Bestenu

Hoelang Gebruik Je een Maxi-Cosi?

Gebruiksgemak, maar niet voor langdurig gebruik.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Hoelang Gebruik Je een Maxi-Cosi?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een Maxi-Cosi gebruik je niet alleen in de auto, maar klik je in de meeste gevallen ook op je kinderwagen waardoor je je baby niet wakker hoeft te maken om hem in de kinderwagenbak te leggen. Hoe lang mag je baby dan in zo’n Maxi-Cosi? Dat, én meer, lees je in de onderstaande blog.

Hoe lang mag je baby in de Maxi-Cosi?

Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.

Wat is een Maxi-Cosi?

De term Maxi-Cosi is in Nederland zo ingeburgerd, dat we tegenwoordig elke autostoel voor baby’s een Maxi-Cosi noemen. Maxi-Cosi is een merk wat verschillende producten maakt. Denk aan autostoeltjes, goede kinderwagens, wipstoeltjes en kinderstoelen. Als ik in deze blog over de Maxi-Cosi praat, bedoel ik er elk typeautostoel mee.

De wereld van de autostoeltjes is verwarrend. Zeker nu de nieuwe i-Size-regelgeving is geïntroduceerd. Daarom vind je hieronder wat extra informatie over zowel de oude als de nieuwe norm betreffende autostoeltjes.

De ECE-R44 norm en de i-Size regelgeving

De Maxi-Cosi valt onder de oudere ECE-R44 normen behoort in de groep 0+ autostoeltjes. Je gebruikt autostoeltjes in de 0+ categorie tot je baby 13 kilo weegt. Dit is ongeveer tot je baby 15 maanden oud is. Deze stoeltjes zet je achterwaarts vast in de auto en dit is ook de voornaamste reden dat dit de meest veilige categorie babystoeltjes is.

Onder de ECE-R44 norm vallen de gewichtsgroepen 0, 0+, 1, 2 en 3. Elke groep is bedoeld voor een specifiek gewicht en/of lengte. Je stapt over naar de volgende groep als het maximale gewicht (of soms lengte) is bereikt.

Vanaf juni 2018 is de enige geldige regelgeving voor autostoeltjes de i-Size-norm. Deze geldt in heel Europa, maar wordt in elk land op een ander tempo ingevoerd. Bij de i-Size-norm worden de stoeltjes altijd naar lichaamslengte ingedeeld. Een kindje moet bovendien tot hij 15 maanden is, achterwaarts met isofix-bevestiging worden vervoerd.

Info

De meest gevaarlijke auto-ongelukken zijn frontale botsingen. Als je kindje in een voorwaartse autostoel zit, is de kans op serieus letsel erg groot. Zit je kindje in een achterwaartse autostoel, dan nemen de overlevingskansen drastisch toe.

De veiligheidseisen voor de i-Size-norm zijn veel strenger dan de oudere ECE-R44-norm. Het is daarom altijd een goed idee om een i-Size-autostoel te kopen en je kindje zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren.

Wippertjes, buggy’s en andere zitjes

Dezelfde twee-uur-regel geldt ook voor wippertjes, buggy’s en andere zitjes. Het is belangrijk dat je baby beweegt zodat hij zijn spieren en coördinatie ontwikkelt. Heeft je baby daarom twee uur in de wipper gezeten, leg hem daarna even in de box, of op de grond onder de speelboog.

De ontwikkeling van spieren en coördinatie

Hoe meer je baby de kans krijgt om vrij te bewegen, hoe meer tijd hij steekt in het ontwikkelen van zijn spieren en daarmee zijn coördinatie. Een pasgeboren baby heeft zijn armpjes en beentjes nog niet onder controle. Het kost tijd dit te leren. De gewaarwording tijdens dit proces is erg leuk om te zien.

Je helpt je baby hierbij door hem onder een goede speelboogte leggen. Uiteindelijk krijgt hij door dat wanneer hij zijn armpje omhoog doet, hij de speelgoedjes raakt. Dit wordt vaak verder gestimuleerd met licht en geluid.

Zijn je baby’s bewegingen beperkt doordat hij in een Maxi-Cosi of een ander soort stoeltje zit, dan wordt deze ontwikkeling ook beperkt. Geef je kindje daarom veel tijd om de wereld om zich heen te ontdekken buiten dit soort zitjes.

Conclusie

Zoals je hierboven hebt gelezen, is het belangrijk om je baby zoveel mogelijk de kans te geven zichzelf te ontwikkelen. Dit proces wordt beperkt als hij langer dan twee uur in een Maxi-Cosi doorbrengt. Laat je kindje daarom voor langere tijden in de box, op de grond of op jouw schoot de wereld ontdekken.