoeren, waardoor de lucht in je huis niet goed afkoelt. 

Je lost dit probleem op door de mobiele airco bij te vullen. Maar let op: als er een lek is, moet dit eerst gerepareerd worden. Anders blijf je bijvullen. En dat is zoiets als proberen een lekke emmer te vullen met water. 🚰 

Dus daar heb je het, een spoedcursus in airco problemen. Maar weet je wat het mooiste is? Veel van deze problemen zijn zelf op te lossen! Dus trek die doe-het-zelf broek aan en ga aan de slag. En als het niet lukt, weet je in ieder geval wat je moet zeggen als je een professional belt.

Problemen met de ventilatoren

Laten we het even hebben over de ventilatoren van je airco. Hun primaire taak? Het circuleren van lucht - simpel en onmisbaar. Ze blazen de koele lucht uit het apparaat de kamer in en zuigen de warme lucht op om weer afgekoeld te worden. 

Maar wat gebeurt er als er iets mis is met de ventilatoren? Nou, het is alsof je probeert te ademen met één neusgat dicht - het is niet onmogelijk, maar het is zeker niet efficiënt. 

De luchtstroom verstoort, wat betekent dat je airco harder werkt (en meer energie verbruikt) om dezelfde hoeveelheid koelte te leveren. Je merkt misschien ook dat de lucht die uit de airco komt niet zo koud is als je zou verwachten.

Problemen met de thermostaat

De thermostaat van je airco is als de dirigent van een orkest - het bepaalt het tempo en de intensiteit van de koeling. De thermostaat meet de temperatuur in de kamer en vertelt de airco wanneer het tijd is om te chillen... letterlijk! 🌡️ 

Als de thermostaat niet goed werkt, koelt de airco te veel of te weinig, waardoor je het ofwel te warm ofwel te koud hebt. De airco kan ook continu aan en uit gaan, wat niet alleen irritant is, maar ook extra energie kost.

 1. Hoe controleer je of de airco compressor kapot is?

De compressor van je airco is de spier van het apparaat - het is het onderdeel dat de koelvloeistof door het systeem pompt. Zonder een goed werkende compressor wordt de koelvloeistof niet goed gecirculeerd en zal de airco niet goed koelen.

Het controleren van de compressor is geen klusje voor beginners, maar er zijn een paar tekenen die je kunt opmerken. Zoals? Goede vraag! Laten we dat in de volgende paragraaf behandelen.

Tekenen dat de airco compressor niet goed werkt

Er zijn een paar tekenen die wijzen op een defecte compressor. Ten eerste, als de airco niet goed koelt, kan dat een teken zijn. Een ander teken is een ongewoon geluid, zoals een ratelend of zoemend geluid, dat wijst op een probleem met de compressor. 

Een defecte compressor leidt ook tot een lekkende airco. Water onder of rond je airco is nooit een goed teken, en het wijst op een probleem met de compressor of een ander onderdeel van de airco.

Wat te doen als de airco compressor kapot is?

Is je compressor kapot? Geen paniek, er zijn een paar vervolgstappen om te nemen. 

Ten eerste, schakel de airco uit om verdere schade te voorkomen. Het is ook een goed idee om een professional in te schakelen om de situatie te beoordelen en te repareren. 

Mogelijke oplossingen kunnen het vervangen van de compressor zijn, of in sommige gevallen is het voordeliger om de hele airco te vervangen, afhankelijk van de leeftijd en conditie van het apparaat.

 1. Wat zijn de gevolgen van een kapotte airco?

Een kapotte airco heeft meer invloed dan je denkt. Het leidt niet alleen tot een oncomfortabele temperatuur in huis, maar het beïnvloed ook de luchtkwaliteit en verhoogt je energierekening.

Invloed op de luchtkwaliteit in huis

Een goed werkende airco helpt de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door de lucht te filteren en te ontvochtigen. Maar een kapotte airco? Dat is een heel ander verhaal. 

Een defecte airco leidt tot een toename van stof en andere allergenen in de lucht, wat leidt tot gezondheidsproblemen zoals allergieën of astma

Bovendien, als je airco niet goed ontvochtigt, leidt het tot een hoge luchtvochtigheid in huis, wat weer leidt tot schimmelgroei. Bah!

Verhoogde energierekening door kapotte airco

Je hebt je vast wel eens afgevraagd waarom je energierekening plots de hoogte in schiet. Nou, een kapotte airco zou wel eens de boosdoener kunnen zijn. 

Als je airco harder moet werken om je huis koel te houden, slurpt dat energie en jaagt dat je rekening omhoog. 

Dus, als je merkt dat jeenergieverbruik stijgt zonder duidelijke reden, is je airco misschien de schuldige. 

Maar geen zorgen, dit is te voorkomen! Door je airco regelmatig te onderhouden en te controleren op problemen, ga je energieverspilling tegen. En weet je wat nog beter is? Je bespaart niet alleen energie, maar ook geld.

 1. Wat zijn de kosten van airco reparaties?

Natuurlijk wil je weten wat het kost als je airco kapot is. Goed nieuws, ik heb wat onderzoek gedaan en geef je hier een overzicht van de gemiddelde kosten van de meest voorkomende airco reparaties. 

Het is altijd handig om een idee te hebben van wat je kunt verwachten, toch? En omdat ik weet dat we allemaal graag een centje besparen, geef ik je ook wat tips om de kosten van airco reparaties te verlagen. Zo geef je je zuurverdiende geld aan leukere dingen uit.

Gemiddelde kosten van veelvoorkomende airco reparaties

De kosten van airco reparaties variëren sterk, afhankelijk van wat er precies aan de hand is. 

Een eenvoudige reparatie is al gefixt vanaf € 50,-, terwijl een complete vervanging van je airco systeem je wel € 1.000,- of meer kost.  

Maar geen paniek! Vaak zijn het kleine problemen die gemakkelijk en goedkoop te verhelpen zijn.

Tips om geld te besparen op airco reparaties

Wil je wat geld besparen op airco reparaties? Natuurlijk wil je dat! Hier zijn een paar tips:

 • Voer regelmatig mobiele airco onderhoud uit. Door je airco in topconditie te houden, voorkom je dure reparaties.
 • Als je een probleem opmerkt, wacht dan niet om het aan te pakken. Kleine problemen worden snel groter en duurder.

Zie je, het is niet zo moeilijk om wat geld te besparen! 😉

 1. Wanneer moet je een professional inschakelen voor je airco problemen?

Er zijn situaties waarin je beter een expert belt voor je airco problemen. Bijvoorbeeld als je airco af en toe stopt, of als je ondanks al je inspanningen nog steeds problemen ondervindt. Maar hoe vind je een betrouwbare airco monteur?

Situaties waarin je beter een expert belt

Hoewel je veel kleine airco problemen zelf oplost, zijn er situaties waarin het verstandiger is om een professional te bellen. Als je airco bijvoorbeeld af en toe stopt, of als je ondanks al je inspanningen nog steeds problemen ondervindt, is het tijd om de experts in te schakelen. 

Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en te voorkomen dat je meer schade aan je airco toebrengt.

Hoe vind je een betrouwbare airco monteur?

Zoek je een betrouwbare airco monteur? Hier zijn een paar tips:

 • Check online beoordelingen: wat zeggen andere klanten over de monteur?
 • Vraag om referenties: een goede monteur zal geen probleem hebben om je in contact te brengen met tevreden klanten.
 • Vergelijk prijzen: zorg ervoor dat je een eerlijke prijs krijgt.

En daar heb je het! Met deze tips ben je goed voorbereid om een betrouwbare airco monteur te vinden. Succes!

Conclusie

Dus, hoe weet je of je airco kapot is? Door de signalen te herkennen die we in dit artikel hebben besproken, ben je al een heel eind op weg! Maar onthoud, voorkomen is beter dan genezen. 

Regelmatig onderhoud kan je een hoop stress (en zweet!) besparen. Dus waarom zet je niet meteen een herinnering in je telefoon om je aircofilters te checken? Je toekomstige zelf is je dankbaar. 

En als je airco ondanks al je inspanningen nog steeds op een zomer in de Sahara lijkt, wees dan niet bang om een professional in te schakelen. Zo, nu je gewapend bent met deze kennis, kun je die airco uitdagingen als een pro aanpakken!